Mit csinál egy Majdnem Híres?

Nyilván az újságírók is fontos szerepet töltenek be a zeneiparban (és bizonyára a grouppik érdeme sem vitatható), mi ezúttal mégis a produkció sorsát igazgató, a reflektorfénytől több lépésre álló menedzsereket és azok iskoláját szeretnénk bemutatni. A Majdnem Híres Rocksuli az első hazai könnyűzenei menedzserképzésként jött létre, a zeneipar alakítását, fejlesztését tűzte ki célul, hogy a benne tevékenykedő emberek tudatosan és szakszerűen dolgozhassanak. Az elmúlt évek során az MHRS iskola egyfajta garanciát is jelent, az iskola vezetőit gyakran találják meg szakmabeliek, hogy hallgatókat kérjenek tőlük. Minek köszönhető az MHRS népszerűsége, hogy néz ki egy ilyen képzés, és mi lesz végül a hallgatókkal? Végzett Majdnem Híreseket kérdeztünk.

1924676_794036780624535_850792119_n

 

Boross Zoltán a Pegazusok Nem Léteznek, a Meztelen Diplomaták és a KisHerceg zenekar útjait egyengeti, mindemellett pedig a Kiscsillagnál is dolgozik mint turnémenedzser: „A legfontosabb az MHRS kapcsán az, hogy egy jól strukturált, részletes és minden fontos területre kiterjedő alaptudást adott, olyan ismereteket, amelyek nélkül nem lehet működni a zeneiparban. De legalább ennyire fontos volt az, hogy már az első évadtól kezdve elkezdődött a közösségépítés; az MHRS-esek, tudnak egymásról, követik a másik dolgait, adott esetben segítik egymást. Ez egy olyan kapcsolati háló, ami nagyon sokat tud segíteni a munka során. Összefoglalva nekem egy nagyon nagy löketet adott a suli elvégzése, ma biztos nem tartanék ott, ahol, ha »külsősként« vetem bele magam a zenei managementbe.”

10465262_862833137078232_3337750553766839292_o

 Boross Zoltán a Meztelen Diplomatákkal

„Jó pár éve zenélek és intézem a saját zenekarom, a Képzelt Város ügyeit, de ez az elmúlt év végéig hobbiként, egyetem, később munka mellett történt. Egy unalmas munkanapon jött szembe az iskola hirdetése a neten, kíváncsi voltam, milyen új dolgokat fogok hallani. A legnagyobb haszna a sulinak az volt, hogy rendszerezni tudtam a tudásomat, közben pedig megismerkedhettem rengeteg szakmabeli emberrel. A Majdnem Híres az oklevél átadása után sem ér véget, több évfolyamtársammal és korábbi hallgatókkal is munkakapcsolatban vagyok. Az iskolának is köszönhetem, hogy hoztam egy merész döntést, és tavasszal felmondtam a biztos hivatalnoki állásomat, hogy csak a zenére tudjak koncentrálni. A saját projektjeim mellett év eleje óta az egyre ismertebb Middlemist Red menedzsere is vagyok, szeptembertől pedig egy most induló élőzenés hely programszervezője leszek.”– számol be a tapasztalatairól Győrffy Máté, aki idén februárban fejezte be a könnyűzenei menedzserképzést.

10443164_860038767357669_3260282816110866396_o

 Győrffy Máté, zenekara, a Képzelt Város koncertjén

 

Vincze-Fekete Vera szintén zenész, pontosabban énekesnő, így mindkét oldalról rálátása van a zeneipar működésére: „Teljesen véletlen keveredtem el a felvételi elbeszélgetésre, egy tanítványom jelentkezett a »rocksuliba«. Akkor szembesültem azzal, hogy ez a képzés csak segíthet nekem hiányosságaim feltöltésében, ami a múlt és a jelen, a hazai és külföldi zeneipar felépülését, valamint a színpadon túli háttérfolyamatok közötti eligazodást illeti. Kreatív tudásom fejlesztése mellett az elméleti részt is fontosnak tartom, ha már erre teszem fel az életem. Énekelek több zenekarban is, a közeljövőben pedig tervezem saját zenekarom elindítását. Az, hogy van egy remek zenekarom, sajnos még nem jelent semmit, senki nem ígéri meg, hogy minden hétvégén vidéken vagy az országhatáron kívül koncertezünk, és hogy ezeket a koncerttermeket meg is töltjük a hálás közönséggel. Az elején több lábon állva, önerőből tud egy zenész egyről a kettőre jutni (és ez csak egy pici szegmense ennek a területnek, ami megfejtésre vár). Aki komolyan gondolja, és érzi, hogy a zenélés az útja, mindenképp tájékozódjon ezen a téren is. Mindig feltöltődve jöttem el az órákról, mert egy nagyon jó hangulatú csapat jött össze, egyedi személyiségekkel; felkészült, inspiratív előadók adták át tudásukat és személyes tapasztalataikat; Balázs és Gyuri olyan információdús jegyzeteket állítottak össze nekünk, melyeket a későbbiekben a gyakorlatban is hasznosítani tudunk.”

1798190_778333218861558_2072327489_n

Az ötödik évfolyam frissen végzett menedzserei  a tanúsítvány átadón

Imre Zsolt a képzés kezdete óta eltelt másfél év tapasztalatait foglalja össze: Rendezvényszervezés területén folytatott felsőoktatási tanulmányaim és fél év A38 kreatív marketinges gyakornokság után jelentkeztem a Majdnem Híresbe. Zenerajongóként mindig nagyon érdekelt, mi mozgatja a produkciókat, amiket a színpadon látok, és főleg, hogy kik mozgatják és hogyan. Erre szerettem volna választ kapni szakmailag, és az előzőleg megkezdetten irányon kapcsolatokat szerezni. Mindezt meg is kaptam hála a képzésnek. A legfontosabb része számomra a szakmai gyakorlat volt, amelyet a Supernem menedzserénél, Kovács Ákos Dadannál végezhettem, aki egy egész nyáron át feladatokat biztosított számomra, kezembe adta a Mocsok 1 Kölykök zenekar turnémenedzseri feladatait, és bemutatott mindenkinek, akinek csak lehetett ez idő alatt. A szintén izgalmas elméleti tudás után tehát gyakorlatot is szereztem a zenekarok körüli mindennemű helyszíni és háttérmunka kapcsán. A képzés elvégzése számomra azt jelenti, hogy egy olyan közösség tagjává válhattam, amit az iskolának talán célja is létrehozni. Rengeteg korábbi hallgatóval (akik közül például Rusz Andris profi példaként szolgál számomra) és saját évfolyamomban végzettekkel azóta is találkozik a munkánk több projekt kapcsán is. Emellett az utánunk lévő évfolyamból is vannak olyanok, akikkel kezd összesodorni az élet, nem véletlenül. Jelenleg a Mocsok 1 Kölykök turnémenedzsereként dolgozom gyakornokságomból ott ragadva, emellett a feltörekvő Audio Love Nation zenekarral foglalkozom önállóan. Pár hónapon át besegítettem a Kuplung főszervezőjének munkájában, és emellett a frissen induló Human Music Menedzsment nevű cég »gyermekénél«, a Napkutya zenekarnál segédkezem. Rajtuk keresztül pedig volt szerencsém szintén turnémenedzseri feladatokat ellátni Tátrai Tibornál és az Anna and the Barbies zenekarnál is.”

10457359_860038750691004_3731028201459726182_o

 Szabó Zsolt, a Magyar Császári PillanatmŰvek koncertjén

 „Tetszett a program, tetszett az, hogy olyan emberek szervezik és oktatnak ott, akik nem egy katedráról fejtik meg az életet, hanem ez a munkájuk, és láthatóan szívesen adják tovább a tudást, amit évek alatt felszedtek. A legfontosabb nyilván az a tudás és kapcsolatrendszer, amit ennek a képzésnek köszönhetően megszereztem. Olyan ajtók nyíltak meg annak köszönhetően, hogy ide jártam, amik nem vagy sokkal nehezebben nyíltak volna meg, ha csak egy egyszerű »külsős« emberként próbálok bejutni rajtuk. A képzésnek köszönhetően kerültem bele a hazai zeneipar körforgásába mélyebben, ennek köszönhetem jelenlegi munkáimat is. Színpadmesterként dolgozom fesztiválokon, és a Kiscsillag tourmanagere vagyok, miközben egy-két kisebb zenekar ügyeit intézem.” – meséli Szabó Zsolti, akit három évvel ezelőtt rántott magával a zeneipar.

Ha Téged is érdekel a zeneipar, gyere el a Majdnem Híres Rocksulival közös beszélgetéseinkre a VOLT fesztiválon minden nap 17.30-tól, a Diákhitel Kávézójába! Pontos programért kattintsatok ide!

Fotók: a Majdnem Híres Rocksuli facebook oldaláról

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.