Egy ideiglenesen szabadnak képzelt övezetben

Budapest, Budapest, Visegrád, Krasznahorka – felolvasóestről kötetbemutatóra utazik Tinkó Máté, az idei könyvhétre megjelent Amíg a dolgok rendeződnek című verseskötet lírai énje. Nehéz megfogni őt, leültetni egy asztalhoz azzal, hogy: „Maradj itt nyugodtan, szépen, így, és most mesélj nekem azokról a dolgokról, amik nem rendeződnek!” Szerda este a RoHAM Bárban ketten fogták közre Mátét: jobb felől Fráter Zoltán, irodalomtörténész (ELTE) és apafigura, bal felől pedig Szőllőssy Balázs, aki következetes, kifinomult kritikai érzékről tanúskodó szerkesztői munkájával járult hozzá a kötet sikeréhez.

tinkómáté_3

Tinkó Máté költő és lírai én bevallotta, előző este, mint egy filmet, megpróbálta végigpörgetni magában a beszélgetést, hogy lássa, milyen kérdésekre számíthat majd. Csakhogy Szőllősy Balázs rendre nem azokat kérdezte, amire Máté előre gondolt, és számára ez minden bizonnyal izzasztó volt, nekünk, a közönségnek viszont örvendetes, hiszen a fiatal költő jobban szeret szerényen visszahúzódni a versei mögé, hogy azokon keresztül szólaltassa meg a lírai ént. Szerda este azonban Szőllősy Balázs jól irányzott kérdéseivel kicsalogatta onnan őt, s így, ezúttal inkább prózában beszélt.

„2011-ben jelent meg az Amíg a dolgok nem rendeződnek, végül is ennek a versnek a megírása adta meg azt végső lökést, ami a novelláktól a versírás fele fordított.”- mesélte Tinkó. „Máté egészen kiváló prózaíróként kezdte pályáját – fűzte hozzá Fráter Zoltán –, majd minden különösebb ok nélkül, egyszer csak elkezdett verseket írni.” „Amikor a családi kapcsolatok tematikájával, a családom múltjával kezdtem el foglalkozni, rengeteget beszélgettem velük. Próbáltam megérteni őket. Olyan traumák nyomait láttam, amikről generációkon át nem beszéltek, helyette maradt a póz, egy családi ebéd fényképszerű pillanatai. Ahogy az ő traumáikat kimondom, mintha én is túljutnék valamin. Miközben őket próbálom megérteni, mintha saját magamat érteném meg. Ehhez természetesen adódott a verses forma” – mondta Tinkó Máté költő és lírai én, és ezek a mondatok nem kevésbé voltak líraiak, mint a versek, amelyeket felolvasott. Szavai közé a lírai én izgatott hadarása, egy repülő, a nagyapa kórházi ágya és egy családi album képei keveredtek. „Anyám és apám repülőn szerettek egymásba, / valahol a felső troposzféra és az alsó sztratoszféra között.” „Egészen egyéni ízt ad ezeknek a verseknek a prózanyelv hatása.” – fűzte hozzá Fráter Zoltán.

tinkómáté_1

Volt még egy dal is, egy francia dalocska, amit Palágyi László – aki gitárjátékával kísérte az estét – minden alkalommal előad, amikor Máté felolvas. A dal címét nem tudom. Egyébként azt csiripelik a Kelet felől Budapestre szálló elektromos verebek, hogy október 16-án Békéscsabán újra elhangzik majd ez a dal. Ne felejtsétek el megkérdezni, mi a címe!

Tinkó Máté Amíg a dolgok rendeződnek című kötetének bemutatója. RoHAM Bár 2014. október 8. 

Fotó: Horváth Bianka

 

Written by:

Író, kísérleti teológus. Elsősorban az utóbbi. Ködszurkáló címmel hamarosan online blogja indul.