Budapest és Dánia – Interjú a Képzelt Várossal

Egy zenekar, amely 10 éves fennállása során nem egy kihívással kellett, hogy szembesüljön. Tagcserék, stílusváltás, idén pedig az egyik zenészük külföldön tölti ideje nagy részét. Mindettől eltekintve folyamatosan új ötletekkel rukkolnak elő: közösségi videoklip, akusztikus lemez és koncert. A Képzelt Város két gitárosával, Győrffy Mátéval, és Miskolczi Mártonnal beszélgettünk.

kv1

Fotó: Horváth Bernadett

10 év hosszú idő, és a zenekar életében rengeteg változás történt. Mégis mi az, amit ezek közül kiemelnétek?

Máté: Erről a Marci tud igazán mesélni, hiszen ő már benne volt a zenekar eredeti felállásában is.

Marci: Az igazi nagy változás az volt, amikor bevettük a zenekarba Gyöngyit, és ezzel lett egy csellistánk. Pont ebben az időszakban lett egy kicsit elegünk ezekből az alternatív dolgokból, szerettünk volna posztrock irányba elmenni. Ez volt az első komolyabb fordulat.

Máté: Igazából már Gyöngyi előtt is elindult ez a folyamat. Az instrumentális részekben már a Csend utca EP-n megjelent egy kicsit a posztrock, de tényleg Gyöngyi zenekarba kerülése hozta a gyökeres fordulatot.

Marci: A másik pedig az volt, amikor Gergő elhagyta a zenekart, és új énekest kerestünk, akit Ákos személyében találtunk meg.

Miért pont a csellóra esett a választás?

Marci: Én mindig szerettem volna egy olyan zenekarban zenélni, ahol van cselló. Szeretem, és szerintem egy nagyon mély hangszer, mind szó szerinti, mind átvitt értelmében. Egyébként ez egy tök véletlen dolog volt, én már nem is emlékszem a történetre. Na jó, emlékszem, csak át akarom adni a szót.

Máté: Kerestünk már egy ideje egy új hangszert. Gyöngyi egyszer eljött egy koncertünkre, és ott váltottunk pár szót…

Marci: … pont az volt a lényeg, hogy nem is a mi koncertünkre jött, tévedésből keveredett oda…

Máté: … igen, és megkérdezte, hogy egy ismerősöm játszik-e ebben a zenekarban, mert arra jött volna. Ezt akkor nem vettem annyira jó néven. Utána egy szilveszteri buliban találkoztunk megint. És csak úgy rákérdeztünk, hogy akkor lesz-e a csellistánk.

Marci: Másnap persze nem is emlékezett arra, hogy igent mondott.

Hogyan sikerült beilleszteni a csellót a dalaitokba?

Máté: Pont ez volt az az időszak, amikor sok új szám született. Nyertünk egy támogatást az első nagylemezünkre, és az arra szánt dalokat már vele írtuk.

Meséljetek az énekesváltásról!

Marci: A zenekar életének legmélyebb pontja volt, legalábbis szerintem.

Máté: Előtte is voltak tagcserék, de azokon valahogy mindig hamar túllendültünk. Mivel énekest sokkal nehezebb találni, ezért akkor sajnos volt egy hosszabb üresjáratunk.

Marci: Az is nehezítette a dolgot, hogy nem akartunk egy teljesen idegen emberrel együtt dolgozni. Persze voltak ilyen X-Faktor jellegű válogatások is, és sokaknak tényleg jó hangjuk volt, de valahogy nem éreztük azt, hogy ők kellenének nekünk. Jöttek egészen elképesztő jelentkezések is. (nevetnek)

Máté: Igen, azokból a videókból van egy jókora gyűjtésünk. Van egy szám, amit minden újévkor meghallgatunk.

Marci: A Happy New Year mulatós feldolgozásával nevezett egy lány.

Máté: Visszatérve, mondhatjuk úgy is, hogy Ákost már ismertük. Együtt játszottunk a Marionette ID-ben. Ő jelentkezett, hogy kisegít minket koncerteken, aztán szépen lassan velünk maradt.

Beszéljünk egy kicsit az elmúlt pár sűrű hónapotokról. Honnan jött a közösségi videó ötlete?

Máté: Ez egy teljesen hirtelen dolog volt. Megvolt már fél éve ez a koncert, és Marci Dániába költözése miatt pedig még fontosabbá vált. Jó helyszín, óriási vetítővászon, és ezt valamilyen formában meg akartuk örökíteni, de nem akartunk egy sima koncertvideót. Pár nappal az este előtt fogalmazódott meg bennem, hogy ez a közösségi dolog akár jól is elsülhet. Nem lett túlszervezve, kiraktam egy Facebook-posztot az eseményhez, hogy akkor lenne ez a projekt, mindenki készüljön okostelefonnal.

Érdekes volt látni, hogy néz ki a zenekar különböző szemszögekből?

Máté: Szerintem nagyon izgalmas volt. Páran az első sorokban nemcsak a telefonjukkal, hanem komolyabb kamerákkal is készültek, és bár azok a felvételek igazán kiemelkedőek lettek, mindegyik videóban volt valami, amivel hozzá tudott tenni a kliphez.

Nagyjából hány felvétel érkezett be?

Máté: Több, mint 30 videót kaptunk, és a nyersanyagból Hencz Peti varázsolt klipet.

Január 21-én lesz egy akusztikus koncertetek az A38-on. Mennyiben más egy ilyen koncertre felkészülni?

Máté: Sima koncertre igazából már nem nagyon kell készülni, csak egyszer-kétszer összepróbáljuk a számokat. Egy ilyenre viszont fel kell készülnünk rendesen. Lehet kicsit kreatívabbnak is lenni, kitalálni, mi hogyan legyen áthangszerelve.

Marci: Részemről pedig teljesen más. Nem is fogok gitározni, hanem a zongoránál leszek. Picit nehéz, mert én alapvetően gitárban gondolkozom, ez pedig egy teljesen más hangszer. Néha nem érzem magam annyira magabiztosnak. Valakinek viszont ezt is meg kell csinálnia…

Máté: Önszántából kezdett el szintizni pár évvel ezelőtt, nem kell ezt olyan komolyan venni.

Marci: Szóval, a zongora mindenképp kihívás, nem olyan könnyű a gitártémákat adaptálni rá.

Miben más a közös munka most, hogy Marci ideje nagy részét Dániában tölti?

Marci: Sokkal több szervezést igényel, hiszen akkor kell megoldani a próbákat, amikor itthon vagyok.

Máté: Koncertre fel lehet készülni, de most ősszel volt nagyjából két hónapunk, amikor nem is nagyon próbáltunk. Párszor összegyűltünk, hogy akkor most csináljuk, de nem volt sok értelme.

Marci: Ez a dolog azt igényli, hogy előre megtervezzünk, mikor tudunk a kreatív dolgokkal foglalkozni. Egyébként én kint írogatok zenéket, gondolom ti itthon is, szóval azért nem állunk le.

A zenekar többi tagja hogyan fogadta Marci bejelentését?

Marci: Szerintem örültek neki, hogy végre megszabadulnak tőlem. Komolyabban véve, ez egy nehéz dolog, mert annak idején, amikor Gergő kiszállt a zenekarból, az volt az egyik oka, hogy ő is szeretett volna szerencsét próbálni külföldön. Bár én azt gondolom, hogy ez egy megoldható dolog, és valahogy meg kell tudni oldani.

Máté: Azért váratlanul ért minket, amikor bejelentette, hogy kimegy.

Marci: Kint alapvetően tanulok, fejlődök, ezzel valamikor majd a zenekar is jól fog járni.

Alapvetően elég rétegzenét játszotok. Mennyire nehéz ezt ma itthon elfogadhatóvá tenni?

Máté: Itt, Budapesten nincs ezzel problémánk. Sokan ismernek, szeretnek minket, az évek alatt befogadtak. A vidék most minden koncertező zenekarnak nehezebb ügy, merész úgy koncerteket vállalni, hogy még az útiköltség sem biztos, hogy kijön a belépőkből.

A Képelt Város ma este, az A38 hajón mutatja be legújabb,  IO című akusztikus EP-jét!

Written by:

2011 óta hobbi szinten foglalkozok újságírással, 2014 ősze óta dolgozom a FÉL zene rovatánál. Véleményem szerinte nincs is jobb dolog annál, mikor új együttest, előadót fedezhetek fel, ezért is szeretem nagyon azt, amit itt csinálunk.