KFT az Operában

A KFT zenekar idén ünnepli a Bál az Operában című lemezének harminc éves születésnapját. Az említett album két legnagyobb húzóslágere az azóta is népszerű Afrika, illetve a címadó dal, a Bál az Operában. Szeptember 7-én a Magyar Állami Operaházban lépnek fel, olyan vendégek közreműködésével, mint a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Soharóza kórus, az Operaház tagjai, Ökrös Csaba hegedűművész és még sokan mások.

Menjünk vissza egy pillanatra a nyolcvanas évek elejének Magyarországára és vizsgáljuk meg a könnyűzenei kínálatot: tízéves zenekarok vagy azok tagjai még mindig töretlenül alkotnak (Omega, Illés- és Fonográf-közeli zenészek), alakul az államilag nagyon támogatott diszkó (Neoton Família), a dombon túl már gyülekeznek a csöves rockerek (Piramis, Edda) és azok még csövesebb kiadásai (P. Mobil, Beatrice, HBB), meg persze vannak az egymástól még igazából nehezen elválasztható, kisklubos kísérletezők. Senki nem tudja igazából azóta sem, hogy hová kategorizálja a pillanatot, amikor az egyik ilyen kísérletező banda feltűnik az akkori táncdalfesztivál döntőjében. Furcsa, idegesen feszes zenei alapra egy szimpatikus, kifestett arcú fiatalember azt énekli, hogy „Bábu vagy, nem te lépsz, valaki irányít”. A fiatalember Laár András, a zenekar pedig az akkor viszonylag frissen alakult KFT, Laár mellett Bornai Tiborral, Márton Andrással, és Lengyelfi Miklóssal. A zenekar különdíjat kap, ám első lemezükre a Bábu vagy már nem kerül fel. Hamarosan a hanglemezgyár nyomására kénytelenek slágereket írni, ezt pedig szemtelen profizmussal meg is oldják. Ennek legelső bizonyítéka, a Bál az Operában album, ami idén harminc éves. A lemez második – az Afrika utáni – legnépszerűbb dalát, a címadó Bál az Operábant, a zenekar a Magyar Állami Operaházban ünnepli, szeptember 7-én.

Az est facebook-oldalán a következő ajánló olvasható: „Azon a különös estén, miután az Operaházban véget ért az előadás, a KFT zenekar tagjai észrevétlenül belopóznak a színfalak mögé, nyomukban a zenekar szellemével, hogy titokban megtartsák operaházi báljukat, amire már három évtizede készülnek. Kíváncsi tiszteletlenséggel fedezik fel maguknak az Operaház belső világát, s amint zenélni kezdenek, szép lassan különböző alakok kerülnek elő a díszletek mögül. Vannak, akik el akarják zavarni őket, vannak, akik barátságosak, de végül mindannyian csatlakoznak a zenekarhoz, jókedvű báli hangulatban ér véget a titkos kaland.”

A jegyek már kaphatóak.

1992-ben született, Budapesten él. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakos hallgatója.