Az ördög ivadéka – DVD-kritika

A filmről:

Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett filmje klasszikus példája az ún. found footage horrorfilmeknek.

A kifejezés nyers fordításban annyit tesz, „talált felvétel”. Ezen filmek azt a benyomást igyekeznek kelteni, hogy a felvételek eredetiek, a rendező pedig megtalálta ezeket és mindenféle manipuláció nélkül bemutatja nekünk, nézőknek. Az alműfaj első darabja a Cannibal Holocaust című alkotás volt 1980-ból, majd a REC, a Cloverfield, valamint a Paranormal Activity-széria tette széles körben ismertté és kedvelté. Ezen áldokuhorrorok (angolul mockumentary) népszerűségüket talán annak köszönhetik, hogy kézi kamerás felvételek segítségével próbálják elhitetni, hogy a hátborzongató események átlagemberekkel történtek, nem előre megrendezettek, és akár velünk – a mozi kényelmes székeiben ülő nézőkkel – is megtörténhettek volna. Ezek a filmek végeredményben, ahogy Kolosi László is fogalmaz: „szembesítenek [bennünket] a kép hatalmába vetett feltétlen hittel.”

devilsdue1

 Sajnos a mostanában megjelenő found footage horrorfilmek kevés eredetiséget képesek felmutatni, és a műfaj kissé stagnál, de a bevételeket figyelembe véve még mindig vevő rájuk a nagyérdemű.

Az ördög ivadékát úgy jellemezték, mint a Rosemary gyermekének found footage változatát, azonban annak színvonalától sajnos messze elmarad. A film a szokásos kliséket vonultatja fel: váratlanul feltűnő ijesztő alak, önkéntelenül mozgó emberi testek, félelmetes, nyitott szemek a kamera night-shot üzemmódjának fényében, és így tovább. A történet szerint a friss házas Samantha és Zach nászútra utaznak, azonban a nő váratlan terhessége és a szokatlan események miatt éles kanyart vesz életük. Ezt eleinte mindketten a terhesség állapotának tulajdonítják, azonban rá kell döbbenniük, hogy valami mélyen gonosz dolog bújik meg a várandós anyában.

Összességében elmondható, hogy azok, akik egy esti horrorfilm nézésre készülnek és megveszik ezt a filmet DVD-n, egy újabb „valóságszerű” horrorral gazdagodnak és talán néhányszor összerezzenek a film megtekintése közben. Ha azonban a műfaj szerelmesei, egy filmhosszig tartó rettegésre várva kezdenek bele e moziba, akkor valószínűleg csalódni fognak, mivel a történések csak a végére pörögnek fel. A film azok számára nyújthatja a legtöbbet, akik kevés elvárással ülnek le a képernyő elé, és kevés (kézi kamerás) horrort láttak.

 

Kép, Hang, Menü:

A DVD menüje egyszerű, a szokásos választható opciókkal (lejátszás, beállítás, jelenetek, extrák). A menü hátterében a film főhősnőjét, Samathát láthatjuk a szekta szimbólumában. A menü háttérzenéje sejtelmes, ám igen rövid a loop ideje (40 mp), így zavaró annak állandó ismétlődése. A hang DD 5.1, a felirat pedig több nyelven elérhető, köztük: magyarul, angolul, arabul, görögül, horvátul, de még ivritül is. A lemez képformátuma: 1.85:1 anamorf.

 

Extrák:

A korong extrái között törölt jeleneteket – szám szerint kilencet – és a film trailerét találjuk. Az alkotásból kivágott jelenetek egyike egy második alternatívája a pap és Zach találkozásának, amely ez esetben a parókián történik és az atya már teljesen felépült. Extraként megtekinthetjük a film kibővített befejezését is, amely valódi plusz információval nem szolgál a történethez, de láthatjuk, ahogy Zach kórházba viszi feleségét, ahonnét az álszülészorvos kicsempészi, majd ezután vissza is kanyarodunk az eredeti végkifejlet egyik jelenetéhez. Érdekes, hogy az extraként megtekinthető trailerbe olyan jelenet is került, amelyet végül kivágtak a filmből és csak a kibővített befejezésben van benne.

 

Film adatai:

Cím: Az ördög ivadéka (Devil’s Due) – színes, amerikai horrorfilm, 2014

Rendezte: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Forgatókönyv: Lindsay Devlin

Fényképezte: Justin Martinez

Zene: Andrea von Foerster

Szereplők: Allison Miller, Zach Gilford, Sam Anderson

 

Technikai adatok:

Gyártó: Davis Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation

Nyelv: magyar, angol
Hang: DD 5.1
Felirat: magyar, angol, arab, görög, horvát, ivrit
Képformátum: 1.85:1 anamorf
Játékidő: 89 perc
Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Extrák: Törölt jelenetek, trailer
DVD-n és Blu-Ray-en kiadja az InterCom

 

 

 

Written by:

1989-ben született, Szentesen. 2009 és 2012 között a Szegedi Tudományegyetem történelem-kommunikáció szakos hallgatója, majd vizuális kultúratudomány mesterszakon folytatta tanulmányait.