Szülinapi rapidrandi költőkkel

Pár rövid vers, néhány éppenhogy csak felvillanó szövegvilág, pár perces rapidrandi – olyan ez így, mint a Könyvhéten, jutott eszembe, ahogy a Muzikum klubtermében gyors egymásutánban váltották egymás a felolvasó költők.

Versvariációk egy születésnapra címmel szervezett elő-költészetnapi partit a L’Harmattan Kiadó a Muzikum Klub & Bisztróban. A program része volt többek között három könyvbemutató, a kiadóhoz valamilyen formában kötődő költők felolvasása, videóinstalláció-vetítés, valamint a Demeter Pincészet jóvoltából lehetőség nyílt borkóstolásra is.

szabóimolajulanna_harmattan

A programválasztékot bővítette, bár talán pontosabb lenne azt írni, hogy összezavarta még egy ismeretterjesztő előadás az izlandi popkultúráról is, hiszen a klubteremből nyíló Péli Teremben tartott eseményre érkezők nagy jövés-menést, felolvasót és hallgatót egyaránt kizökkentő zajokat eredményeztek, s nem egyszer előfordult az is, hogy egy több fős társaság helyet foglalt a könyvbemutató közönsége közt, majd mikor rájöttek, hogy nem Rilke levelezése érdekli őket, átvonultak a másik helyiségbe.

E kis apróság kivételével úgy tűnt, tényleg örömünnepet rendezett a kiadó József Attila és saját szerzői tiszteletére. Az első programpont egy könyvbemutató volt, benne ügyesen összeválogatva egy fordítás-, egy tanulmány- és egy verseskötet. A Báthori Csaba által fordított vékonyka könyvből (Levelek egy ifjú költőhöz), amely Rainer Maria Rilke 1903 és 1908 között Franz Xaver Kappusnak írt leveleit tartalmazza, ugyanúgy hallhattunk egy rövid részletet, ahogy Ferencz Győző költészettel kapcsolatos tanulmányainak válogatáskötetéből is (melynek pontos címe ugyan elhangozhatott a beszélgetés során, ám sem a programmeghívóban sem az internetes keresőkben nem lelhető – egyelőre – fel). Utóbbi elsőre ugyan meglepőnek tűnt, hisz tanulmánykötetből ritkán szoktak felolvasást tartani, ám a kiválasztott részlet, melyben a nyelv hatalma – hatalom nyelve szófordulatok, illetve egyéb variációinak játékos összevetéséről volt szó, kifejezetten élvezetesnek hatott.

Szabó Imola Julianna Varratok című prózaversekből, pontosabban az alcím szerint „versprózákból” álló kötetét Váradi Péter, a kiadó főszerkesztője mutatta be. Szerinte a szerző szövegeit egy sajátos és összetéveszthetetlen belső ritmus jellemzi, a kötetet pedig nem érdemes egy ültünkben elolvasni, hiszen olyan egységes és tömör, hogy hagyni kell, hogy elég levegője legyen a szövegnek és a befogadásnak egyaránt. Az írások egy család belső életét ábrázolják, amely egyrészt túl van a valóságoson, ám mégis nagyon ismerős lehet mindannyiunk számára. A kötetet Palman Zsuzsi illusztrálta.

krusovszky_mezei_váradi_harmattan

A könyvbemutató után következett a költők felolvasása. Két-három vers, előtte pár szó: ki hogyan kötődik a kiadóhoz, aztán sorcsere.  Így váltotta egymást két-három fős csoportokban Acsai Roland, Csengery Kristóf, Gyukics Gábor, Király Levente, Krusovszky Dénes, Mezei Gábor, Sajó Lászó és Váradi Péter.

Harmadik programpontként József Attila Születésnapomra című verse ihlette parafrázisokról beszélt Fenyő D. György, aki Trencsényi Borbálával együtt gyűjtötte össze ezeket a különleges alkotásokat. Fenyő sok-sok idézettel fűszerezve mondanivalóját bemutatta, milyen is egy ilyen parafrázis-történet dinamikája, majd a jelen lévő költők egy-egy általuk kiválasztott szöveget olvastak fel. Az eredetit Krusovszky Dénes választotta, saját kis mini József Attila-könyvecskéjét mint kamaszkori rajongása tárgyiasult emlékét hozva magával. De hallhattunk Tóth Krisztina-költeményt Acsai Roland, Kovács András Ferenc-szöveget pedig Mezei Gábor előadásában. Sajó László saját írását olvasta fel, míg Király Levente azt az Orbán Ottó-alkotást választotta, amiről kiderült, hogy hibásan van számon tartva, hiszen ez valójában Király Orbán-paródiája.

acsai_lharmattan

Az étteremben ezalatt a kiadó minden szerzőjét várta egy kis asztalka, ahova barátokkal és tisztelőkkel együtt leülhetett, diskurálhatott, vagy éppen igény szerint dedikálhatott – mindez szintén kicsit olyan volt, mint a Könyvhéten. A vendégek között szlalomozó pincérek és a zenekar révén – akik mikor elindultam, éppen a „Micsoda éjszaka volt…” kezdetű slágert játszották – azonban mégiscsak egy nagyszabású születésnapi partinak tűnt az esemény. S ki tudja, talán sokaknak tényleg egy nevezetes éjszakaként marad meg emlékezetükben.

Versvariációk egy születésnapra. Muzikum Klub & Bisztró, 2014. április 10. 

Written by:

Kritikus, újságíró, szerkesztő, irodalomtörténész, blogger.