Stoppolás és drámák az Ördögkatlan 2. napján

Első éjszaka ráborult  Szársomlyóra az ég, és kisebb megszakításokkal reggelig csorgott az Ördögkatlanra. A sátrakon is hiába kopogott nyolckor az eső, ajtót csak néhány mosolytalan, homályos szemű fesztiválozó nyitott – a többiek már órák óta bőrig ázva álltak sorba a sorbanállás jogáért.

IMG_4600

Miután a helyszínek között óránként járó Katlanbusz a magyar tömegközlekedéstől váratlan módon korábban jött és ment, mint arra a hivatalos menetrend alapján bárki is számított volna, egy tekintélyes méretű csapat ragadt rossz faluban. Talán a tömeges stoppolás szeppentette meg az elhaladó kocsik, kisbuszok, és kamionok véget nem érő konvoját, de tíz perccel a program előtt senki nem hitt már abban, hogy valaha is át lehet érni Kisharsányba.

IMG_4475

Aztán kettesével-hármasával mégis kijutott mindenki, és épp időben, mert már kezdődött a Walny Teatr, azaz Adam Walny lengyel bábszínész Hamlet-előadása. A dán herceg vergődését ugyan sokan és sokszor színre vitték már, de így nem valószínű: mozgatható víztartályokba merített groteszk bábok segítségével kelt bájosan torz életre a történet. Az előadás a nyelvi akadályok ellenére is egyedien szórakoztató és megragadó volt, a látványvilágról pedig beszéljenek inkább a képek.

IMG_4486 IMG_4488 IMG_4496 IMG_4501

Visszafelé már az első kocsit sikerült lestoppolni, úgyhogy még egy rövid borkóstolásra is maradt idő a következő program előtt: az Ősi pincészet borházából csak át kellett menni az út túlsó oldalára a Nagyharsányi Mennyasszony előadására. A igaz történeteket és helyi folklórt is feldolgozó darab komikus karakterei és könnyed helyzetei fokozatosan elkomolyodtak, amíg a vígjáték és tragédia közötti skála teljes terjedelmét sikerült bejárni.

IMG_4551

Este a tornateremben a Forte Társulat várta a közönséget az Irtás című ír dráma színházi adaptációjával. Maga a történet viszonylag kiszámítható volt: a cromwelli köztársaság Írországában élő angol birtokos és ír felesége a kegyetlen megszorítások kihozzák belőlük a nemzeti habitust, és az angolos megalkuvással szemben a tüzes ír szellem nyeri el az erkölcsi győzelmet.

IMG_4585

A rendezés viszont kihozta belőle, amit lehetett, és a díszlet külön elismerést érdemel. A darab elején toronyba rakott földes zsákokat jelenetről jelenetre szétdobálták, feltépték, kiszórták, amíg a végére a teljes színpadot befedte a föld, és közben a szereplők gumifarkasok egyre szűkülő körében bontották ki a drámát. Az összes szimbólum belefért a zsákokba és farkasokba, bár néhányat közülük csak maga a társulat érthetett.

IMG_4614

A szerdai napot a Csík zenekar zárta egy néhol önfeledten élvezhető, néhol legalább megmosolyogtató koncerttel. Élveztük, megmosolyogtuk, talán eltesszük emléknek is. De legjobban mégis annak örülünk, hogy ma sem mosott el az eső.

IMG_4667

 

fotók: Horváth Bianka

 

Written by:

Pécs, 1990. Túlsokadéves bölcsészhallgató, bérlaikus és szófetisiszta.