Kortárs tánc és performansz a Képzelt Város legújabb klipjében

Elkészült a Képzelt Város zenekar második videoklipje, a Theodor című számhoz. A klipet, amely a hatalmas világűr és az emberi lét kicsinysége közötti kapcsolatot dolgozza fel, Anglia misztikus tengerpartjánál forgatták.

Theodor (3) - Copy

A zenekar tavaly novemberben jelentette meg Anatolij című harmadik nagylemezét, mely Anatolij és Ludmilla Tokov, űrhajós házaspár tragédiáját foglalja hangokba, akik magukra maradtak a csodálatos és irtóztató világmindenségben. Míg az Ég veled, Anatolij!, az első Képzelt Város klip az ő történetüket jeleníti meg, addig a Theodor egy árnyaltabb, metaforikus síkra kalauzolja el a nézőt.

Hogy hova? Kovács Ákos, a zenekar énekes-gitárosa így mesél a Theodorról: „A dal nagyjából azt a mozzanatot jeleníti meg, amikor az ember elhagyja a Kármán-vonalat, amelyet a világűr határának is szoktak nevezni. Ekkor minden vonatkoztatási rendszer megkérdőjeleződik fizikai és más értelemben is.”

Az űrutazás a kezdetektől fogva izgatja az emberek fantáziáját, az, hogy milyen lehet a súlytalan, levegőtlen térben mozogni és létezni, hogyan lehet felfogni a felfoghatatlant. A mozgókép a dalra rímelve, ezeket a problémákat boncolgatja tovább képileg is: „A dalhoz készült videó egy mozgóképet, kortárs táncot és performanszot átívelő kísérletezés közben létrejött fiktív, túlromantizált környezet, amelyben a múlandó, sérülékeny emberi létezés kontrasztba kerül a világűr felfoghatatlan dimenzióival. Nauen Park performansz művész és kortárs táncossal együttműködve az elveszett kozmonauták által tapasztalhatott, elképzelt teret keressük, ahol az eddig soha nem látott táj szépsége okozta eufória és az ismeretlenben rejtőzködő halál egyaránt jelen van.”  – Avat be a klip koncepciójába Bolla Szilvia, a videó készítője.

Theodor (1) - Copy

Az Ég veled, Anatolij! premierjéhez hasonlóan, a rajongók már az online bemutató előtt láthatták a klipet, ezúttal a Képzelt Város május 2-ai koncertje előtt vetítették le a Gozsdu Manó Klubban. A zenekar legközelebb május 31-én lép fel a Black Hourglass társaságában, az A38 tetőteraszán, nyáron pedig a Fishing On Orfű-n és a Művészetek Völgyében is elcsíphetitek őket.

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.