Bécsben is Wars for Nothing

Egy 28 éves lány, aki a Parfüm című számmal futott be, és aki nemcsak az éneklés, de a francia nyelv és élet szerelmese is. Könnyed, s lágy, aki olyan higgadtan, nyugodtan és csendesen fogadta, hogy ő lett a DAL2015 nyertese, hogy az tiszteletreméltó. Tavaly Conchita nyerte meg az Eurovisiont, akkor Kállay-Saunders András képviselt minket. Most Boggie-n, Csemer Boglárkán van a sor, hogy májusban a legjobbat hozza ki magából.

boggie_54ad558029925
http://www.boggieofficial.com/#photos

2015. február 28-án, szombaton, a Dal 2015 a végéhez ért, így napvilágra került, hogy kinek a dala tetszett az embereknek annyira, hogy megnyerhesse a műsort. A fináléra nyolc produkció maradt, amiből a végső négyest a zsűri választotta ki. Ezekből pedig a közönség SMS és/vagy applikáció segítségével dönthette el azt az egyet, aki „mindent visz”. Legalábbis Magyarországot Bécsbe. A négyest Boggie mellett Szabó Ádám, Mujahid Zoltán, és a Spoon alkotta.

Hogy miért nyerhetett Csemer Boglárka? Az MTI-nek az eredményhirdetés után a következőket nyilatkozta az énekesnő: “Nagyon boldog vagyok. A hathetes verseny során végig nagyon szépen, zökkenőmentesen lépkedtünk előre. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon rendben érzem magam, egyben vagyok, készen álltam a feladatra.” Ő az élő példa, hogy, ha megvan igazán, őszintén és görcsölés nélkül a már-már ösztönből jövő, a belső egyensúly, akkor az kivetül a külvilágra, és az illető ragyogni fog. Ez elsősorban azt is jelenti, hogy be fogja vonzani a jót, a tökéletest, a szépet  magának, és jelen esetben reméljük, hogy egy egész országnak is.

Bevallom, az elején nem figyeltem fel annyira rá. Ott volt a Passed és Gájer Bálint is, akit már a fesztelen, igazi buli hangulat miatt kiküldtem volna, hogy lássa mindenki: ő is tőlünk van, mi is tudunk ilyenek lenni! Mindháromnak lételeme az alázat, az egyszerűség, a maximalizmus, ami sok embernek negatív fogalom, de egyáltalán nem az, ha nem esünk át a ló másik oldalára. Ív dalát a kortárs tánc miatt kedveltem; Grecsó Zoltán miatt. Viszont Boggie sosem volt hamis, vagyis ha az is volt, nem érződött. Kállay a Runningal a családon belüli erőszakot és bántalmazást választotta fővonalnak, Boggie ezzel szemben a háborúkat. Azt, hogy hány ember hal meg az ilyen és ehhez hasonló történések során néha teljesen értelmetlenül. Valamilyen szinten mindketten ugyanazt mondják el, csak az élet két szélsőségesebb példájával, amiket normális állapotban nem kapcsolnánk össze sosem. Így vagy úgy, de mindkettőjüknél ugyanaz az üzenet: „figyelj a másikra, hiszen sosem tudhatod, mi zajlik a falak mögött, és ne háborúzz, hanem szeress”.

Február 28-án napközben jött szembe velem Boggie flashmob videója. Elérzékenyültem és rájöttem, hogy miről is szól. Hogy tényleg miről szól. És hogy épp azért hiteles, mert Csemer Boglárka tényleg hisz abban, amitről ebben a dalban énekel. Egy lelkileg tudatos személynek amúgy is mindent jobban elhiszel, amit csinál. Mert az őszinteséget megérzed, ahogy a művit is megérzed, meg a feszültséget és az izgulást is. Itt nincs semmiféle megjátszás, nem tuti sikerű közönség- és rádióbarát dalt írt, nem akart olyat elhitetni, amit nem érez, nem akarta túlbonyolítani és klisé kifejezéseket beleírni. Így lett egy olyan szöveg, ami pont annyit ad át, amennyi szükséges ahhoz, hogy elhidd a valódiságát. Kiállt a színpadra, és önmagát adta adásról-adásra. Ez a legnagyobb aduász a szöveg mellett.

Hogy van-e esélye az Eurovisionon? Minden bizonnyal. Amikor őszinte és erős témájú, de minimalista stílusú, egyszerű előadással és színpadi képpel megyünk ki, akkor mindig jó helyezést érünk el. Amikor a legalázatosabb, de szívből dolgozó zenészeket küldjük ki, akiknek nem az jár a fejében minden másodpercben, hogy az első helyért küzdjenek, hanem már azért hálásak, mert egyáltalán ott lehetnek, akkor általában mindig benne vagyunk az első tízben. Az egyszerű és ütős kombináció nekünk eddig még bevált. Meglátjuk, most mit hozz a jövő. De ha úgy bízunk a dalban, mint ahogy Boggie hisz abban, amit képvisel, akkor nem lesz itt probléma.

Hogy jó döntés-e, hogy őt küldjük ki? Igen. Az egyik külföldi riporter azt mondta Boggieról, hogy bármikor is fog fellépni majd, ennek a dalnak van egy olyan erős kisugárzása, hogy a nézők a verseny végéig emlékezni fognak rá, még ha a többi versenyzők közül a felét el is felejtik, mert egymásba olvadnak. Boggieé nem. Ez a dal képes arra, hogy kitűnjön a többi közül, és ez nem máson múlik, mint Boggien. Ha ő meglesz, minden meglesz.

A hatvanadik Eurovision lesz idén Ausztriában. 2014. augusztus 6. óta hivatalos, hogy a verseny Bécsben lesz. A helyszín a Wiener Stadthalle, amelynek D-csarnoka, 16000 fő befogadására alkalmas. Negyven ország erősítette meg részvételét: Csehország öt év kihagyás után most újra a fellépők között van, viszont Ukrajna idén először nem fog részt venni a versenyen a Kelet-ukrajnai háború miatt. Az első elődöntő május 19-én, a második elődöntő május 21-én, a döntő pedig május 23-án. Mi az első elődöntőbe kerültünk be. Hajrá Boggie!

Written by: