A Majdnem Híres Rocksuli és a FÉLonline.hu zeneipari beszélgetései a VOLT-on

cover_volt
A VOLT fesztivál alatt a Majdnem Híres Rocksulival, az ország első akkreditált zeneipari menedzserképzésével kutatjuk a dalszövegíráshoz és a slágerszerzéshez szükséges alkotóelemeket a VOLT-on fellépő zenekarokkal. Hétvégén pedig tovább merülünk a zeneipar mélyebb bugyraiba olyan meghívott vendégekkel, mint Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, azaz a VOLT főszervezőivel minden este 17.30-tól a Diákhitel Kávézójában.

[accordions title=”” disabled=”false” active=”0″ autoheight=”false” collapsible=”true”]

Július 2. szerda


Kowalsky Balázs Gyula néven látta meg a napvilágot Komádiban, művésznevét egy gimnazista osztálytársa ragasztotta rá egy regény szereplője után. Tizenhárom éven keresztül a Black Out énekese volt, a Kowalsky meg a Vega zenekart 1999-ben alakította Jávorszky Bélával. A zenekar egyszeri projektként indult, mára hetedik nagylemezüknél tartanak, tíz éves jubileumukat pedig augusztusban ünnepelték egy látványos, szülinapi koncerttel, melyről DVD felvétel is készült. A banda nem réved bele a nosztalgiázásba, áprilisban jelent meg Még nem Éden című nagylemezük, mely máris platinalemez lett, rajta olyan dalokkal, mint az Amilyen hülye vagy vagy a Bölcsődtől a sírodig. A Kowalsky meg a Vega zenekar titka a sallangoktól mentes, az életet pozitívan, biztatóan szemlélő dalszövegeiben rejlik, melyek helyenként rapbetétszerű énekkel, dallamos rock and roll dallamokkal csendülnek fel. Beszélgetésünk során igyekszünk megfejteni, hogyan lehet rock-slágereket írni és platinalemezes előadóvá válni ma Magyarországon. Majdnem Híres Rocksuli zeneipari beszélgetés Kowával szerdán, 17.30-tól a Diákhitel Kávézóban.

-> EVENT ITT <-


Július 3. csütörtök


Mi forog egy hazai hős fejében? És Ecküében a Hősökből? A hip-hop műfaj gyökereit tekintve az utcáról származik, a szövegek a lakótelepek izzadó betonházai között zajló életről szólnak, a mindennapi valóság leplezetlen tükrei. Baranyai Dániel, Eckü kezdetben szavak helyett a labdát kergette focistaként, majd tizennégy évesen „behódolt” a rap zenének. A középiskolában ismerkedett meg Brashal és Menthával, velük alakította meg 2001-ben a Hősöket, akikkel egy évvel később meg is nyerték az Animal Cannibals által rendezett Hip-hop Missiont. A kezdeti underground sikerek után az idén duóra csökkent Hősök koncertjeivel bejárta az egész országot, Eckü részt vett a Red Bull Pilvakerben, lemezeken szerepelt közreműködőként, a csapatot pedig tavaly a Pétfürdő Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a kultúráért végzett kiemelkedő tevékenységéért “KULTÚRÁÉRT” kitüntetéssel jutalmazta. De mégis mitől lesz egy hip-hop szöveg annyira őszinte és ütős, hogy egy ország felfigyeljen rá, és mekkora felelősséggel tartozunk az elrappelt szavakért? Befolyásolja-e a zenét, ha az undergroundból feltörve immáron ruhamárkák is támogatják a zenekart? Erről is faggatjuk Ecküt, Baranyai Dánielt a Hősökből június 3-án 17.30-tól a Majdnem Híres Rocksulival.

-> EVENT ITT <-


Július 4. péntek


Húh, ez tényleg megtörtént veled? Vajon mennyire van benne egy dalban maga a dalszerző?
Beck Zoli a zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken egyetemi adjunktus, irodalomtudós, emellett a Zenélő Egyetem ötletgazdája és szervezője is. Testvérével, Beck Tamással tavaly jelentette meg Bezzegakurvabeckek c. duóprojektjük első lemezét. Szűcs Krisztián az 1995-ben alakult Heaven Street Seven frontembere. A kezdeti angol nyelvű lemezek után a zenekar markáns, gyakran ironikus magyar dalaival lett igazán ismert. Krisztián a HS7 mellett jelenleg a Budapest Bár oszlopos tagja és a költőket popzenészekkel összekötő Rájátszás előadója is, melyben feldolgozta többek között Szálinger Balázs verseit is.
Beck Zoli, a 30Y énekese és Szűcs Krisztián, a HS7 frontembere is leginkább saját életükből merítenek ihletet dalszövegeik írásakor. De vajon meddig mennek el önmaguk lecsupaszításában, honnan gyűjtik össze slágerekké gyúrt élményanyagaikat a magyar gitárpop legjobb szövegírói, és hogyan „csinálja fel” az ihlet az alkotót? Mennyire folyhat össze az irodalom és a számszerzés? Többek között erről fogunk beszélgetni velük pénteken, 17.30-tól a Diákhitel Kávézóban.

-> EVENT ITT <-


Július 5. szombat


A Nagy-szín-pad tehetségmutató a Sziget, az MTVA, a VOLT Produkció és az Akvárium közös kezdeményezése volt, melynek célja, hogy tizenöt, a hazai zeneipar szakemberei által kiválasztott feltörekvő zenekarnak lehetőséget adjon arra, hogy produkciójuk nagyobb közönség előtt is bizonyítson. A játék győztese a Mary Popkids lett, akik nem kisebb nagyszínpadon léphetnek fel a VOLT-on, mint az Artic Monkeys előtt a Telekom Nagyszínpadán, a Nagy-szín-pad további nyolc előadója pedig a fesztivál nyitónapján kapott kiemelt szerepet. De mitől lesz egy előadó nagyszínpadérett? Miért van az, hogy az utóbbi pár évben ilyen lassan cserélődött a magyar előadók alatt a színpad, és miben jelenthet fejlődést a Nagy-szín-pad tehetségmutatója? A VOLT fesztivál kulisszatitkai mellett erről is faggatjuk majd a VOLT fesztivál szervezőit, Lobenwein Norbertet és Fülöp Zoltánt.

-> EVENT ITT <-


Július 6. vasárnap


A Fish! zenekar ma már elmaradhatatlan kelléke a legpörgősebb buliknak, egyike azoknak a bandáknak, akiknek a szövegeit bármerre mennek, mindenhol ismerik. A zenekar 1999-ben indult, első lemezük, a First of many még angol nyelven jelent meg, a 2009-es Csinálj egy lemezttel azonban magyarra váltottak, amivel a húzós dallamok mellett a szöveg is igazán ütős szerephez jutott. A Fish! gunyoros, ötletesen odamondós attitűdje minden egyes dalszövegen visszaköszön, elég, ha csak a legutóbbi nagylemezükre, a Konzervzenére gondolunk, melyet stílusosan konzervdobozba csomagolva kaphattak kézhez a rajongók. A konzervált zene fogyasztásának módjairól Kovács Krisztiánnal (Senior Hal), a Fish! frontemberével beszélgetünk.

-> EVENT ITT <-


[/accordions]

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.