Megérkeztek a Sziget első nevei

Szokás szerint idén is karácsonyi hangulatban tudhatjuk meg, hogy kik veszik majd be a Sziget nagyszínpadát. Az idei első nevek bőven adnak okot izgalomra, szinte rendre olyan produkciókról van szó, akik a hazai közönség nagy kedvencei. Akikre már biztosan ugrálhatunk nyár végén: Florence + The Machine, alt-J, Basterjaxx, Awolnation, Jamie Woon, Fauve, José Gonzalez, The Subways, Babylon Circus és Kadebostany.

A Florence + The Machine-t nem kell bemutatni. Zenéjük egyszerre könnyed és teátrális, a gyönyörű énekesnő elragadó hangját pedig nehéz nem szeretni.

Az alt-J maga az intézményesült hipszterség. Annyi különbséggel, hogy a zenéjük nem egy korlátolt ideig tartó divathullám, hanem egy életérzés. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy ők a megtestesült kreativitás.

Örömkönnyeket nem hullatunk a Blasterjaxx miatt, de ha valaki szereti progressive house-ra veretni, az megtalálja zenéjükben a számításait.

Az AWOLNATION híres videójára két reakciónk lehet – vagy jót röhögünk rajta, vagy értetlen arckifejezéssel nézzük végig, ahogy egy csinos lány elpusztít egy másik csinos lányt a hátsó kertben. Egy biztos: a videó alatti zene hatalmas sláger lett (az izgalmas klipnek köszönhetően), bejárta az egész internetet. Érdekessége, hogy nem is a zenekar megrendelésére készült a videó, hanem rajongók csinálták. Márciusra várható a második nagylemezük, ami azt jelenti, hogy van egy első is, nyomás meghallgatni!

Ha Jamie Woon, akkor hazánkban megkerülhetetlen megemlíteni, hogy a Lady Luck c. számához Budapesten forgatott klipet. Emellett az sem utolsó, hogy az elmúlt évtized egyik legkülönlegesebb popslágerét jegyzi az úriember. Egy remixben hozzáadott elektromos dobnak köszönhetően (alább az eredeti hallható) a klubokat is meghódította, így biztosan nincs olyan, akinek ismeretlen lenne a Shoulda.

A Fauve egy francia alkotócsoport, akik a zene mellett sokat foglalkoznak a vizualitásokkal is. Magyarországon sokan kedvelik a darálós francia rapzenét, így akár a hazai közönségnek is betalálhat a művészetük.

Varázslat az, amikor egy szál gitár és egy énekhang annyira elbűvöl, hogy csak lebegsz tőlük a semmiben. Nem gondolsz semmi másra. (Paulo Coelho)

Viccet félretéve, bűn lenne kihagyni Jose Gonzalez koncertjét.

Már csak az alábbi himnuszért is helyénvaló lenne emlékművet állítani a Subwaysnek. Az már csak hab a tortán, hogy ezen kívül még sok más dalukra lehet pont ugyanannyira megőrülni, mint a Rock & Roll Queenre.

A Babylon Circus az a zenekar, akiket otthon egyáltalán nem hallgatsz egész évben, aztán rájössz, hogy mekkorát buliztál rájuk a tavalyi Szigeten, és már futsz is a koncertjükre ugrálni és énekelni a refréneket. Valószínűleg idén sem lesz másképp.

Zárásként egy igazi csemege: a Kadebostany egy nehezen definiálható csoda. Alábbi dalukban például patetikus fúvósokat vegyítenek darálós női rappel és szívhez szóló énekszólamokkal, izgalmas ritmusszekcióval lekísérve. A december elejére meghirdetett akváriumos koncertjük elmaradt, de a Szigeten talán még erősebb lesz a magyarországi debütálásuk.

Written by: