Valaki a Tanács életére tör

“– Mi a komikum a szövegeidben? – Mikor egy goblincsapat megerőszakol egy helyi boszorkányt. – És ez miért vicces? – Mert goblinok vannak benne.”

Március 3-án este az RS9 Színház Vallai Kertjében beszélgetett Kele Fodor Ákos Sepsi László íróval az új regényéről, amely a Pinky címet viseli. Sepsi a fantasy műfajban utazik, sokat tanult Neil Gaimantől, Clive Barkertől és Lovecrafttól. Nyolc évesen már “csajozott” a fantáziadús szövegeivel, tizenhét évesen, pimaszul fiatalon jelent meg első regénye Holt istenek kora címmel. Ez a könyv – bármilyen furcsán hangzik is – Sepsi életének egy korszakát lezáró mű volt, hiszen az érettségi megszerzésével lezárult egy időszak. Ezután sokáig nem publikált, amiben benne volt az is, hogy Márton László negatív kritikát írt róla az ÉS-ben.

11050704_1061757823838709_2244987074663394855_o

A Pinky című regény 2016-ban fog megjelenni a Libri kiadónál. A Pinky egy olyan ital, amit ha megiszik a főhős, szuper magánnyomozóvá válik. A történet egy kortárs nagyvárosban játszódik, amit a Tanács vezet. Valaki a Tanács életére tör, és itt lép be a főhős, nyomozni kezd, hogy ki tehette. A könyv a krimi és a fantasy elemeit vegyíti.

Sepsi két fontos kijelentést tett magáról és az írásmódjával kapcsolatban. Az első, hogy számára nagyon fontos a vidék-nagyváros ellentét, hiszen ő egy kis jászkunsági faluból származik. A második, hogy az elbeszélői hangja cinikus és szkeptikus. Sepsi ugyanis úgy gondolja, hogy kevés olyan regényíró van, aki képes négyszáz oldalon keresztül nyomasztani az embert, anélkül, hogy önparódiába esne, Lovecraft is ezért írt tízoldalas novellákat. Mondjuk én Dosztojevszkijt, vagy Thomas Mannt említeném ellenpéldaként: a Varázshegy majdnem nyolcszáz oldalon keresztül idegőrlő. Szerencsére a Pinky nem ilyen, hanem tudatosan humoros és horrorisztikus. Sepsi szerint a fantasy műfaja vonzódik a fenségességhez és ő pont ezt akarja kiparodizálni.

Kele Fodor Ákos felszólította az írót, hogy a régebbi szövegeit se hagyja feledésbe merülni, erre Sepsi azt válaszolta cinikusan, hogy jó, de akkor Kele is olvassa fel az első verseit, amiket még hexameterekben írt. „A régebbi szövegeket kedvem szerint rostáltam és leginkább az új szövegeimre koncentrálok” – közölte a Pinky írója.

2016-ban kiderül, hogy mi sül ki Sepsi új fantasy-horror regényéből, kíváncsian várjuk!

JAK kötet előttiek, Sepsi László estje 2015. 03. 03.

Written by:

1990-ben született. Budapesten él. Jelenleg az ELTE BTK Irodalom- és kultúratudomány mester szakos hallgatója.