Egy első sorból még minden lehet

Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál 3-4. nap

„mert rendbe’ van, hogy szép vagyok / a legszebb vers nem én vagyok.” (Tóth Krisztina)

Énekelte Horváth András a 16+ duó „pimaszul fiatal” zenésze. A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál 3–4. napján a muzsikáé volt a főszerep. A 16+ duó (Marci és András) kortárs verseket zenésítettek meg: Tóth Krisztinát, Háy Jánost, Parti Nagy Lajost, Kemény Istvánt. Azért említem a párost először, mert ezek a srácok nagyon tehetségesek voltak, tele energiával. Hasonlóképp Kemény Gabriella, aki egy szál gitáron kísérte kedvenc kortárs verseit. De sokféle műfaj közül lehetett választani: volt jazz, Petri György blues, Mélyrepülés Csengey Dénes és Cseh Tamás dalaival.

vlcsnap-2015-02-23-18h50m35s112

„Egyszer volt, hol nem volt, orális közösülésen innen, szodomián túl, ott, hol a kurta farkú Kékszakállú túrt, élt egyszer egy kelet-, illetőleg kelet-közép-európai Kékszakállú, egy centráljurópblaubart. Boldogan élt, míg meg nem halt. Erről tudnék még mit mondani.”

Bezerédi Zoltán kék fürdőköpenyében Esterházy Péter A kékszakállú herceg csodálatos élete című prózaszövegéből állított össze egy remek kis darabot. Esterházy szövege: politika, történelem és nyelvjátékainak egyvelege – erről tudnék még mit mesélni.
A Yorick visszatér című előadás Baka István költő verseiből táplálkozott. Yorick Shakespeare Hamletjének „barátja”, a király udvari bolondjának koponyája. Benkó Bence játszotta Yorickot, Fábián Péter pedig Hamletet. Baka monológja a ’80-as, ’90-es években íródott, ezt párhuzamba állította Shakespeare Hamletjének világával és Yorick-kal mint udvari bolonddal, aki mindenből viccet csinálhat, néha obszcén poénokat is elsüthet, de hát neki mindent szabad, neki kell szókimondónak lennie, hiszen bolond, de tudjuk, hogy mindig a bolond válik a legbölcsebbé. Csak „akkor tudok őszinte lenni, ha álarcot viselek.” – mondja magáról az író.

vlcsnap-2015-02-23-18h51m13s203

Mit tehetünk, ha megöregedtünk, és még akkor sem kapunk szerepet, ha széttárjuk a lábunkat a rendezőnek? Erre ad választ az Alt Duett, ami egy kiöregedett színésznőről és egy olyan drámaíróról szól, akinek eddig minden darabját visszadobták. Tallós Rita (színésznő) csak azt a sikert vágyja vissza, ami fiatalon a csúcson tartotta. Állandóan középpontban akar lenni, mindent megtenne, hogy még egyszer újra ő lehessen a sztár, de már érzi, hogy a karrierjének vége. Rég volt, tán igaz se volt. Bach Szilvia (drámaíró barátnője) szeretetből aláadja a lovat, de tragédiája hasonló a színésznőéhez: mindennel, amin eddig dolgozott, sehová se jutott. A darab tragikomikus. Egyrészt nevetgélünk azon, hogy ez a két nő milyen szerencsétlen, másrészt elszomorodunk, hogy lehet a mi életünk is hasonlóképpen fog alakulni.

vlcsnap-2015-02-23-18h50m00s248

Lehetetlen volna felsorolni a fesztivál minden programját. Színvonalas szemlét, szoros versenyműsort láthattunk. Az ünnepélyes díjátadóra február 21-én, szombat este került sor az RS9 színháztermében. A zsűri: Bíró Dénes (dramaturg), Hámori Ildikó (színművész), Igó Éva (színművész), Kőváry Katalin (rendező) és Turczy István (költő, író, műfordító) volt, 15 produkciót díjaztak. 300 000 forintot nyert a fesztivál fődíja mellé Gerner Csaba Egy perccel tovább című darabja, ő léphet majd fel az RS9 színházban, és ő vihette haza Vida Judit plasztikáját is. A közönség Sajó László Az ideális könyv című darabját választotta, Nagy Zsolt Kálmán és Veres Károly 100 ezer forintos díjban részesültek.

vlcsnap-2015-02-23-18h54m34s195

De a résztvevő színészek, társulatok nem csak pénzt nyerhettek, hanem fellépési lehetőséget, CD-t, könyvcsomagot is. Az Amargant Színházi Műhely felléphet a Völgyvándor című produkciójával a Vígszínházban. Az RS9-ben az Ahol megszakad című produkciót adhatja elő Vaszkó Bence, Rák Zoltán, Szakály Viktória és Olajos Gábor, valamint a Yorick visszatér címűt a K2 Színház, akik ráadásképp a Dramaturgok Céhe díját is megkapták, ami fellépési lehetőséggel jár a POSzT Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma műhelybemutatón. A Pinceszínházban Bach Szilvia és Tallós Rita Alt Duett című produkcióját láthatják a nézők. Krulik Zoltán Petri dalok című előadását a Nyitott Műhelyben láthatják majd, a Piros ruhában, szerelemben című darabot Tallián Mariann és Lázár Balázs előadásában pedig a Magyarföldi Fatemplom Fesztiválon. Kovács Valéria üvegművész  felajánlásával a Medve Színpad egy üvegképet vehetett át Igó Évától. Parnasszus könyvjutalom díjban részesültek: Jancsó Sarolta, Grisnik Petra, és az Acoustic Light Blue Trio. Kaláka Zenebolt könyvdíjat kapott Gryllus Dániel felajánlásából Horváth András, Szántó Marcell valamint Kemény Gabriella. A fesztiválon 30 előadást láthattak a nézők, az előadások zöme teltházas volt.

A szervezők 2016 novemberére tervezik a következő Vallai Fesztivált.

Fotók: Bottyán Marcell

Written by:

1990-ben született. Budapesten él. Jelenleg az ELTE BTK Irodalom- és kultúratudomány mester szakos hallgatója.