„Újra egymásra találtunk” – Middlemist Red-interjú

A zenekar az Index dalversenyén és a Deezer Young Guns-tehetségkutatóján való győzedelmeskedés és egy pörgős fesztiválszezon után kiadta első nagylemezét, a Supersonic Overdrive-ot. Ezt élőben először az A38 Hajón mutatják be pénteken, a brit Disraeli Gears társaságában. Deli Soma basszusgitárossal és Papp Dávid gitárossal beszélgetünk többek közt a lemezről, arról, hogy miért jó vinylen kiadni azt és arról is, hogy miért nem olyan jó Amerikába menni, mint amilyennek hangzik.

mmr_01Fotó: Komróczki Diána

FÉLonline.hu: Egy ideje nagy figyelem követ titeket a sajtótól és a közönségtől egyaránt. Ez biztos nagy nyomást helyezett rátok az album készítése kapcsán, ez megnehezítette a kreatív folyamatot vagy nem is befolyásolta?
Papp Dávid: Nem nehezítette meg, abszolút pozitív hatással volt ránk, a nyomás és a határidő is jót tett.

FÉLonline.hu: Akkor is lett volna nagylemez, ha nincs körülöttetek hype a Szám és a Young Guns kapcsán?
Deli Soma: Eredetileg áprilisban akartuk kiadni a Multicoloured Drive-ot és az Alas-t, de ezt végül eltoltuk, mert Máté (a zenekar menedzsere, egyébként a Képzelt város gitárosa – a szerk.) azt mondta, hogy az EP még kibírja a nyarat. Eredendően nyáron még az EP-t sem szerettük volna turnéztatni, akkor terveztük megcsinálni a nagylemezt, vagy legalább egy kisebb, új anyaggal előjönni. Aztán amikor láttuk, hogy az EP tényleg kibírja, egy kicsit leeresztettünk. Mátétól származik egyébként az ötlet, hogy ősszel hozzuk ki a nagylemezt. Őszintén szólva kicsit ellaposodtunk egy időre, nehéz volt újra visszatalálni a számíráshoz. Volt egy olyan időszak, hogy mindenkinek máshol voltak különböző elfoglaltságai, és kb. csak a koncerteken találkoztunk, próbálni sem volt nagyon időnk. Ennek nagyon jót tett a határidő által hozott nyomás, sikerült újra egymásra találnunk.

FÉLonline.hu: Decemberben jelenik meg vinylen a lemez. A vintage feeling erősítése mellett ennek van bármilyen oka, tényleg van rá kereslet a közönségetekben?
P.D.: Mostanában kezd újra divatba jönni ez az egész. Biztos hozzájárul az, hogy divatossá vált a retro feeling, de nem mi vagyunk az egyetlenek, általában minden nagyobb zenekar kiadja bakeliten is a nagylemezeit. Ez visszarepít a nem-digitális világ hangulatába, meg ugye jobb minőségű hangzást ad.
D.S.: Meg egyébként az, hogy egy zenekar anyaga egy fizikailag is nagy lemezen jelenik meg, az merchandise-fogásnak is elmegy. Nem feltétlen azért veszed meg, hogy meghallgasd otthon, nagyon keveseknek van hozzá lejátszója. Önmagában egy olyan értéket képvisel, ami nem csak pénzben ér többet egy CD-nél. Sokkal szívesebben rakod ki a polcodra, fogod meg a kezedben, és közben arra gondolsz, hogy „basszameg, ez megérte”. Manapság tehát ez leginkább merchandise-fogás szerintem. Tartozik majd hozzájuk egyébként egy letöltő link is, hogy ne csak lejátszóra felrakva hallgathassák azok, akik megveszik.

mmr_03
Fotó: Kránicz Richárd

FÉLonline.hu: Sokszor nyilatkoztátok azt, hogy külföldi országokat is szeretnétek meghódítani. Az esetetekben még nem mondható el, hogy bevettétek az egész országot, pedig sokan azt állítják, hogy azután érdemes külföldre menni, ha már itthon bestabilizáltad magad. Ti ezt hogy látjátok?
D.S.: Én nem látom értelmét az „először itt, aztán máshol” típusú gondolkodásnak. Az a legjobb hozzáállás, ha nem egy adott közönségnek szól a zenéd, hanem mindenkinek.
P.D.: Pontosan – sem magunkat, sem a zenénket nem akarjuk behatárolni.

FÉLonline.hu: Idén júniusban nyertétek meg a Deezer nemzetközi tehetségkutatóját, a Young Guns-t. Ezen a jó híren kívül nem hallottunk sokat a témáról, mit hozott nektek pontosan ez az egész?
D.S.: Mi sem hallottunk sokat arról, hogy ez mit hoz (nevet). Azt mindenféleképpen, hogy sok embernek úgy ékelődtünk be a fejébe, hogy „ja, ez a zenekar, akik megnyerték a Deezer-tehetségkutatót”. Egyelőre ennél többet még nem kaptunk, ennek a hozadéka az elkövetkező pár hónapban forrja majd ki magát, főként a lemez kapcsán. Segítenek majd eljuttatni különböző helyekre, tehát kommunikációs segítséget fogunk tőlük kapni.

FÉLonline.hu: Ki fog jönni Magyarországon kívül valahol a lemez?
P.D.: Dolgozunk rajta. Reméljük, hogy a Deezeres dolog kapcsán megjelenhetünk más országokban, még ha nem is lemez-formátumban. A kiadónk is dolgozik ezen.

FÉLonline.hu: Milyen országokat céloznátok meg akár sajtó, akár koncertek tekintetében?
P.D.: Leginkább az angolszász országok foglalkoztatnak minket, mert alapvetően olyan zenét is játszunk, ami ahhoz a kultúrához köthető.
D.S.: Elsősorban ez inkább Európára fog koncentrálódni az elkövetkező pár hónapban vagy évben.

mmr_04
Fotó: Kránicz Richárd

FÉLonline.hu: Az Ivan & the Parazolnak például eléggé bejött az austini SXSW showcase-fesztivál, ti ilyesmiben nem gondolkodtok? Esetleg a hollandiai Eurosonic?*
P.D.: Erről beszélgettünk már sokat, és arra jutottunk, hogy ebben a kezdeti stádiumban annyira nem érné meg nekünk ezzel kísérletezni, ugyanis ez eléggé sok pénzbe kerül. Annyi pluszt valószínűleg nem adna, hogy tényleg megérje kimenni Amerikába.
D.S.: A Eurosonic tervben van, egyszer szeretnénk oda kijutni. Amerikával még az a gáz, hogy ha ott kapnánk is bármiféle lehetőséget, az lehet, hogy itthon jól hangzik, de annak érdekében, hogy éljünk bármivel is, töménytelen mennyiségű pénzt kéne belefektetnünk és ki kéne költöznünk. Ez azért nehéz, mert sok kinti banda is versenyben van, akkor meg már miért utaztatnának ki egy másik zenekart Európából?

FÉLonline.hu: Mindig egyszerű, szürke-fekete ruhákban léptek fel. Az utcán is így járkáltok? Fogtok egyszer színes ruhákat húzni a színpadon?
D.S.: Abszolút így járunk az utcán is. Ez nem is közös megegyezés, mindenki ilyen cuccokat hord. Soma (Nóvé Soma, a zenekar énekes-gitárosa – a szerk.) próbálkozott már színes cuccokkal, de aztán mindig azt mondja, hogy „nem, ez nem fekszik” (nevet).

FÉLonline: Mire számítson az, aki elmegy a pénteki lemezbemutatótokra?
D.S.: Egy sokkal grandiózusabb koncertre a megszokottnál. Lesz mögöttünk egy nagy vizuál, és mivel a nagylemez anyaga erősebb az EP-nél, ezért a koncert is nagyobbat fog harapni.

Alább hallgatható a nagylemez, (ingyenes) Deezer-regisztráció szükséges hozzá:

*Az említett ún. showcase fesztiválokon nem a közönség, hanem a szakma képviselői vesznek részt – kiadók, koncertszervezők, PR-ügynökségek, stb. A szakma ilyen rendezvényeken új tehetségek, felfuttatásra érdemes produkciók után kutat.

Written by: