Egy ritmusra élünk

Sorozatban harmadik alkalommal invitálták a szervezők a RoHAM Bárba az érdeklődőket, hogy az interneten rendszeresen megosztott  úgynevezett JAK Passokon szereplő idézetek alkotóival személyesen is találkozhassanak egy felolvasás keretében. Az este vendégei Áfra János, Baki Júlia és Oravecz Péter voltak, a házigazda pedig ez esetben is a sorozat készítője, Szabó Imola Julianna. 

„Animáció és verssor, képek és zene. Egy ritmusra élünk. Nem biztos, hogy a mellkasba zárva. Lehet, hogy a retina mögött. Csak ha belenézel, akkor rögzítheted a képet. Titokban.” – állt a program meghívójában. Mindezt az események sem hazudtolták meg, hisz az érdeklődők rögtön az est legelején Baki Júlia és Kruppa Noémi közös, Dobbanás című, alig két perces animációját tekinthették meg. Hogy miként nyerhet a vers a zene vagy a kép által új értelmet, azonnal átérezhető volt.

Ezután Szabó Imola Julianna, a JAK Pass megálmodója beszélt a sorozat létrejöttéről, arról, milyen izgalmas is két alkotó szó-kép játéka.  Majd a magát inkább írónak, mint költőnek vagy képálmodónak tekintő sokoldalú művész átadta a szót a többi felolvasónak is, akikkel együtt a közvetlenség jegyében nem a színpadon, hanem előtte, a hallgatósághoz minél közelebb  foglalt helyet. A fényt eközben egy meghitt hangulatot árasztó olvasólámpa szolgáltatta.  Baki Júlia, Szabó Imola Julianna, Áfra János és Oravecz Péter verseinek hallgatása alatt a háttérben egy kivetítőn Császár Réka és Nagy Dániel képeit láthattuk. A mindennapi élet megszokott, apró pillanatai kiragadva környezetükből egyedivé és különlegessé váltak.

jakpass3kép

A felolvasott szövegek alapján még inkább érthetővé vált az est címének adott ritmikus röntgen szókapcsolat. „A röntgenképünk ugyanaz. Változatlan változás.” – hallhattuk Szabó Imola Juliannától. Számomra emlékezetesek maradtak még a következő sorok: „Egymás eltorzult tükörképe vagyunk./ Két szembefordított röntgenképen.” (Áfra János), „Mielőtt felnőnénk, sürgősen megöregszünk, hogy hihetőbb legyen a látszat.” (Oravecz Péter), vagy éppen az a motívum, hogy „Van, hogy fejtetőn áll, míg odafut a vér.” (Baki Júlia)

Nem csupán képek, zene is társult a szövegekhez, erről Oravecz Péter és a Spiral Road együttes gondoskodott a felolvasott alkotások között és az est végén. Bennem mindez egy utazást indított el: a verseket a zenének köszönhetően más megközelítésből is újraéltem. Így végül is kétszeresen hatottak rám.

Összességében egy érdekfeszítő, izgalmas és elgondolkodtató est részesei lehettünk, és örömmel várom a további JAK Pass-esteket.

JAK Pass Offline 3.  – RoHAM Bár, 2014. január 30.

 

Written by:

ELTE BTK magyar szakos hallgató