Turnébuszon innen és túl – Blahalousiana-interjú

A Blahalousiana gépezete a Wanderer debütálása óta szüntelenül dübörög – már többszörösen bebizonyították, hogy nem egyszámos zenekarként érdemes rájuk gondolni. Jelenleg a frissen megjelent Magamban még c. EP-jük megjelenésének apropóján járják az országot. A szegedi állomáson, a JATE Klubban a Honeybeast előzenekara voltak, a koncert előtt beszélgettünk Mózner László és Szajkó András gitárosokkal.

blaha2

FÉLonline.hu: Az új EP-tek – amellett, hogy maradtak benne blues-os, southern-ös fogások – valamivel poposabb a korábbi dalaitoknál. Ti is így érzitek?
Mózner László: Hát nem is tudom, lapozzuk át: a Walking in the Rain már egy régebbi számunk, csak most került felvételre, ehhez a korszakhoz tartozik a Moving On is, de az még korábban kijött, a Without Me pedig egy vidámabb, könnyedebb dal, nekem jelenleg az a kedvencem.
Szerintem ez nem koncepció, simán így alakult. Mások a dalok egy kicsit, de nem tudnám megmondani, hogy miért.

FÉLonline.hu: Eddig csak kislemezeitek jöttek ki, pedig már majdnem három éves a zenekar. Hogy-hogy nem jött még az első nagylemez?
M.L.: Leginkább azért nem csináltunk eddig nagylemezt, mert nem volt rá pénzünk meg lehetőségünk. De szerintem egy zenekarnak nem is kell már évente nagylemezzel jelentkeznie, jobb, ha 2-3 havonta egy-két új számot ki tud dobni. Ha magamból indulok ki, akkor a nagylemezeken meghallgatom azt a néhány dalt, amik slágerek, a többit nem biztos. Elavult már picit az a formátum. Ettől függetlenül szeretnénk mi is nagylemezt, majd kiderül, hogy alakulnak a dolgaink, az is lehet, hogy megmaradunk ennél a 2-3 számos rendszernél.

FÉLonline.hu: A férfi tagok székesfehérváriak, Barbi bajai származású. Hol van a zenekar bázisa, hol élitek a hétköznapjaitokat?
M.L.: Pesten van próbatermünk a Közvágóhídnál, ahogy jó sok zenekarnak még rajtunk kívül. Jancsó (Jancsó Gábor basszusgitáros – a szerk.) meg én leginkább ingázunk Fehérvár és Pest közt, Szaja (Szajkó András- gitár) Pesten van, Ádám (Juhász Ádám – dob) is nagyjából megosztja az életét Fehérvár és Pest között, Barbika felköltözött Pestre. Úgyhogy a főváros a találkozási pontunk.

FÉLonline.hu: Sokat koncerteztek mostanában az ország különböző pontjain. Milyen az élet a turnébuszban? Piáltok, alszotok, esetleg hangosan sztorizgattok?
Szajkó András: Nekem most a vizsgaidőszakban tanulnom kell, úgyhogy vettem egy bányász-fejlámpát és egy ipari hangtompítós fülest, hogy legyen csönd meg fény.
M.L.: Szaja tehát szorgalmasan tanul, mellette ül Ádám a hátsó sorban, ő általában eszik vagy alszik. Eggyel előrébb én ordibálok, Barbi meg Jancsó pedig Kings of Leont hallgatnak. Elől ül Geri, a turnémenedzserünk és Kristóf, aki a hangmérnökünk és sofőrünk is egyben. Odafelé nyugisabb a hangulat, hazafelé pedig elszabadul a pokol.

FÉLonline.hu: Tehát körülbelül mindenki mást csinál?
Sz.A.: Néha mindenki visszavonul, de azért többször előfordul olyan, hogy az elől ülők hátrafordulnak és mindenki együtt iszik meg ordibál. Vidám kis utazások ezek általában.

FÉLonline.hu: Az első tervezett Európa-turnétok anyagi okok miatt hiúsult meg. Van ilyesmire kilátás még a jövőben?
M.L.: Idén tavasszal leszerződtünk a Gold Recorddal, ami egy magyar kiadó és elsősorban a magyar piacra fókuszál, úgyhogy még mindig ott tartunk, hogy ha Európába szeretnénk menni, akkor azt magunknak kell elintézni. Ennek nagyon sok buktatója van. Nehéz magukat a koncerteket is leszervezni, figyelembe kell venni az időpontokat és az útvonalat, aztán megoldani, hogy a lehető legkisebb veszteséggel jöjjünk ki belőle. Külföldön még sehol sem fedeztek fel minket, ez is megnehezíti a dolgot. Most nyáron viszont voltunk Csehországban egy mini-fesztiválon, ami kurva jól sikerült. Úgy néz ki, hogy lesz esélyünk Hollandiába is kijutni egy pár koncert erejéig. A kapcsolatokon múlik, ha ezeket ki tudjuk építeni, akkor nagyon szívesen mennénk bárhova.

FÉLonline.hu: Szerintetek megkönnyítené a dolgot, ha egy másik zenekarral összefognátok, vagy ehhez nincs köze?
M.L.: Nem nagyon tudok vagy ismerek olyan zenekart, akik ilyet terveznének mostanában. Az előző koncertszervezőink – a Grand Mexican Warlock és a Shell Beach tagjai – többször voltak már Európa-turnén, de sajnos nekik sem sikerült „összehozni” ezt az egészet. Szerintem ahhoz az kell, hogy legyen egy olyan szám, ami valamilyen csatornán eljut a nemzetközi közönséghez, és ez nálunk még nem történt meg.

FÉLonline.hu: És dolgoztak ezen? Elkülditek külföldi rádióknak és blogoknak is a dalaitokat?
M.L.: Most éppen nem (nevet). Mostanában jobban elkezdtünk a magyar számokra koncentrálni, de a jövőben egyáltalán nincs kizárva.

FÉLonline.hu: A zenekarban négy srác mellett Barbi egyedül van lányként. Kinek nehezebb a sorsa – a többségnek vagy a hölgynek?
Sz.A.: Barbi nagyon jól bírja a kiképzést. Férfi társaságban ugye előfordul a böförészés meg annál cifrább dolgok is, néha már én rosszabbul bírom, hogy mi megy a zenekarban, mint ő.
M.L.: Barbival is lehet mindenen viccelődni meg pörögni, le a kalappal előtte.

FÉLonline.hu: Idén decemberre teli van a naptáratok, mi lesz a tavaszi program?
M. L.: Lesz legalább öt vidéki koncertünk a Quimbyvel, amit nagyon várunk. Most pörögnek a dolgok, nincs sok szabad hétvégénk. Nagyon remélem, hogy ez így lesz tavasszal is.

Written by: