„Műsort kreáltak az undergroundnak” – Ilyenek voltak a Nagy-szín-pad! elődöntői

Hétköznap este ide vagy oda, az Akváriumba keddtől csütörtökig a jó idő mellett a fesztiválhangulat is megérkezett. Itt került ugyanis megrendezésre a Nagy-szín-pad! elnevezésű tehetségmutató verseny, amelyen a magyar underground fiatal zenekarai azért küzdenek, hogy nyáron a legnagyobb pódiumon kápráztathassák el a közönséget.

IMG_6240

A magyar könnyűzene mára igen erősen két részre szakadt. Egyik felét a kereskedelmi tévék showműsorainak megcsinált sztárjai adják, akiknek zenéje helyett többet olvashatunk a magánéletükről. A másik – a fentebbiektől rendkívül tudatosan és következetesen magát elhatároló – oldal az alternatív pop-rock-indie szentháromságának valamely ágát képviselő előadók csoportja. A zenei élet ezen alakjai már évek óta jelen vannak a klubokban, a szabadtéri szórakozóhelyeken, de valamiért a nagy áttörés, a nagyszínpadra történő feljutás nem sikerül nekik. Ennek apropóján rendezték meg az Akváriumban a Nagy-szín-pad! elődöntőit, ahol megpróbálták áthidalni a két világ közötti szakadékot, és műsort kreáltak az undergroundnak. Élő közvetítés a televízióban, SMS-szavazás, látványtechnika; mintha megszervezték volna a legújabb Megasztárt, de kivételesen olyan előadókkal, akik valóban megérdemlik a figyelmet. A tét pedig nem kicsi: a nyertes a milliós nagyságrendű próbaterem- és kliptámogatást kap, fellépési lehetőségeket a hazai fesztiválokon, valamint promóciót az MR2-n és a közszolgálati csatornákon. A leghangsúlyosabb díj pedig a koncert az Arctic Monkeys előzenekaraként, a VOLT fesztiválon.

IMG_6084

Az utóbbi tét már önmagában befolyásolja a verseny kimenetelének esélyeit, mert bármennyire is elmosódtak manapság a műfaji korlátok, azért a soproni nagyszínpad előtt szívesebben buliznék egy indie-rock zenekarra, mint egy rapzenész előadására. Ez persze nem jelent semmit, mert a szavazás állása alapján éppen a kazincbarcikai rapper, Deniz vezet. A mezőnyt ebből a szempontból szépen megosztották; a zúzósabb rock vonalat az Óriás és a Turbo képviseli, a fentebb említett rap műfaját Deniz mellett a Halott Pénz prezentálja, a nők mezőnyét pedig Odett, Manoya és a Blahalouisiana erősíti. Műfajilag legközelebb az Arctic Monkeyshoz az Ivan & the Parazol, a Hangmás és a Carbovaris áll. A különböző stíluselemeket leginkább ötvöző együttesek pedig Szabó Balázs Bandája, a We Are Rockstars, az Elefánt, a Cloud9+ és a Mary PopKids.

IMG_6126

Felmerül persze a kérdés, hogy mennyiben jelent majd tényleges minőségi ugrást a győzelem. Most is vannak állandó nagyszínpados együtteseink – mint a Quimby, a Supernem, az Irie Maffia és a Tankcsapda -, de a világhírnévtől sajnos még ők is igen távol állnak. Legutóbb ebbe a körbe a Punnany Massif került be, akik mára olyan erős rajongótábort gyűjtöttek maguk köré, hogy már bele is fáradtak a fojtogató szeretetbe, ahogyan ez a Kopóggyá című alkotásból kiderül. Követendő példaként és motivációként a június 1-ji döntő sztárvendégei is ők lesznek.

IMG_6310

Maga az ötlet persze vitathatatlanul jó, hiszen remek magyar együtteseket és énekeseket hallhattunk. Közhelyes módon itt valóban kijelenthetjük; ők már azzal nyertek, hogy megmutatták magukat ezen a versenyen. Bár az első nap kicsit döcögősen indult, a szerdai és a csütörtöki estékre már minden jegy elkelt. Ettől függetlenül bent igen foghíjas volt a tömeg; a rajongók általában csak a saját kedvencüket hallgatták testközelből, majd kivonultak a lépcsőkre, hogy a kivetítőt szemlélve, fél füllel figyeljenek a többi fellépőre. Az Akvárium bizonyította profizmusát: forgószínpadot és magas szintű fénytechnikát alkalmazva mindent megtettek, hogy a fülünk mellett a többi érzékszervünket is kényeztessék. A mini koncertek és az előadók legnagyobb érdeme pedig az volt, hogy végig együtt éltek a közönséggel. Már felpörögve érkeztek a színpadra, és minden energiájukat igyekeztek átadni. Bennük még megvan az a bizonyítási vágy, ami sok zenekarból kiveszik, amikor a hallgatóságuk már túlságosan kiszolgálja őket.

A szavazás 72 óráig tart, majd május 26-án, az MR2-n, a Talpra magyarban hirdetik ki az öt döntőbe jutott előadót, akik június 1-én lépnek újra az Akvárium Nagy-szín-padára!

Fotók: Polgár András

Tekintsétek meg a három nap során készült további képeket is!

[portfolio_slideshow id=16644]

Written by: