A pillanat embere

Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál 1-2. nap

“A színész a pillanat embere. És a pillanat baszik maradni.”  (Esterházy Péter)

„Hiszen legkönnyebben a színészeket felejtjük el, mert az akkor és most jelenti a létezésüket. Vallai Péter egyszerre tudott lenni III. Richárd és önmaga, beleélte magát a szerepbe, és mégiscsak kitekintett a közönségére” – mondja róla Esterházy Péter.

vlcsnap-2015-02-14-00h10m51s125

„A gyász aktivitásra serkent” – fogalmazott Kőváry Katalin a Vallai Péter-fesztivál megnyitóján. Esterházy Péter megerősítette ezt, hiszen szerinte a rendezvény nem a visszaemlékezés terepe, hanem egy tér, ahol dolgozni lehet.

De ki is volt Vallai Péter? Egy arc, amely kiemelkedik a fekete-fehér térből, akár egy szimbólum. „Nem volt igazi színész, de valóságos volt” – emlékezik meg róla Esterházy. Igazán a hangjával tudott kiemelkedni: remekül szavalt Kosztolányit, Petrit, kortárs irodalmat. Megjelenése, tartása volt, tudta, hogyan kell bejönni egy ajtón, és azt is, hogyan kell kimenni rajta. „Egy ikonikus személyiség, akire lehet emlékezni” – mondta Koltai Lajos, akivel Vallai egy évfolyamra járt.

Az RS9 Színház és a Vallai Péter Előadóművészeti Alapítvány csak mostanra tudott elég pénzt szerezni arra, hogy meg tudják rendezni a fesztivált. Eredetileg november 25-re tervezték, Vallai Péter születésnapjára, de sajnos kifutottak az időből. A fesztiválon kortárs irodalmi műveket mutatnak be és igen színes műsorral készülnek a közönség szórakoztatására. A legjobb darabot díjjal tüntetik ki, a fődíj 300 ezer Ft és fellépési lehetőség nagynevű színházakban (Vígszínház, RS9 Színház, Pinceszínház).

vlcsnap-2015-02-16-00h47m39s213

Számos téma felmerült az előadásokban, de a legfeltűnőbb az volt, hogy a színdarabok elsősorban mintha azt szeretnék bemutatni, hogy a férfiak és a nők számára mennyire nehéz kiismerni egymást. Mennyire misztikus egy női lélek és mennyire egyszerű egy férfié? Vajon érdemes-e egyáltalán a női/férfi lelket megfejteni? Tallér Edina Egy perccel tovább című darabja, amely egy fiú és egy lány huzavonáját mutatja be, a fesztivál első és második napján is műsorra került, két különböző feldolgozásban. A lány húzza a fiú előtt a mézesmadzagot, azt mondja: lelki terhet cipelek, fogadj így el engem; vagy azt, hogy figyelj, nekem több férfit kell egyszerre boldoggá tennem, ezt mondja a karmám, ezért most elhagysz? Ribanc vagy, és elegem van a hisztériáidból – így a srác. Minek kell a lelkizés, nem elég, ha szeretkezünk egy tóparton? Nem elég, ha könnyedebben vesszük magunkat és az életet?

Olyan életszagú volt ez a 45 perc, mintha mi, a nézőtéren ülő fiatalok dumáltunk volna egymás között. Hát nem így működnek manapság a szerelmi kapcsolatok? Dehogyisnem. De mélyebb dolgok ülnek meg itt a háttérben. A megrázó az volt, ahogy a fiatal színész, aki a szerelmes gavallért játssza, mindkét előadásban egyszerre testesíti meg a molesztáló apa szerepét is. Ez a teher, amit a lánynak magával kell cipelnie. Ez az, amiért nem működhet a párkapcsolat és semmiféle emberi kapcsolat, ez az amiért, külön utakon kénytelenek járni.

De lehet, hogy a férfi is rejtelmesebb lenne? „Hiszen nem rejtőzöm, igazából nem is vagyok, ezért hát nincs is titkom, átlátszó vagyok, mint az ablaküveg.” A Piros ruhában, szerelemben című előadás Károlyi Amy és Weöres Sándor házasságát boncolgatta. A monológok között Weöres-verseket adtak elő. Egy öregedő költőről szólt a darab, aki azt kérdezi magától, hogy ha találkoznánk 40 évesen a 20 éves önmagunkkal, irigyelnénk-e őt, vagy felpofoznánk? A vénülés már megrázza a csontjait, az arca szemfedővé válik, mégis érzi, milyen jó nosztalgiázni, használni a képzelőerőnket, hiszen gyereknek kell érezni magunkat még egy kicsit. “Domb tövén, hol nyúl szalad / s lyukat ás a róka: nyári fényben, napsütésben felhőt les Katóka. / Zöld fűszál az ajka közt, tenyerén az álla… A vándorló felhő-népet / álmosan csodálja.” (Weöres Sándor: Déli felhők)

vlcsnap-2015-02-14-00h12m54s76

Grisnik Petra egy Esterházy-féle Hrabal könyvét feldolgozó performanszot hozott. Az előadás során leveleket bontogatott fel, melyeket Ő írt Bohumil Hrabalnak. Az Esterházy-szövegen egyszerre lehet nevetni és sírni. Mit csináljon egy nő, ha felkeresi a nőgyógyászát, de az nem foglalkozik vele, elmegy a füle mellett, amit mond. – Szeretném elvetetni a gyerekemet, nem akarok szaros pelenkába nyúlni, nem akarok sírásra ébredni éjszaka. Mit csináljak? – Kitűnő. Egyen sok almát és minden rendben lesz a picivel. – mondja az orvos. – De én nem akarok gyereket, el akarom vetetni! Értse már meg: nem felnevelni akarom, hanem abortuszt! De vajon helyes ez így?

A zenés verses produkciók közül kiemelném Torma Mária Nagy László emlékére készült pódiumműsorát. Ritkán tapasztalni ilyen őszinte átélést. Mintha Latinovits híres szavalatait hallottuk volna. Érezni lehetett, hogy Torma Mária tapasztalt művésznő, ahogy számos díjat is nyert már versmondói tevékenységéért. A költemények közötti szüneteket népzenei betétek töltötték ki.

vlcsnap-2015-02-14-00h13m20s75

A Virágot Algernonnak Maday Gábor előadásában azt mutatta be, ahogy egy mindenki által lenézett, gúnyolt “idiótából” hirtelen “zseni” lesz. Viszont, ahogy orvosai lángésszé változtatják, egy sznob fráterré is válik, s ebből bontakozik ki a tragédia. Charlie-nak, a darab főszereplőjének, megoperálják az agyát, és így egyszerre képes lesz arra, amire azelőtt nem: gondolkozni tud, sőt tudálékossá válik. A társadalom viszont nem tartja többre, mint Algernont, a kísérleti egeret: kuriózumként mutogatják, majd amikor a kísérlet csődöt mond, és Charlie értelmi képessége ismét lecsökken, ugyanúgy számkivetetté válik, mint azelőtt. A monodráma ezt az önmagunkra utaltságot hangsúlyozza.

vlcsnap-2015-02-16-00h51m21s104

A fesztivál első hétvégéjét Varró Dániel versparódiáiból készül verskoncert (az Acoustic Light Blue Trió előadásban) és Takáts Eszter lélegzetelállító énekes- táncos-verses műsora zárta. Itt a közönség már nevethetett és táncolhatott is, a felfokozódott hangulatban kicsit lazíthattunk a két napos feszített tempó után.

A Vallai Fesztivál február 20-án és 21-én folytatódik.

Fotók: Bottyán Marcell

forrás:  https://www.facebook.com/rs9official

Written by:

1990-ben született. Budapesten él. Jelenleg az ELTE BTK Irodalom- és kultúratudomány mester szakos hallgatója.