Spoilerveszély elhárítva

Szeptember 15-én a budapesti Élesztőben tartották a Hévíz folyóirat 2014/4-5. számának bemutatóját. A meghirdetett program ugyan kissé hiányosan valósult meg, ez azonban csak még jobban felkeltette az érdeklődést a lapban foglaltak iránt.

A címoldalon a 90 évvel ezelőtt elhunyt Bródy Sándor látható, akiről a Vízibicikli rovatban Szederkényi Olga kérdezte az író unokáját, Alexander Brodyt és Szebeni Zsuzsát, az Országos Színháztörténeti Múzeum kurátorát. A két interjú készítője töltötte be az esemény háziasszonyi tisztségét is, nagyon vigyázva, nehogy túl sokat eláruljon a beszélgetések tartalmáról. A küldetést sikeresen teljesítette olyan érzést keltve, mintha Bródy Sándor nevének gyakori emlegetése éppen fordított arányban állt volna a róla elhangzó érdemi információkkal. E benyomást erősítette, hogy – az est beharangozóját megcáfolva – a második sorban helyet foglaló Alexander Brody nem szólalt meg. Igaz, a jelenlévők vethettek rá egy pillantást, a hallgatózásra hajlamosak pedig a kezdés előtt elcsíphették Szederkényi Olgával folytatott rövid társalgásának foszlányait. Mindez talán kevésnek tűnik, ám a fellépőként szintén szóba került Háy Jánosból még ennyit sem láthattunk.

Szederkényi először Szálinger Balázs főszerkesztőt szólította a pódiumra, aki némi nyomásra megerősítette, hogy „magánemberként” Bródy Sándor-díjas, majd azzal biztatott, hogy az elismerés névadójáról a továbbiakban még hallhatunk. Elmondta, hogy a szépirodalmi rovatban többek között eddig kiadatlan Hazai Attila-költemények is helyet kaptak, azzal a szellemes kijelentéssel hangsúlyozva ennek jelentőségét, hogy „aki egyébként olvasott már Hazai-verset, az téved”. Az érdekességek között említette Darvasi Ferenc beszélgetését Mándy Iván rokonaival, Fehér Béla gasztronómiai témájú írását, majd elnézést kért, amiért Háy János mégsem tudott eljönni. A Hévíz-díjas szerző egyébként egy Bornemisza Péterről szóló esszével gazdagította a dupla számot. Szálinger kiemelte továbbá Keresztury Tibor szövegét a Tankcsapdáról, és Bihari Balázs Fekete lyukak a magyar popdalok körül című cikkét, melyeknek aktualitást ad, hogy idén Hévíz lett a magyar dal fővárosa. A főszerkesztő egy örömteli hírrel zárta mondandóját, miszerint a Magvető Kiadó hamarosan irodalmi antológiát jelentet meg a Hévízben publikáló alkotók műveiből.

Szálinger ígéretét beváltva Szederkényi ismét Bródyra terelte a szót, és megosztotta a közönséggel Alexander Brody arra vonatkozó aggodalmát, hogy nagyapjáról sokaknak csak a Magyar Rádiónak egykor otthont adó utca jut eszébe. Ezt követően Krúdy Gyulától és Ady Endrétől származó idézetekkel próbált némi képet adni az író személyiségéről, majd azzal konferálta fel Szebeni Zsuzsát, hogy „korán találkozott Bródy Sándorral, aki rögtön le is vette a lábáról”. Ettől Szebeni kissé zavarba jött, mert nem sikerült elsőre azonosítania az elmesélendő történetet. Végül felidézte régi élményét A tanítónő zágoni előadásáról, amelyet egy amatőr társulat mutatott be, és annak ellenére magával ragadta, hogy korábban a kolozsvári operában is járt. Szerinte a darab témaválasztása igen bátornak számított a maga idejében, amit az is bizonyított, hogy a korabeli újságok komoly elemzésekbe bocsátkoztak arról, úrinő kereshet-e pénzt, illetve nem vonja-e el a szépségével a figyelmet a tanításról.

Bródy, aki maga sem panaszkodhatott a külsejére, szellemességével az anekdotákhoz is remek alapot szolgáltatott, és jellemző volt rá az a lépés is, hogy a tervezett három nap helyett három évig maradt Kolozsváron, ahová tudósítani ment. Szederkényi a beszélgetés vége felé ennek hátteréről faggatta Szebenit, aki válaszában a könnyen kitalálható elemektől – pezsgő irodalmi és kulturális élet, elhúzódó munka, feladatok megszaporodása – gyorsan eljutott a legnyomósabb „okig”, Hunyady Margit színésznőig. Az író további kalandjaiba azonban az újult erővel fenyegető spoilerveszély miatt már nem avatták be az Élesztő vendégeit, akik annyit még megtudhattak, hogy Hatvanban egy hónapig látható a Bródy Sándorról szóló vándorkiállítás.

A Hévíz friss számának szerzői közül Pallag Zoltán, Tolvaj Zoltán és Szabó Krisztina olvasott fel, majd visszatért Szálinger Balázs, hogy megosszon néhányat a korábban említett Hazai Attila-versekből. Az est résztvevői így már abban a tudatban fogyaszthatták el a dupla szám megvásárlásáért járó vacsorát – „Bródy tyúkocskája egri leányzó módon” –, hogy ők már biztosan nem tévednek.

Hévíz 2014/4-5. lapszámbemutató, Élesztő, 2014. szeptember 15.

Fotó: Oláh Gergely Máté (Oláh Gergely Máté Photography)

Tekints meg az eseményről készült további képeket  is! 
[portfolio_slideshow id=18971].

Written by: