Jared Leto szakálla nem elég – VOLT 2. nap

Eső után kánikula, unalmas Thirty Seconds To Mars, izgalmas Foals, színvonalas magyar zenekarok koncertjei – ez volt a VOLT második napja.

_DSC0606

Miután szerdán az egész fesztivált sártengerré változtatta az eső, szinte felüdülés volt arra kelni, hogy a kánikula kopogtat a sátor ajtaján. A Heti Válasz Borfesztiválnál (mindenkinek ajánljuk, a fák lombjai hangulatot és nem utolsó sorban árnyékot adnak, a fröccs pedig hideg) átpihegett délelőttöt követően négykor a Pannonia Allstars Ska Orchestra kezdett a Nagyszínpadon, forróságban. Sajnálatos, hogy a hazai ska-monopólium ilyen szerencsétlen időpontban lép fel, de sokakat nem hátráltatott a leégett nyakuk, és úgy buliztak, mintha este tíz lett volna. Az első sorokban sokan meg sem mozdultak, amiért KRSA jól le is teremtette őket – valószínűleg a Foalsra vagy a Thirty Seconds To Marsra kempeltek be. A koncert vége felé a frontember felköszöntötte Koós-Hutás Áron trombitást, aki tegnap ünnepelte a szülinapját, és egy többrétegű, sörpakkokból álló tortát kapott zenekarától.

_DSC0852

Nem kellett messzire menni a Nagyszínpadtól egy újabb színvonalas magyar produkció koncertjére – 17:20-tól Halott Pénz szórta az ütemeket az OTP-Petőfi Rádió Színpadon. Pontosabban csak Marsalkó Dávid, mert tiszteletreméltóan nem csak magát tekinti Halott Pénznek, hanem úgy mutatja be a zenekart, hogy „Mi vagyunk a Halott Pénz”, ami fontos dolog. Ez az attitűd és a koncert maga is tükrözte a zenekar lényegét – nem egy öncélú rappergyerek és zenekara, hanem egy olyan produkció, ahol a zenészek nem csak fizetett munkások, hanem a banda szerves részei. A háromlemezes zenekar tavaly robbant be a Feneked a gyengémmel és a Hello lányokkal, de annyi ember volt rájuk kíváncsi, mintha már 5. éve rájuk csápolnának a VOLT-on.

1

 

Negyed nyolcra már jelentős tömeg gyűlt össze a nagyszínpadnál a Foals bulijára, ahol a fesztivál összes hipstere ott volt. Yannis Philippakisék egy hosszú intró után csaptak a lecsóba, és a legtöbb fontos dalukat elhozták, volt Inhaler, Late Night, Spanish Sahara stb., hiányoztak viszont olyan fontos dalok, mint a Cassius vagy a Red Socks Pugie. A zenekar lassan beinduló, sokáig húzott, majd zúzásba átvezetett számai hozták a várt hatást élőben, a közönség például az Inhaler idejére messzire eldobta az agyát. Philippakis túl sokat nem beszélt hozzánk, de nem is tűnik annak a közvetlen figurának, meg ez amúgy is jellemző a menő indie frontemberekre, de legalább egy félig megivott sört bedobott a tömegbe. Szinte centire egyórás koncert után vonultak le – reméltük, hogy a fentebb említett dalokkal visszatérnek még a színpadra, de erre nem került sor. Ettől függetlenül távol álltak attól, hogy csalódást okozzanak.

_DSC0914 copy

Annál inkább a Thirty Seconds To Mars idei VOLT-os bulija – tavaly el voltunk tőlük ájulva, de az idei koncertjük meg sem közelítette az előző színvonalát. Jól be is égtem a haverjaim előtt, akiknek artistákról meg lélegzetelállító show-ról beszéltem. Annyi különlegességet sütöttek el, hogy a zárószámnál, az Up In The Airnél felhívtak egy tucat embert a színpadra a közönségből. Jared Leto lengetett magyar zászlót, és a hosszúra megnövesztett szakállával elbűvölte a tini rajongókat, de tőlük többet vártunk volna. Az persze nem változott, hogy elképesztően sokan voltak a koncertjükön.

_DSC0855

Bár nincsenek artistáik és filmsztár-jópasi frontemberük, az Irie Maffia sokkal inkább megérdemelte volna tegnap este a nagyszínpadot. Jó, azért annyira ne sajnáljuk őket. Papírforma szerint zajlott a koncertjük – csupa olyan szám, amire muszáj csápolnod vagy ugrálnod, bomba színpadi jelenlét, semmi üresjárat. Ha jól emlékszem, a Hands In The Airt nem is játszották – ha ez így van, azt is megállapíthatjuk, hogy már az átütő slágerükre sincs szükségük ahhoz, hogy hibátlan koncertet adjanak.

Ha a VOLT-on vagy vagy leszel, gyere el a Diákhitel Kávézóba minden nap 17.30-tól, ahol a Majdnem Híres Rocksulival karöltve beszélgetünk hazai zeneipari arcokkal, és fejtjük meg a szakma működését (tegnap Ecküvel beszélgettünk, összefoglalónkat itt olvashatjátok.)
Kövesd Instagram feedünket is, ha filterezett képekben vagy kíváncsi a VOLT mindennapjaira!

Written by: