Megnyílt a Kis Á!

Az egykor „Tilos az Á” nevet viselő kultikus pub legkisebb és legfiatalabb utódját volt alkalmunk meglátogatni az Irányi utcában, Szűcs „Szepe” Péter körbevezetésével.  Rövid beszámoló.

kis_a_klub (4)

A Mikszáth téren működött a kilencvenes évek klubhangulatának feltámasztója, a Tilos az Á. Mikor a helyére a Zappa café került, 2011-től 2013-ig újranyílt, Szabad az Á néven, ám 2013 februárjában ismét megszűnt létezni. Most az eredeti „unokáját” a Ferenciek terétől nem messze, az Irányi utcában látogattuk meg. Elég bíztató.

kis_a_klub (5)

Bár jóval kisebb, mint elődei voltak (nagyjából 50 fő fér el egy szintjén), minden megvan benne, ami egy klubot klubbá tesz. Legalsó szintjén egy apróbb koncerthelységet alakítottak ki, fotelekkel és asztalokkal, amiknek egy nagy része összeragasztott videokazettákból készült (!), és egy kifejezetten stílusos színpaddal, ami legfőképp unplugged koncertek adására alkalmas – bár technikailag minden lehetőség adott egy hangosabb koncerthez is, a környék megköveteli, hogy egy bizonyos zajszint alatt maradjanak a helyi pubok. A földszinten bárpult, kényelmesen kialakított tér, ahol az ember kényelmesen eliszogathat akár hajnali ötig is. A lenti pultosok leginkább zenészek – így támogatja a hely azokat a muzsikusokat, akiknek nem ártana egy kis kiegészítés. Mivel a helyet önerőből hozták össze, a dísztárgyak is ehhez mérten esztétikusak; itt is megjelennek a telifirkált (próba)babák, helyenként hanyagul firkált „Á” betűk, videokazetták, bakelit-lejátszó, randomszínű bútorok és más egyéb romkocsmákra hajazó elemek találhatók. Ugyanakkor könyvespolcok is el lettek helyezve a vendégek szórakoztatása végett, a legfelső emeleten pedig állandó kiállítások lesznek, jórészt a fiatal kortársak munkáiból. Konnektorok tömegei vannak elhelyezve a klub legtöbb szegletében, így akár dolgozni is lehet, ha épp laptoppal vagyunk. Mi több, egy nyomtató is helyet kap valahol, a tervek szerint.

kis_a_klub (18)

Irodalmi klubokat, filmklubokat, stand up előadásokat és hasonlókat rendszeresen rendeznek hétköznaponként, hétvégéken pedig koncertekkel és alternatív színielőadások szórakoztatnak bennünket.

kis_a_klub (2)

Ide költözik a Zenészfröccs is, ahol „egyszálgitáros” előadók igyekeznek majd erősíteni a klubjelleget. Így vagy úgy, a Kis Á mindent elkövet, hogy a vendégek magukénak érezhessék, valószínűleg a különböző, bármikor használható társasjátékok és a kölcsönözhető könyvek is ezt a célt szolgálják. Ugyanúgy, mint a helyi ételkínálat, amely a helyben sütött croissant-nal, quiche-sel és más egyéb speciális finomságokkal bővült. Az árak sem kiborítóak, a sörök 4-500 forint körül mozognak, s a többi termék is nagyjából a megfizethető kategóriába sorolható.

Meglátásaim szerint kevés bizalomgerjesztőbb helyet tudnék találni a fővárosban, és biztos vagyok benne, hogy elődeihez méltón egyszer a Kis Á is egy kultikus név lesz a vendéglátásban. Ott találkozunk!

Fotók: Komróczki Diána

Written by: