A feelingen nem fog a vihar

Beszámoló a Strand fesztiválról

Már a második nap víz alá került a fesztivál nagy része, ezért a sátrazók távozásra kényszerültek. A kitartóbb fesztiválarcok szárazra költöztek vagy kerestek egy közeli apartmant, de voltak olyanok is, akik feladták a küzdelmet, és bár heti jeggyel rendelkeztek, mégis hazaindultak. Ugyanakkor a fesztiválhangulatot a folyamatosan szakadó eső sem mosta el.

DSC_0073

Második nap a négy órakor kezdődő Odett-koncerten még csak párszáz ember lézengett, de hamar feltöltődött emberekkel a nagyszínpad. (Egy-két színpadot, helyszínt csak raklapokból összetákolt hidakon lehetett megközelíteni.) Negyed hatkor kezdődött a Kaukázus-koncert. Őket nevezhetjük az idei év nagy visszatérőinek, ugyanis 2010-ben feloszlottak és négy év után, három hónapja tértek vissza a magyar alternatív zenei életbe.

DSC_0236

Nem könnyű és sokszor hálátlan feladat egy fesztiválon nappali fényviszonyok között nagy bulit csinálni, de nekik elég jól sikerült. A másik színpadon 20:30-kor indult a rapbiznisz Újonc Petivel és Saiiddal. Akkezdet Phiai a hazai hiphop-ipar kiemelkedő formációja, és most meg is mutatták, mivel vívták ki maguknak ezt a szerepet. A páratlan szövegek mellett a beatek is igazán jól szóltak. A nap sztárja kétségkívül a Parov Stelar Band volt. Az osztrák banda mindenki számára befogadhatóvá teszi a régi idők zenéit és remekül ötvözi azt a modern technikával.

DSC_0312

A Strand fesztivál harmadik napja legyőzte a beltengert.

DSC_0196

Az OTP Junior színpad már 15.30-kor elkezdte a bulit a Grand Mexican Warlock tolmácsolásában. Ez a hazai banda 2009-ben tűnt fel először, és meg kell hagyni, tényleg jók. Ezen persze senki nem csodálkozhat, hiszen a pszichedelikus rockot játszó együttes tagjai számos zenekarban feltűntek már (Subscribe, Ex-Idoru, Jazzékiel), és régóta játszanak a progresszív zene hazai szerelmeseinek.

DSC_0030

A deszkákon üdvözölhettük még az Anna & the Barbies zenekart is. A banda énekesnőjétől, Pásztor Annától megszokhattuk az extravagáns külsőt, a kiemelkedően jó hangot, meg persze az őrült bulikat is, és most sem csalódtunk. Talán rájuk (és az utánuk következő Fish! zenekarra) volt a leginkább jellemző az interaktivitás: folyamatosan próbálták bevonni a közönséget a partiba.

DSC_0233

Mindeközben a nagyszínpad sem tétlenkedett. 18.45-kor lépett fel Dub FX. Az ausztrál énekes, mint általában, most is elkápráztatta a közönségét. A nyitottság és a szimpatikus hozzáállás nem volt meglepő, hiszen nem telik el úgy év, hogy ne forduljon meg kis hazánkban a művész. (Talán ezért is van az, hogy a „Köszönöm szépen” és a többi alapmondat már akcentus nélkül is megy neki.) Zenéje pedig évről évre elvarázsolja a fesztiválozókat. A Petőfi Rádió – Telekom nagyszínpadon ezután következett a hazai rapszakma elitje: a Punnany Massif. Wolfie és Rendbenman sok éve tevékenykednek az iparban, de csak a 2009-es Telik című számuk hozta el a nagy áttörést. Azóta rendületlenül az élen vannak a zenei életben, sikert sikerre halmoznak. Itt a Strandon is bizonyítottak: remek koncert teltházzal.

DSC_0007

A negyedik nap reggelén sem kellett a dögmeleg miatt kimenekülni a sátrakból, cserébe viszont esett. De nézzük a dolgok jó oldalát: ha nem menekülök az egyik zivatar elől egy nagy sátor alá, nem találkoztam volna a Green Festival önkéntes stábjával. Maga a történet arról szól, hogy környezettudatosságra késztetik a fesztiválozókat. Ezt csak támogatni lehet, és a megfelelő motivációs eszközt is megtalálták hozzá: a metapay kártya kiváltásánál 500 Ft került letétbe, amit akkor töltöttek vissza a kártyára, ha a kártyatulajdonos összegyűjtött egy zsáknyi szemetet.

csajok

A nagyszínpad reggae szekcióval indította a záródélutánt Copy Con, majd az Irie Maffia fellépésével. Az esti fő attrakció ezúttal John Newman volt. A brit fiatalember a rádiók slágerlistáin rendszerint előkelő helyeket csíp meg a zenéivel. Fiatalság, lendület, buli – általában ezek a jelzők jutnak először eszünkbe, ha meghallgatjuk a számait, és ez az érzés fog el, amikor egy koncertjén lazul az ember. Többek között megszólalt a Love me again című dala, katartikus élmény volt.

DSC_0280

Az estét az OTP Junior színpad koronázta meg a Nobody Moves and Friends performansszal. A hajnali kettőkor kezdődő szeletelés tökéletes záróbuli volt a 2. nagyon zene fesztiválnak.

DSC_0098
Az időjárás nem kedvezett, de a fesztiválozók, a fesztivál munkatársai és persze a fellépők legjobb tudásuk szerint vették fel a harcot az esővel, és győztek. Fantasztikus négy napot zártunk, tele élményekkel, barátokkal és nagyon zenével.

Written by: