Egy hét, és indul Magyarország legnagyobb fesztiválja!

Immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre minden magyar fesztivál szülőatyja, a Művészetek Völgye. A majd’ negyed évszázados összművészeti eseménysorozat idén is kihagyhatatlan mindenki számára, aki a szokásos nyári bulimaratont megunva valódi kulturális élményekre és tartalmas kikapcsolódásra vágyik.

művvölgy

A Balaton-felvidéken idén három helyszínen zajlik a Művészetek Völgye: a látogatók a Kapolcson, a Taliándörögdön és a Vigántpetenden megnyíló udvarok között ingázhatnak július 25. és augusztus 3. között. A Völgyben mindenki megtalálja a számítását, hiszen a zenés, táncos, irodalmi és színházi programok mellett idén is megcsodálhatjuk a magyar képző- és iparművészet zseniális alkotásait, valamint a gasztronómiának hódolva – a kötelező lángosozás mellett – jobbnál jobb borokat és pálinkákat is kóstolhatunk. A legfelemelőbb pedig az, hogy a sajátos atmoszférának köszönhetően akkor is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk, ha semmi másra nem vágyunk, csak egy kis elvonulásra a természetben.

A fesztivál tíz napja során majdnem ezer program közül válogathatnak a művészetek szerelmesei. A legnagyobb hangsúlyt idén is az előadói udvarok kapják, ahol a már évenként visszaköltöző „nagyöregek” mellett új helyszínek is felkerültek a fesztivál térképére. Az „elsőudvarosok” táborát erősíti Harcsa Veronika, aki a magyar jazz legnagyobbjait és a kortárs irodalmi élet alkotóit is Kapolcsra csábította. Idén a hagyományőrzés mellett a megújulás is fontos szerephez jut a Völgyben, így először nyit udvart a Design Terminál, ahol a látványé a főszerep, hiszen a fiatal hazai innovátorok és startupok mutatkoznak be. Emellett pedig a Design Terminál az új, magyar fejlesztésű stringbike-okat is Kapolcsra hozza, amelyekre felpattanva ingyenes túrák során ismerhetjük meg a festői környéket. Ha pedig „nagyöregek”, akkor Földes László és a Kapolcsi Hobo Klub, ahol a zenehallgatás mellett izgalmas szellemébresztő beszélgetéseken vehetünk részt. A téma adott: blues, költészet, férfiak és nők, történelem és hazafiság.

Akikben azért igény támadna a „hagyományosabb”, fesztiválozós, zenei mulatságra, azoknak a Blue sPot Caféban a helyük, ahol a tíz nap során a legjobb magyar alternatív könnyűzenei előadók lépnek fel, többek közt a Magashegyi Underground, a PASO, az Anna & the Barbies és Sena. Visszatérő udvarhölgye a fesztiválnak Palya Bea, akinek kertjében olyan együttesekkel találkozhatunk, mint Szabó Balázs Bandája, a Pegazusok Nem Léteznek, valamint a Mary Popkids. Az összművészet jegyében pedig a Slam Poetry és a Rájátszás műsora is helyet kapott a programban. A Kaláka Versudvara idén is rendkívül sűrű programtáblát állított össze, többek között Kányádi- és Weöres-esttel, valamint olyan kortárs irodalmi és zenei alakokkal, mint Szabó T. Anna, Lackfi János, Pion István és Lovasi András.

A Művészetek Völgyében az a legszebb, hogy bár a magyar kulturális élet krémje tiszteletét teszi a fesztiválon, már a fenti rövid névsor nélkül is kihagyhatatlan élményeket ígér ez a tíznapos elvonulás, mondhatni: lelkigyakorlat. Ha már tapasztalt Kapolcs-látogató vagy, akkor azért, ha pedig valami merőben új és meghatározó impulzusra vágysz, akkor azért kezdd el csomagolni a sátrad, és irány a Völgy!

Written by: