Mindenki a mainstreamért sikoltozik – Itt a Rosa Parks új lemeze

A győri illetőségű Rosa Parks az elmúlt öt év egyik legkitartóbb és legőszintébb hazai underground színfoltja, akik a kezdeti dalok post-rockos lebegéséből egy sokkal matekosabb, izgalmasabb hangzásvilágra tettek szert az utóbbi másfél évben. Ezt bizonyítják az I scream, you scream, we all scream for mainstream című nagylemez dalai is.

rosaparks_cover

„A dalok megírásának kezdete egy időre esett dobosunk, Laci kiszállásával. A zenekar életében szerencsére nem okozott fennakadást, mivel a kilépés körülbelül egy időben történt a marionette ID feloszlásával, így számunkra természetes volt, hogy dobosukat, Bíró Petit kérjük fel. Peti pedig szinte azonnal igent mondott, az új számokat már együtt kezdtük írni. Ebben az időszakban jóval kevesebbet is tudtunk koncertezni, gyakorlatilag mindent a mielőbbi új anyagnak rendeltünk alá. Az album számai ugyanolyan metódusban születtek, mint a korábbiak: szabadjára engedtük az ösztönöket, az otthonról hozott hatásokat. Ez most azt eredményezte, hogy kevesebb lesz a hagyományos értelemben vett post rock-elem, és sokkal több a matek, a punk, persze, a saját értelmezésünkben. A végtelen dallamok helyett a játékosságon van a hangsúly, a lefelé bámulás helyett a felfelé nézésen.” – Mesél a lemez születéséről Bóna Flórián, a zenekar basszusgitárosa.

RosaParks_1

Az instrumentális zene finom bája, hogy a dallamok nincsenek szöveges keret közé szorítva, hagyják, hogy az egymásra épülő hangokból születhessenek meg a hallgatóban az érzések, gondolatok. Éppen ezért dalaik címét sem magyarázzák, hogy mindenki számára nyitva maradjon a szabad asszociációk óriás játszótere. A lemez címe is erről az attitűdről tanúskodik: „Az I scream, you scream, we all scream for mainstream egy régi angol nyelvű mondóka sajátos változata, amit a próbatermünk falán lógó diszkógömb inspirált”- avat be a címadás rejtelmeibe Bíró Péter.

 

Hallgassátok és töltsétek le ingyen az új lemezt!
A szerzői kiadásban megjelent lemez ingyenesen letölthető a zenekar Bandcamp oldaláról, de hamarosan megvásárolható lesz bakeliten és cd-n is. A Rosa Parks múlt hét csütörtökön tartotta lemezbemutató koncertjét a Dürer Kertben, majd tüstént útra is kelt negyedik európai turnéjára!

 

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.