Akiknek nem hiányzik a rivaldafény

Akármilyen furcsának is tűnik, fiatal prózaíróink nem irigylik a költőktől a rivaldafényt. Már ha a költők kapnak egyáltalán. Az Írók Boltjában a József Attila Kör elnöke és a Frissítő című beszélgetéssorozat szerkesztője, Gaborják Ádám kérdezte Falvai Mátyást és Gerőcs Pétert a kezdetekről, megjelent és készülő kötetekről.

Lassan és csendesen gyülekeznek az érdeklődők, barátok és ismerősök az Írók Boltjának galériáján. A Frissítőben legutóbb két költő, Ayhan Gökhan és Pion István volt Gaborják Ádám vendége, most két prózaíró, Falvai Mátyás és Gerőcs Péter. Szomorú aktualitást ad a beszélgetésnek egy sokakat megrázó halálhír. Gaborják röviden feleleveníti, hogy a költőként, íróként, irodalomtörténészként és egyetemi tanárként is elismert Borbély Szilárd milyen szeretettel fordult a pályakezdők felé, Gerőcs pedig saját első publikációjára emlékszik vissza: a szöveg az Alföldben jelent meg, és ennek kapcsán személyes találkozásra is sor került az egykori szerkesztővel.

Frissítő_lead
Gerőcs Péter, Falvai Mátyás és a házigazda, Gaborják Ádám

Falvai első kötete (Allegro Barbaro) 2006-ban, Gerőcsé (Zombor és a világ) 2010-ben jelent meg – Gaborják szerint éppen arra az időszakra esett mindkét vendégének írói debütálása, amikor talán többségben voltak, vagy legalábbis nagyobb figyelmet kaptak a költők, még ha ez a figyelem csak egy szűk kör figyelmét is jelenti. Nyilván akad tehát némi irónia a kérdésben, hogy vajon az írók nem irigylik-e a költőktől a rivaldafényt. A kérdést boncolgatva elhangzik, hogy ha valaki verseket kezd írni, igazi sztárságot talán nem is remél, esetleg csak annyit, hogy jobban tud majd csajozni, prózát írni viszont kézenfekvőbb, elsőre legalábbis könnyebbnek tűnik. Bár ez nyilván alkati kérdés, vagy esetleg életkori: Gerőcs Örkényt idézi, aki szerint ötvenévesen születik a regényíró.

Falvai bevallja: ő egyszerűen nem tud verset írni, hiába próbálkozott vele, maradt tehát a prózánál. Első komolyabb szövegeit a jazz ihlette, a zenei hatásokat szerette volna a szövegbe átültetni. A zenetanuláshoz igazi zenészcsaládban felnőve sem volt türelme, az íráshoz annál inkább. Gaborják szerint kettejük közül Gerőcsnél markánsabbak az irodalmi hatások,  például Márton Lászlóé vagy Mészöly Miklósé; Falvai szövegein azonban kevésbé egyértelműen mutathatók ki az olvasmányélmények. Megtudjuk, hogy elsősorban cseh irodalmat (Hrabalt), illetve amerikait (Ellist) olvas szívesen, de hangsúlyozza, hogy bár olvasmányainak valóban nincs kézzelfogható nyomuk, felszabadító hatásukat erősen érzi magán. Megmutatják neki, hogy mi mindent alkothat egy író.

Az írást elmondása szerint tizenkét éves korában kezdő Gerőcs prózájában fontos szerepet kapnak az emlékezet anomáliái, megtudjuk, hogy ő maga, ha egyik főhősével ellentétben nem is amnéziás, de azért sajátos, meglehetősen hiányos emlékezettel rendelkezik. Gaborják kérdésére válaszolva nem érzi úgy, hogy nemzedéki regényt írt volna, amint ahogy azt Csepregi Jánossal vagy éppen Hartay Csabával kapcsolatban szokták emlegetni. Falvai történeteit Fehér Béla, Cserna-Szabó András és Grecsó Krisztián szövegeivel rokonítja a moderátor, mivel kisemberek alkotta mikroközösségek életébe engednek betekintést. A győri születésű író izgalmasnak találja saját, németül már nem beszélő, de magukat büszkén svábnak valló ősei és a szlovákul ugyancsak nem tudó, kissé lenézett tót felmenői közötti ellentétet. A célja, hogy a magukon túlmutató családi anekdotákon keresztül a helyet és kort is ábrázolni tudja.

Nagy általánosságban az írók ritkán elégedettek saját szövegeikkel, főleg első publikációikkal, első köteteikkel. Falvai kétkötetes író, úgy érzi, az első kettőt elsiette, míg Gerőcs termékeny éveket maga mögött tudva három könyv szerzője. Most mindketten úgy érzik, időre van szükségük a következő megjelenéséig, három-négy hónapra, méghozzá tömbösítve. Szintén nagy általánosságban mondható el, hogy ennyi idő – főleg egyhuzamban – ritkán áll rendelkezésére az íróknak. De azért valahogy megoldják. És mint kiderül, igény van rájuk az irodalmi berkeken is túl: a beszélgetés végén a közönség soraiban ülő hölgy bevallja, hogy bár nem ismeri a fiatal kortársakat, most mégis sikerült felkelteni az érdeklődését. Ilyen az, amikor egy irodalmi rendezvény eléri a célját.

Frissítő Falvai Mátyással és Gerőcs Péterrel. Írók Boltja, 2014. február 20.

Written by:

Mosonmagyaróváron született, régió- és vidékfejlesztés szakon diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Jelenleg Budapesten él. Volt telefonos értékesítő, marketing menedzser, banki ügyfélszolgálatos. Festett kerítést Ausztráliában, kertészkedett Lengyelországban. Cikkeit többek között a Népszabadság, a Népszava, a Prae.hu, az Irodalmi Jelen online, a Tiszatáj online, a Bárka online, a Műút portál és a Koncert.hu közölte, szépirodalmi művei a Napút folyóiratban jelentek meg. Honlapja: http://www.karesz84.eoldal.hu/