Budapesti tavasz – DVD-kritika

A Filmről:

A holokauszt 70. évfordulójának apropójából a MaNDA folytatja a magyar filmtörténelem fontosabb gyöngyszemeinek kiadását. Az ötödik pecsét mellett Máriássy Félix Budapesti tavasz című filmje is forgalomba kerül.

Először jelenik meg DVD-n Máriássy-film. Épp ideje volt már, hiszen ez a darab bekerült az 1968-as Budapesti tizenkettő közé. A Karinthy Ferenc regénye nyomán készült, a budapesti ostrom idején játszódó film 1944 karácsonyán veszi kezdetét. A Budapestet körülvevő szovjet ostromgyűrűn két katonaszökevény – Pintér Zoltán (Gábor Miklós) és Gozsó Bertalan (Molnár Tibor) – jut át. Pintér a hozzátartozói által elhagyott lakásban keres menedéket, de meglepetésére rokonait, Turnovszkyékat találja ott, akik a zsidó származású Jutkát bújtatják. Jutka és Zoltán hamarosan egymásba szeretnek, ám egy nap a lány távozik, mert megérzi Turnovszkyék növekvő félelmét. A két főhős hirtelen gyulladt szerelme ugyan tragikus véget ér a világháború káoszában, de a romok eltakarításakor – a tavasz és a szabadság megjelenésével – az új élet lehetőségei is felszínre törnek.

budapesti1

 A film – a holokauszt borzalmainak felidézése mellett – filmtörténeti szempontból is rangos alkotás. Az 1954 és 1962 közötti alkotás a magyar film, sematizmusból modernizmusba hajló, átmeneti korszakának kiemelkedő darabja. Máriássy a felszabadulás tízéves évfordulójára készítette. Nem sztálinista, nevelődési filmként kanonizálódott azonban, hanem Máriássy szerzőiségének fontos képviselőjeként. A rendező, akit a neorealizmus utódjának neveznek karakter- és környezetfestése okán, történeteiben inkább a líraibb irányt követi. Ezeket a motívumokat találhatjuk meg a Budapesti Tavaszban is. A közeg, a fények, a ruházat és a beszéd mind nagyon realisztikus ábrázolásmódban jelenik meg. A háborús- és csatajelenetek is rendkívül gondosan kivitelezettek. Ezt a stílust erősítik a felbukkanó problémák is: gyerekkatonaság, éhínség és zsidóüldözés kiemelt tematikája. Az erősen humanista mű a történelem jelentőségét és viharát az egyéni emberek sorsán keresztül mutatja be.

A film várható sikere miatt talán más Máriássy Félix-műveket is megjelentetnek majd a közel jövőben. Hiszen olyan alkotásokat támaszthatnánk a Budapesti tavasz mellé szentélyként funkcionáló DVD-polcunkra, mint az Egy pikoló világos vagy a Külvárosi Legenda.

 

Kép, Hang, Menü

A menü rendkívül igényes. Akár egy külföldi is ki tud benne igazodni, mivel az összes opciót két nyelven is (magyarul és angolul) feliratozták. A kiragadott jelenetek és a zene pedig kellően előkészítik a film várható hangulatát.

A képet szépen felújították, 4:3 képarányban élvezhető.

A DVD-n magyar Surround (DD) 2.0 hangot találunk, amihez angol feliratot is választhatunk.

A játékidőnél érdekességre lelhetünk: bár a film hossza 86 perc (1:26:12), az Xpress, a Port.hu és az IMDb is 99 percet ír. Felmerül tehát a kérdés, hogy egy vágott verzióval van-e dolgunk, vagy csak az említett internetes oldalakat informálták rosszul. Varga Balázs, a magyar film beavatott doktora azonban személyesen biztosította a FÉLonline-t, hogy a frissen kiadott film teljes hosszában tekinthető meg.

 

Extrák

A MaNDA dicsérendő mennyiségű DVD-kiadványainak egyik erőssége, hogy mindig találunk rajtuk érdekes extrákat. Ezen a lemezen a filmben ábrázolt vészkorszakról Varga Balázs filmtörténész és Zombory Máté szociológus félórás beszélgetésébe kóstolhatnak bele az erre kíváncsiak. A fontos szempontokra kitérő diskurzusokból néhány markánsan kiemelkedik: a holokauszt-ábrázolása akkor és ma, miért nem tekinthető absztrakt nevelődési történetnek a film, mennyire fontos a szerelmi szál és miért illetik a művet a „hiány filmje” megnevezéssel. Az eszmecserét archív felvételek és a szóban forgó film jelenetei teszik vizuálisan is változatossá.

 

Film adatai:

Cím: Budapesti tavasz (Springtime in Budapest) – fekete-fehér, magyar játékfilm, 1955

Rendezte: Máriássy Félix

Forgatókönyv: Thurzó Gábor (Karinthy Ferenc regénye alapján)

Fényképezte: Illés György

Zenéjét szerezte: Vincze Imre

Szereplők: Gábor Miklós, Gordon Zsuzsa, Molnár Tibor, Rajnay Gábor, Mezey Mária, Darvas Iván

 

Technikai Adatok:

Gyártó: Magyar Filmgyártó Állami Vállalat

Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Felirat: angol
Képarány: 4:3
Játékidő: 86 perc
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

Extrák: A hiány filmje, MaNDA, 2014, 30′

Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter
Felelős kiadó: Lovas Lajos

Kiadja és forgalmazza a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, 2014

 

Written by:

1993-ban született Tübingenben (Németország). Jelenleg az ELTE BTK szabad bölcsészet alapszakán tanul filmelméletet és filmtörténelmet, illetve a Budapest Film Akadémián rendezést és forgatókönyvírást.