Balatonszemes az új Szigliget – JAK-tábor 2014

A korábbi évtizedektől eltérően, a szigligeti Esterházy kastély átépítése miatt idén a balatonszemesi Esély Budapest Alapítvány Ifjúsági Táborában rendezi meg a József Attila Kör szokott éves írótáborát augusztus 26 és 30 között. A tábor kiemelt támogatója a MrSale Öltönyüzlet.

balaton

A József Attila Kör fontosnak tartja, hogy éves találkozójuk ne csupán egy írótábor legyen a sok közül, hanem teret adjon aktuális társadalmi és kulturális témáknak, vitáknak és művészeti csoportoknak is. A hagyományokat követve idén e rendhagyó JAK-tábor fókuszában a rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán annak nemzetközi, nemzedéki és a kortárs fiatal irodalmat érintő kérdései állnak majd, rímelve egyúttal a nagy múltú szervezet önálló egyesületté válásának évfordulójára is.

Az idei tábor újra nemzetközi programokkal erősödik: a Bécs–Budapest Tranzit legújabb állomásán Hanno Millesi osztrák író lesz a vendégünk, akivel Kiss Noémi író beszélget. Továbbá meghívottjaink között szerepel Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián is.

A korábbiaknál is erősebben lesznek jelen a társművészetek. Színházi programként Mikó Csaba 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe által a legjobb új magyar drámának járó Vilmos-díjat elnyerő Apátlanok című drámáját, valamint Grecsó Krisztián tárcái alapján készült Daru én vagyok című előadást mutatjuk be. Kerekasztal-beszélgetés keretében levetítjük Lichter Péter a Magyar Filmkritikusok Díját elnyerő Rimbaud című kísérleti filmjét, illetve Szőcs Petra a Cannes-i Filmfesztiválon is sikerrel bemutatott A kivégzés című kisfilmjét. Az Akademie Schloss Solitude korábbi ösztöndíjas alkotói és társaik (Jelena Anđelovski, Tóth Kinga, Orfeas Skutelis, Milan Aleksić) egy kiállítással egybekötött performanszt hoznak Balatonszemesre. A Barbi & Jancsó (from Blahalouisiana) duó pedig különleges akusztikus koncertet ad.

Az irodalmi élet újabb szereplői közül ezúttal a tavalyi év elején lapunkban bemutatkozó Gömbhalmaz, valamint A tudás 6alom projekt folytatásaként megszületett Színész Bob és a Slamkölykök csapata mutatkozik be. A PopJAK sorozat folytatásaként a William Gibson 30 évvel ezelőtt megjelent, korszakalkotó Neurománc című regényéről lesz beszélgetés.

Természetesen a 26. JAK-tábor sem múlhat el a műhelymunkák nélkül. Idén versszemináriumot tart Kabai Lóránt, költő, a Műút szerkesztője, Cserna-Szabó András író, a Hévíz folyóirat szerkesztője a gasztro- és kispróza alapjait mutatja meg, Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturgja, rendezője, a színházi adaptáció és a narráció drámai lehetőségeinek módszereibe vezeti be a jelentkezőket. Az elmúlt évekhez hasonlóan pedig újra lesz slaminárium, ezúttal Pion István és Csider István Zoltán, a Slam.Pont című kötet szerzőinek vezetésével.

A sok szempontból rendhagyó és különleges táborba augusztus 4-ig kedvezményesen lehet jelentkezni!

A JAK-tábor kiemelt támogatója a Mr. Sale Öltönyüzlet.

További támogatók: NKA, MASZRE, EMMI, Osztrák Kulturális Fórum

 

jak_logger_100_2

 

RÉSZLETEK:

I. Jelentkezés

A táborba és a szemináriumokra jelentkezni e-mailben, telefonon, vagy személyesen a JAK-irodában az elérhetőségek megadásával, majd a részvételi díj befizetésével lehet..

jak@jozsefattilakor.hu
Tel.: 06-1-352 7103
1088, Budapest, Múzeum u. 7.
A JAK bankszámlaszáma: OTP Bank 11706016 – 20464170

Banki átutalás esetén kérjük, a közleményrovatban szerepeljen a jelentkező lakcíme és az, hogy ’részvételi díj’!

A szemináriumokra írásban lehet előre jelentkezni. A jelentkezéshez kérjük mellékelni:
– rövid bemutatkozást, önéletrajzot
továbbá:
– a költői szeminárium esetében 5 verset,
– a prózaírói szeminárium esetében 10 oldalnyi kisprózát vagy novellát,
– a slaminárium esetében pedig 1 db slamszöveget,
– a drámaírói szeminárium résztvevői a jelentkezés után külön felkészítő feladatot kapnak majd a műhelyvezetőtől

Délelőttönként a szemináriumokon nem résztvevőknek sportfoglalkozásokat (foci, kosárlabda) szervezünk, kérjük, a jelentkezéssel együtt jelezni a csatlakozási szándékot!

Megjegyzés:
Az étkezéssel és a szállással kapcsolatos külön igényeket a jelentkezéssel együtt kérjük jelezni! A tábor kialakítása miatt idén párokat és családokat nehezebben tudunk elhelyezni, ezért szíves megértésüket kérjük!

II. Részvételi díjak

A részvételi díj magában foglalja a szállást és napi háromszori étkezést. A kedvezmények csak a határidő lejárta előtt történő befizetés esetén érvényesek!

Augusztus 4-i fizetési határidővel:

Napijegy:
JAK-tagoknak és diákoknak 3.200 Ft
Nem JAK-tagoknak 3.800 Ft

Ötnapos bérlet:
JAK-tagoknak és diákoknak 16.000 Ft
Nem JAK-tagoknak 19.000 Ft

Augusztus 5–18-ig:

Napijegy:
JAK-tagoknak és diákoknak 3.800 Ft
Nem JAK-tagoknak 4.400 Ft

Ötnapos bérlet:
JAK-tagoknak és diákoknak 19.000 Ft
Nem JAK-tagoknak 22.000 Ft

Augusztus 18-a után és a helyszínen egységesen:

Napijegy: 5.000 ft
Ötnapos bérlet: 25.000 Ft

Extra támogatói jegy: 30.000 Ft

Written by: