A szex már nem tabu?!

A dominancia ötven árnyalata – szex és női szerepek címmel tartotta meg társadalmi beszélgetéssorozatának második részét a Bálint Ház 2014. február 5-én. A szexről, a szexualitásról, a női és a férfi szerepekről, genitáliákról, pornóról, szexuális erőszakról, genderkutatásról és erotikus fotóművészetről beszélgettek szerda este a meghívott vendégek.

Réz Anna filozófus moderálta az estét, amelyen első körben felmerült, hogy a szex már nem számít tabunak és sokkal inkább női témának tartja a társadalom (a beszélgetésen is látványosan a nők voltak többségben), és még így is akadnak azért olyan esetek, amikor nem szívesen beszélgetünk róla. Gondoljunk itt a prostitúcióra, az időskori szexualitásra, vagy a szüleink, felmenőink szexuális életére. Itt rögtön le is szögezték, hogy ezekről most sem lesz szó.

A témába öt különböző nézőpontot képviselő szakember gondolatai révén nyerhetett betekintést a hallgatóság. A meghívott vendégek között ott volt Kis Kata genderkutató, Marjai Judit, aki a képein szexuális devianciákat és erotikus női szerepeket örökít meg, Pop Andrea szülész-nőgyógyász, valamint Virág György, aki a szexuális erőszak áldozatainak segít az Eszter Alapítvány vezetőjeként. Bár sok mindenben egyetértettek, beszélgetéseiket sokszor kisebb viták is fűszerezték.

bálintház1

Az alaphangot Marjai fotói adták meg, melyeket az előadás alatt a háttérben kivetítettek. A fotóművész személyes történeteit és élményeit felelevenítve beszélt a nők felelősségének kérdéséről a szexuális bántalmazások kapcsán. Két megtörtént esetről is úgy nyilatkozott: bár áldozatként szerepelt a történetben, mégis hibásnak érezte magát, mivel nem tett feljelentést a zaklatója ellen, pedig ezzel egy másik nőtársa életét is megmenthette volna. A másik esetben pedig ittasan, önrendelkezési jogát és ítélőképességét elveszítve ment bele egy szexuális kapcsolatba. Virág György erre úgy reagált, hogy ha bármelyik fél akármelyik pillanatban azt mondja, hogy nem, akkor az nemet jelent, és visszavonulásra utasít, ám üzenetértéke van annak is, ha a nő szórakozni indul a férfival, tehát véleménye szerint ebben az esetben a felelősség mindkét felet terheli. Továbbá azt is mondta, hogy a szexuális erőszak elsősorban nem feltétlenül szexuális, inkább hatalmi indíttatású agresszió. Mondandójában kitért az evolúciós pszichológia álláspontjaira, hogy miért is maradhatott fent ez a negatív viselkedésforma, miképpen szolgálja az említett elvet.

Pop Andreától, mint orvostól hallhattuk, hogy meg sem kell szólalnunk, már egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával is nagyon sok minden kiderül a szexuális életünkről. És hogy mi nők vajon mennyire ismerjük magunkat és a szexualitásunkat? Pop szerint a skála széles, és mindkét végletre tudna jó példát mondani. Kezdve onnan, hogy volt, aki egészen a műtétéig nem tudta, mit is jelent az, ha eltávolítják a csiklóját, egészen odáig, hogy intimplasztikai beavatkozásokra, pl. G-pont feltöltésre jelentkeznek be nők, akik pontosan tudják, hogy mit és hogyan akarnak tenni annak érdekében, hogy növeljék testi vágyaik kielégülését.

bálintház2

Kis Kata genderkutatóként a nők és a férfiak társadalomban és szexuális életben betöltött szerepeiről beszélt. Azt mondta, hogy sokkal feszültségteljesebb egy genderidentitás, mint ahogy azt elsőre kívülről gondolnánk. Valamint hogy a nők és férfiak közötti különbségeket emeljük ki és hangsúlyozzuk leginkább, pedig a két csoport között hatalmasak az átfedések, pl. a szerepválasztási-, szerepidentitási lehetőségeket tekintve is.

A pornóra A szürke ötven árnyalata című könyvtrilógia kapcsán terelődött a szó. Elhangzott, hogy a hagyományos pornófilmekben a férfi mint szexuális vágyakkal rendelkező alany jelenik meg, a nő vágya és kielégülése viszont sokkal kevesebb szerephez jut.

A szűk kétórás beszélgetés és a nyitva maradt kérdések, illetve a közönség által megfogalmazott kételyek és vélemények is mind-mind arra utalnak, hogy a szex és a szexualitás, mint évszázadokig rejtegetett tabutéma most igyekszik kitörni hallgatagságából. És igenis van miről beszélnünk.

Az Üvegplafon – Meddig terjed a nők szabadsága? című társadalmi beszélgetéssorozat következő beszélgetésére 2014. március 5-én kerül sor este 18:00-20:00-ig a Bálint Házban, Piroska és a vérfarkas – Milyen nőket nevelünk lányainkból? címmel.

A dominancia ötven árnyalata – szex és női szerepek. Bálint Ház, 2014. február 5.

Fotók : Szabó Miklós Tamás

 

Written by:

1992-ben született Székesfehérváron. Idén végez magyartanár, illetve nyelv- és beszédfejlesztő pedagógusként az ELTÉ-n. Írásai 2009 óta jelennek meg a FÉLonline-on.