Óriás hülyeségek támadása

Filmselejtek 1.: A Sharknado és a többiek

Defektes filmekre fókuszáló sorozatunkban a celluloidszalagok szemetesládájának legmélyére kívánunk túrni. Olyan filmeket mutatunk be, amelyeket elviselni csak nagymértékű türelemmel vagy megfelelő mennyiségű tudatmódosító szerrel lehet. Első áldozatunk a hírhedt Asylum Stúdió „remekműve”, a bődületes, tornádóban őrjöngő fenevadakkal beszaratni hiába-próbáló Sharknado – Cápavihar, valamint a hozzá köthető egyéb gagyi rémségek.

sharknado-ftr

Az Asylum Stúdió úgy robbant be a köztudatba, hogy sikeresnek várható blockbuster filmeknek elfuserált feldolgozásait kezdte kiadogatni DVD-n úgy, hogy azok az eredeti film premierje előtt egy nappal jelenjenek meg. Olyan, valahonnan félig ismerős címeket találhatunk ezen a szégyenfalon, mint A Da Vincirejtély, Kígyók a vonaton, Transmorphers, vagy Abraham Lincoln, a zombivadász. A „pofánk leszakad” kategória, amit a nevenincs rendezőkkel és pornófilmekhez is alkalmatlan színészekkel karöltve művelnek, és hiába perelhetik őket százszámra, a stúdió szekere töretlenül pörög tovább. Ámde a feldolgozások futószalaggyártása a gagyimágnásoknak nem volt elég: rá kellett szabadítaniuk a nézőkre a gigászi CGI-szörnyeiket cápástul-polipostul-mindenestül.

A 2013-as Sharknadót egy évről-évre kibontakozó szörnyesfilm-hullám előzte meg: nagy meglepetéssel jött a Megashark vs Giant Octopus a jégkorszaki fogságból kiolvadt szörnypárossal és Lorenzo Lamasszal mint nagy névvel a 90-es évek akciófilmjeinek sötét homályából. Egy ideig azt hittük, ennél nem lesz lejjebb, de aztán sorozatban jöttek ki olyan további részek, mint az óriáskrokodilos Megashark vs Chrocosaurus, aztán a Sharktopus, amelynek szörnye már felülről cápa és alulról polip, és mert egyetlen vérengző cápafej nem volt elég, megkaptuk a Two-headed Shark Attackot is. Ezek olyan kombóját jelentik a banális szörnyfilmeknek, amelyeket ha egy adagban kapna a filmnéző, garantáltan fekélyes agyhúgykövet kapna. Viszont egyesével, kis szünetekkel, röhögős-piálós társasági filmnézésre, azért valljuk be, bátran ajánlhatók.

3014240-poster-p-sharknado-twitter-weather-center

Aztán lecsapott a Sharknado – és hű maradt elődeihez. Igazi rosszul koreografált, mű-feszültséges, pániklós-akcióskodós trash-mozi lett. Trükkösnek trükkös, de nem nagyon éreztetik veled, hogy igazi cápát látnál, csak nagy szürke animációkra és odarittyentett vérplaccsokra figyelsz. Nem is vezették fel nagyon a sztorit, hanem csak úgy, in medias res, random felkapta a cápákat a vihar, és zutty, máris szárazföldi pusztítók lettek. De hogy nem nyúvadnak ki a cápák maguktól abban a szélviharban? Pörög körülöttük egy csomó víz is, mint a mosógépben? Vagy az eső elég volt nekik? Ennek megmagyarázásával nem sokat lacafacázik a film, konkrétan semmit, csak jönnek pörögve-forogva a cápák, és futás, mert megesznek! Aztán persze hogy, hogy nem, csak lepuffantgatják-leláncfűrészezik-lerobbantgatják őket, hogy hulljon a férgese-uszonyosa, de akkorra már sajnos annyi szükségtelen drámát is beleerőszakolnak, hogy sajnos minden gagyi alap ellenére a film kissé komolyan is kezdi venni magát. Az pedig külön csalódás, hogy mégsem lett az a kifejezetten rossz film, mint vártam, mert egy ponton hiányérzetem támadt: a cápavihar magyarázatára valami plusz blődséget reméltem. Röhejesebb lett volna, ha ennek az egésznek kitalálnak valami misztikumot. Vagy, neadjisten, ha a vihar maga lett volna egy nagy, egész, különálló szörny. Na, akkor már végre legendásan rossz is lehetett volna. Ám az íróknak ehhez a remélt plusz hülyeséghez nem jutott elég kokain.

sharknado_3

Azért idén sem maradunk ostoba szörnyek nélkül. A stúdió még frissebb kreálmányában hús-vér fenevad és gép csapnak össze: a tengerentúlon már kijött a Megashark vs Mecha Shark is, óriás cápával és fémből készült hasonmásával. De hatalmas gépcápa… hogyan? Kik csinálták? Az oroszok? Az IMF…? Amíg hozzánk is eljut (DVD-n vagy, hmmm… hát máshogy), rettegve várjuk a csapást!

Written by:

Szegeden született, 1991-ben. A BME-GTK hallgatója. Írásai itt: soraim.blog.hu