3 tény, amit nem tudtál a Sziget headlinereiről

Először is, mi az a headliner? Definíció szerint az est legfontosabb produkciója, fesztiválok esetén pedig azok a nevek, akik a legnagyobb méretben kerülnek ki a plakátokra. Kinéztünk hát néhány nevet a Sziget legnagyobb fellépői közül, íme róluk egy kis bulvár. Alább kiderül, hogy eredetileg nem Pharrell énekelte a Happyt, és az, hogy van olyan zenész, aki nemet mond egy Trónok harca forgatásra.

bastille

Bastille
1. A zenekar Dan Smith énekes szólóprojektjeként indult, leghamarabb egy trombitás és egy csellós csatlakozott hozzá, csak ezután alakult ki a mai, négytagú felállás.

2. Az énekes nagy filmrajongó. Mielőtt a Flaws hivatalos klipet kapott volna, ő maga vágott hozzá össze egyet kedvenc filmjéből, Terrence Malick Badlandséből (magyar címe: Sivár vidék). Annyira rossz lett, hogy már alig lehet megtalálni YouTube-on.

3. Még mindig Smith a zenekar motorja. Nem mindig ő állt viszont a reflektorfényben: korábban annyira szégyenlős volt, hogy énekes létére akkori basszusgitárosát állította be frontembernek, míg ő hátul „elbújt” a színpadon.

blink182

Blink-182

1. A zenekar neve eredetileg simán Blink volt. Azért tették mögé a számokat, hogy elkerüljék a pereskedést egy azonos nevű ír bandával.

2. Nem született hivatalos magyarázat arra, hogy miért pont a 182-es szám szerepel a nevükben. Valószínűleg semmilyen mögöttes tartalma nincs a számnak, de a rajongók szeretnek találgatni; a legelterjedtebb elmélet az, hogy ennyiszer mondták ki a „fuck” szót az A sebhelyesarcú c. filmben.

3. Tom DeLonge énekes-gitárost egy 1995-ös turnén fiatalkori alkoholfogyasztás miatt letartóztatták.

ceelo

Cee Lo Green

1. Az amerikai rapper korán elvesztette a szüleit. Édesapját kétéves korában, később pedig édesanyját is, aki autóbalesete után két évig megbénulva élt.

2. Annak érdekében, hogy kimaxolja a gangster-kinézetet egy nagy, szőrös fehér macskát cirógatott a Voice adásaiban.

3. Majdnem az ő száma lett Pharrell Williams világsikere, a Happy. Pharrell egy rádióinterjúban mondta el, hogy Cee Lo 2012-ben énekelte fel, de az akkori „döntéshozó hatalmak” nemet mondtak rá.

imaginedragons

Imagine Dragons

1. Két zenekartag (Dan Reynolds énekes és Wayne Sermon gitáros) mormon vallású. Azt állítják azonban, hogy ez sohasem gátolta semmiben a zenekar működését, mivel minden tag nyitott beállítottságú.

2. Már akkorára nőttek, hogy jótékonykodnak is: The Tyler Robinson Foundation néven alapítványt hoztak létre rákkal küzdő gyermekek megsegítésének céljából. Tyler a zenekar közeli barátja volt, 16 évesen rákban halt meg.

3. A zenekar neve mögött érdekes sztori áll: eredeti nevük nem Imagine Dragons volt, hanem ezen betűk egy anagrammája. Reynolds azt nyilatkozta, hogy még a családjaiknak sem mondták el az eredeti nevet, mert az zenekari titok. Annyit tudunk csupán, hogy aposztrófokat is tartalmazott, ami némileg megkönnyíti a helyzetet, mert azok nélkül több mint százezer értelmes szókombináció hozható ki a nevükből.

lilyallen

Lily Allen
1. Már iskolás korában is rossz kislány volt, piált, cigizett, összesen 12 intézményből rúgták ki annak ellenére, hogy Anglia legjobb magániskoláiba járt.

2. Saját talk show-ja volt a BBC hármas csatornáján 2008-ban Lilly Allen and Friends néven. Kérészéletű volt azonban csak a műsor, az év februárjától áprilisig ment.

3. Nemet mondott egy Trónok harca forgatásra, ahol a valódi testvérének a sorozatbeli testvérét kellett volna alakítania. Többek között az nem tetszett neki, hogy lóra kellett volna szállni a forgatáson, és annak sem örült, hogy az öccsével kellett volna játszania.

londongrammar

London Grammar
1. A Facebook is szerepet játszott a banda megalapításánál: Dan Rothman gitáros és Hannah Reid énekesnő mindketten a notthinghami egyetemre jártak, de csak látásból ismerték egymást – Dannek egy olyan profilkép keltette fel az érdeklődését, amin Hannah gitárral pózolt.

2. Nem írtak történelmet azzal, hogy feldolgoztak egy pop-világslágert, de az általuk készített Miley Cyrus – Wrecking Ball-verzió kiemelkedik a fajtájából.

3. David Cameront is rajongójuknak tudhatják. A miniszterelnök egy interjúban mondta azt, hogy ha Amerikában kéne egy brit zenekart bemutatnia, akkor őket választaná.

macklemore

Macklemore & Ryan Lewis
1. Maga Ryan Lewis is poénra vette azt, hogy őt senki nem veszi tudomásul, csak Macklemore-t. Az alábbi videóban Lewis az utca emberét kérdezi saját magáról, a reakciók fenomenálisak.

2. Macklemore, polgári nevén Ben Haggerty többször küzdött már alkohol- és drogproblémákkal, 2008-ban rehabon is volt. 2011-ben visszaesett egy időre, jelenleg tiszta.

3. A Thrift Shopot tényleg turkálók ihlették – Macklemore egy igazi divatdiktátor, és állítása szerint hetente ötször megy el használtruha-boltba.

qotsa

Queens of the Stone Age
1. Nick Oliveri korábbi basszusgitárost 2011-ben letartóztatták családon belüli erőszakért, kábítószer-és fegyvertartásért: a szomszéd hívta rá a rendőröket, miközben a barátnőjét verte. A házkutatás során került elő egy puska, némi kokain és metamfetamin. Százezer dolláros óvadékkal szabadult. Annak ellenére, hogy erőszakos ember, kopasz fejével, hosszú kecskeszakállával és rock n’ roll attitűdjével nagyon megnyerő figura. A legutóbbi albumon ő énekelt fel néhány vokált, egy áprilisi fellépésen még el is ordibálta a Millionaire-t.

2. Josh Homme frontember 2010-ben egy térdműtét közben klinikai halált halt a műtőasztalon. Körülbelül egy percre vesztették el, utána hónapig kórházi ágyban feküdt. Azt nyilatkozta az esetről, hogy egész életében „zene ment a fejében”, a műtét után azonban ez évekre megszűnt.

3. Az énekes-gitáros koncert közbeni kirohanásaival tele van az internet: nem érdemes megdobálni semmivel, az alábbi videóból kiderül, miért (angol káromkodások ismerete szükséges).

stromae

Stromae
1. A francia verlan-szlengben (új szavak kitalálása helyett az eredeti betűinek sorrendjét cserélik fel) a stromae jelentése maestro.

2. Dolgozott az emberrel, aki Jézus Krisztusról nevezte el saját albumát: közösen alkották meg Kanye Westtel az Alors on danse remixét.

3. Jelölték a Time magazin Év embere 2014 címére.

Written by: