Négy esttel jön jövőhéten a József Attila Kör

unnamed

 

Március 24., kedd, 19:00, Katona József Színház

Kriptozoológusok a babaházban – a JAK Világirodalmi Sorozatának könyvbemutatója

2015-től a József Attila Kör Világirodalmi sorozata (Bárány Tibor és Nádor Zsófia szerkesztése alatt) a Libri Kiadóval közös gondozásban jelenik meg, ArtPop címmel. A sorozat 75. és 76. kötete a svéd Stefan Spjut Stallo című regénye és az angol Jessie Burton A babaház úrnője című könyve lesznek.

A könyvek bemutatójára a Katona József Színházban kerül sor. A Csion bölcsei (Csider István Zoltán, Pion István), Dunajcsik Mátyás, Karafiáth Orsolya, valamint Pálmai Anna, a Katona József Színház színésznőjének közreműködésével.

http://jozsefattilakor.hu/2015/03/18/kriptozoologusok-a-babahazban/

odane_roh10

Március 25., szerda, 19:00, RS9+Vallai Kert

Oda ne rohanJAK – Tüntetésretro

Németh György és Fehér Renátó beszélget arról mit jelentett tüntetni régen és ma? Milyen stratégiák mentén “szerveződött” egy ilyen esemény? Van-e bármi közös az akkor és mostban a rengeteg (mediális, geopolitikai) különbség ellenére?

“1972. március 15-én tüntetés volt Budapesten. Tömegtüntetés. Diákok, fiatalok ezrei tüntettek a magyar függetlenségért s a jelenlegi rendszer visszásságai ellen.
A középiskolákban, az egyetemeken már napokkal előbb elterjedt a hír, hogy március 15-én „valami lesz”. A fiatalokat egyebek közt felháborította az, hogy a hivatalos szervek és a Kommunista Ifjúsági Szövetség vezetői a magyar szabadság ünnepét meg akarták fosztani nemzeti jellegétől, s az ünnepségeket Angela Davis és a vietnami kommunisták melletti rokonszenv-megnyilvánulásokká akarták átalakítani.
A Múzeum-kert, akárcsak 48 márciusának idusán, zsúfolásig megtelt fiatalokkal. A történelmi lépcsőkön felhangzottak a Költő szavai és ezrek zúgták a refrént: ‘Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!'” (Méray Tibor)

https://www.facebook.com/events/1561249644129352/

unnamed

Március 26., csütörtök, 19:00, Székesfehérvár, Új Magyar Képtár

Suit up, Fehérvár!

A JAK és a MrSale Öltönyüzlet közös irodalmi fotóprojektjét ezúttal Székesfehérváron mutatja be a JAK.

Vendég lesz Hevesi Judit szerkesztő, Bach Máté fotós, a könyv szerzői közül pedig Csider István Zoltán, Kemény István és Pallag Zoltán.
Moderátor: Czinki Ferenc

“Emlékezés és felejtés, lázadás és megfelelés, beolvadás és kitűnés, szegénység és gazdagság – néhány motívum, ami a különböző művekben felbukkan az öltöny nyitott takarásában. A kortárs szövegek nem csupán azért kortársak, mert ma játszódnak, így mai nyelven íródnak és jelen világunk társadalmát és mentalitását térképezik fel és ábrázolják, hanem mert egy időben, a delejes mostban írják és olvassák őket, akkor is, ha a történet a messzi jövőbe vagy a régmúltba van ágyazva; a jelenlét összeköti őket. Ugyanígy lesz egymás mellett nem sokaság, hanem lélek a több nemzedék is, a generációk tarka sokasága a debütálóktól a középpályáig. Líraemlékezetünkben a nyakkendő a körúti hajnalban lila dalra kél, vagy félrecsúszik és ebben az elvétett mozdulatban benne van az összes volt szerelem örökjelenléte, kínzó távolságának a közelsége.”
Szegő János

Belépő: 350 Ft

https://www.facebook.com/events/352340111636837/

unnamed (2)

Március 27., péntek 17:00, Írók Boljta

Frissítő

Vendég: Kerber Balázs (költő, lapunk szerkesztője) és Szöllősi Mátyás (költő)

A szerzőkkel Harmath Artermisz beszélget.

https://www.facebook.com/events/571001659703602/

Written by: