“Sokáig fogjuk emlegetni ezt az estét” – Második nagylemezét mutatta be a Konyha

Második, Elmentek a szörnyek című nagylemezét mutatta be a Konyha január utolsó estéjén az A38 Hajón. A legjobb buli tényleg a konyhában van, főleg ha olyanok csinálják, akiknek másfél óra után is marad még mondanivalójuk.

_DSC9412

Az estét szintén egy trió, a garázspunkot játszó Dope Calypso nyitotta, akik szokatlan – két gitár, dob, semmi basszus – felállásban működnek. Az együttes tavaly szeptemberben jelentette meg ígéretes debütáló lemezét Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost címmel. Sajnos azonban bármennyire is kiemelkedett ez az album a tavalyi felhozatalból, a Dope Calypso zenéje hamar egyhangúvá vált a szombat esti koncerten, amin az sem segített, hogy a tagok ­– a számok közötti konferáláson kívül – szinte semmilyen kapcsolatot nem tartottak a közönséggel.

A Konyha kevesebb mint egy órás bemelegítés után lépett színpadra. Nemcsak a közönség, hanem a zenekar is érezte, érezhette már két szám után, hogy itt valóban lehet majd a Facebook-eseményben emlegetett mérföldkőről beszélni. A csapat énekes–gitáros–dalszerzője, Szepesi Mátyás hangot is adott megilletődöttségének (“Mi ez a katarzis már két szám után, gyerekek?”).

Szinte rögtön megmutatkozott az is, hogy miért ennyire szerethető a Konyha, valahol azon a ponton, amikor Szepesi Matyi a közönség hogyléte felől érdeklődött (“Jól vagytok? Mindenki taknyos?”). Talán itt látszott először, hogy nincs szó erőltetett jópofizásról, nincs szó semmiféle glamúrról vagy az ilyenkor szokásos önfényezésről. Egész egyszerűen csak közvetlenség van, mint azok között, akik egy házibuli alatt a konyhában beszélgetnek. Ebbe pedig ezek után belefért egy jó adag humor – legyen az Tankcsapda-imitálás vagy egy Sugarhill Gang/Bëlga-dal becsempészése a Kiskiflibe –, rengeteg zene, egy kényszerűségből hosszabbra sikerült akusztikus blokk, és a hol történetmesélős, hol lelkizős szövegek, amelyeknek köszönhetően a zenekar kimagaslik a műfajtársak közül.

_DSC9402

Először szólalt meg élőben a Dupla skorpió (a zenekar “titkos kedvence”), amit Szepesi egy interjúban “tízmilliomod magunk káeurópai családregénye és titkos naplója”-ként aposztrofált, illetve szerepelt a repertoárban a ritkán játszott, kicsit countrys Alvópóló, vagy az eddig lemezre fel sem került Pixelhibás is.

Példátlannak is mondható a jelenlegi magyar gitárzenében, hogy egy trió képes legyen mindenféle vendégek segítsége nélkül folyamatos, másfél órás érdeklődést fenntartani. A Konyha lemezbemutatóján egy pillanatig sem állt fenn az ellaposodás veszélye, persze ehhez az kellett, hogy a srácok mind zeneileg, mind a hülyeség terén annyira egymásra legyenek hangolódva, mint ahogyan ezt szombat este a színpadon láttuk. Emellett pedig az is, hogy mindegyik tag folyamatosan ugyanolyan intenzitással legyen jelen a színpadon. “Sokáig fogjuk emlegetni ezt az estét és nem csak azért, mert most borzasztóan be fogunk baszni” – búcsúzott Szepesi Matyi a közönségtől. Mi is sokáig fogjuk, és kíváncsian várjuk tőlük a következő koncertet, lemezt, dalt, bármit.

Fotók: Tordai Márton

A koncertről készült további képeket a galériában tekinthetitek meg!

[portfolio_slideshow id=20320]

Written by:

Huszonhárom éves, félbudapesti koncertjáró, enyhe vinyl-függőséggel.