Mutasd a könyvespolcod!

Ha már a szombat esti buliba induló tinilányok folyton magukat fotózzák a tükör előtt csücsörítve, akkor a művelt irodalmárok, könyvmoly bölcsészek is igazán megérdemlik, hogy őket, illetve könyvespolcaikat ábrázoló selfie-k árasszák el az internetet. A JAK Shelfie-ről Pogrányi Péter és vendégei beszélgettek a Roham Bárban.

Semmi kétség, a selfie műfaja virágkorát éli. A fiatalabb generációkból kevesen akadnak, akik legalább egyszer ne készítettek volna selfie-t, vagy ne botlanának bele a közösségi oldalakon naponta legalább féltucatnyiba. Innen jött az ötlet, hogy a köztudottan narcisztikus és alapvetően sokat olvasó irodalmárok saját könyvespolcaik előtt fotózzák le magukat, egyszerre kielégítve magamutogatási vágyukat, illetve népszerűsítve a könyveket, az olvasást.

Klug Viktor fotója 3
Fotó: Klug Viktor

Az ötletgazda Pogrányi Péter, a József Attila Kör tagja. Az írókat hagyományosan gyengéd szálak fűzik a könyvekhez, a könyvek pedig általában polcokon laknak, innen jött a JAK Shelfie ötlete: a ’selfie’ (önfotó) és a ’shelf’ (polc) kifejezések összemosásából keletkezett a ’shelfie’ kifejezés. A JAK Shelfie a Tumblr-en és a Facebookon működik néhány hónapja, sok-sok beküldött fotóval. Izgatottan érkezünk meg hát a Roham Bárba, hogy a világ első shelfie-bulijának részesei lehessünk, persze minden komolyságot kizárva.

Bár az olvasás népszerűsítése révén azért egyfajta kultúrmisszióként is felfoghatjuk a shelfie-mozgalmat, Pogrányi két vendége inkább a könnyed oldaláról közelíti meg a témát. Kabai Lóránt a legelső JAK Shelfie készítőjeként foglal helyet az asztalnál: az ilyen módon irodalomtörténeti jelentőségűnek is nevezhető fotón a megjelenésében is igényes Műút folyóirat számai sorakoznak. Az író-költő-szerkesztő amúgy is aktív shelfie-zőnek számít, küldött be fotót egy olyan könyvespolcról is, amelynek tetején plüssmackók tanyáznak.

Ez a jelenség amúgy nem egyedülálló, plüssállatok vagy élő házi kedvencek több beküldő fényképén is felbukkannak. Ahogy a legújabb generáció tagjai is, ugyanis családos irodalmárok előszeretettel fotózzák gyermeküket könyvespolcaikkal (avagy fordítva). Kabai elhozta magával a beszélgetésre a beküldött képe által ismertté vált Mackó doktort is, aki azonban meglehetősen szűkszavúnak bizonyul az est folyamán.

A másik vendég, Balázs Zoltán költő viszont jóval beszédesebb. Személyében az első konceptuális shelfie készítőjét tisztelhetjük. Egy narancsot, illetve annak hiányában egy citromot (ha úgy tetszik, magyar narancsot) fotózott le, amelyre egy polc képét rajzolta. Tehát a hagyományos kompozíciók (már ha lehet egyáltalán ez esetben ezt a jelzős szerkezetet használni) mellett hamar megjelentek az absztrakt alkotások.

Garaczi László és Ciceró
Garaczi László shelfie-je.
Forrás: http://jakshelfie.tumblr.com/

De milyennek is kell lennie egy valódi, klasszikus shelfienek?

Miközben a háttérben mi is látjuk a beküldött fotókat, Pogrányi elmondja, hogy egy kicsit meglepődött, amiért arányaiban kevés önarckép született, a lényeg ugyanis ez lett volna. A kevés kivételek egyike Kassai Zsigmond nevéhez fűződik, aki szerint az igazi selfie-n az ember legalább félmeztelen, ő pedig ennek szellemében küldte be saját fotóját. Az össznépi könyvespolccal pózolás helyett gyakoriak azonban a formabontó, unortodox shelfie-k, amelyekről az arcokon kívül vagy a polcok, vagy éppen a könyvek hiányoznak. Akad olyan minimalista alkotás is, amely az olvasási szokások megváltozására reagálva egy e-könyv-olvasót ábrázol.

Balázs Zoli posztmodern képe
Unortodox shelfie Balázs Zoltán módra
Forrás: http://jakshelfie.tumblr.com/

Ha tehát az irodalmárok magamutogatására nem is, közlésvágyára és kreativitására mindenképpen lehet alapozni. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy elárul-e valamit a személyiségünkről a könyvespolcunk. Mindenesetre az olvasásnépszerűsítés magasztos eszméje, illetve a pár hónap után egyelőre kimeríthetetlennek tűnő humorforrás mellett gyakorlati haszna is van a shelfie-zésnek: esetleg felfedezhetjük évekkel ezelőtt kölcsönadott könyveinket mások fotóján, amelyek visszaszerzéséről időközben már-már meg is feledkeztünk. Most itt a lehetőség!

JAK SHELFIE-buli és fórum. RoHAM Bár, 2014. március 3.

Written by:

Mosonmagyaróváron született, régió- és vidékfejlesztés szakon diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Jelenleg Budapesten él. Volt telefonos értékesítő, marketing menedzser, banki ügyfélszolgálatos. Festett kerítést Ausztráliában, kertészkedett Lengyelországban. Cikkeit többek között a Népszabadság, a Népszava, a Prae.hu, az Irodalmi Jelen online, a Tiszatáj online, a Bárka online, a Műút portál és a Koncert.hu közölte, szépirodalmi művei a Napút folyóiratban jelentek meg. Honlapja: http://www.karesz84.eoldal.hu/