Fajfenntartás EP és lemezbemutató koncert

Az emberi lét kicsinységével és végességével, a szabad akarattal és az evolúcióval kapcsolatos kérdéseket boncolgat a Verőköltő zenekar Fajfenntartás című EP-jén. A kislemez élőben augusztus 30-án debütál a Hunniában a Célegyenes – Nyárbúcsúztató minifeszt részeként.

verőköltő_1

A hat számos kislemez első három dalában a lét kérdéseit fejtegeti, kellemes, popos dallamokkal, míg a lemez második felén remixek találhatók, melyek átdolgozás helyett, inkább a dalok egyfajta továbbgondolásaként szólalnak meg.

A zenekarra jellemző az eklektikusság, zúzós gitártémák és elektronikusabb darabok egyaránt megférnek egymás mellett, a zenei változatossághoz pedig tökéletesen passzol az izgalmas szövegviláguk is. Nem hiába, a dalszövegeket jegyző Gressai Ferdinánd költeményeiből Csupasz Oltalom címen már kötet is jelent meg.

Bár a Verőköltő már túl van két nagylemezen (Én előttem, Későbe ér), a mostani Fajfenntartás EP a zenekar első kislemeze. „Korábban nem gondoltuk arra, hogy kislemezt készítsünk, most is csak azért csináltunk EP-t, mert ez egy olyan koncepció, ami nem elég egy egész nagylemezhez, de tök jó kislemezt lehet belőle csinálni. Nem akarunk olyan EP-t csinálni, amiről egy, vagy több szám átvándorol egy nagylemezre, nem látjuk értelmét a dalok tologatásának. Mindig igyekszünk olyan lemezeket létrehozni, amik egy egészként értelmezhetőek. A Fajfenntartás EP teljes mértékben egy konceptlemez” – meséli Gressai Ferdinánd, a zenekar énekes-gitáros-szintis-szövegírója.

A Fajfenntartás EP tematikájához az ötletet egy éjszakai beszélgetés hozta, ahol a zenekar tagjai arról vitatkoztak, hogy vajon létezik-e szabad akarat vagy minden cselekedetünk és érzésünk csak biológiai parancsok sorozata. Ezen „vita” továbbgondolásából születtek meg a Fajfenntartás EP számai, mely vélemények közlése helyett gondolatébresztő tényeket mond el kellemes, popos dallamokba ágyazva.

A kislemezen található remixekért más-más elektronikus zenész felel, így a Szabad akarat remixéjért Banyek, Az ismert világegyetemért Vanis10, míg a Elméletek az egyszerű szerves molekulák keletkezéséről című dal remixét a Stay Blutened jegyzi, utóbbi dal szöveges verziójában pedig Imre Réka is énekel.

A Fajfenntartás EP bemutatója augusztus 30-án, a Hunniában lesz, a Célegyenes – Nyárbúcsúztató minifeszt részeként, mely egyben Manó, a zenekar dobosának búcsúkoncertje is lesz, aki egy évre Ausztráliába utazik.

Fotó: Vidra Réka

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.