Sikeresen moderálták magukat

Végy három fiatal, ám rutinos fellépő alkotót, add meg az időpontot és a helyszínt (hol és mikor olvashatnak fel), majd hagyd őket magukra, s várd, mit kezdenek a helyzettel. Ha jó arányban adagoltad – illetve szükség szerint hagytad ki – a megfelelő összetevőket, a siker nem maradhat el. Ez történt a Kalicka Review Vol. 6. estjén is.

Nem sok instrukcióval látták el a szervezők (Nagy Márta Júlia és Tóth Kinga) a Kalicka Review legújabb estjének résztvevőit. Bajtai András, Falvai Mátyás és Molnár Illés triója kezdetben kissé tanácstalanul tekingetett egymásra, mit szabad, mit nem, mi illik a koncepcióba és így tovább. Kérdés volt az is, miért épp ők hárman, az erre történő válaszkeresés aztán meg is adta a kezdő lökést a beszélgetésnek. Molnár Illés például szellemesen megjegyezte, talán azért őket választották ki, mert nevük kitesz egy fél hexametert. Végül megállapodtak abban – s ezzel együtt kicsit le is leplezték magukat, hogy a tanácstalanság talán csupán a show része –, hogy a zene, ezen belül is a jazz köti hármójukat össze.

kalicka1

Bajtai András többek között egy fotóblogot is vezet, amelyen azonban mostanság leginkább a halálhírek szolgáltatják az apropót a frissítésre. Falvai Mátyás egész családja, sőt közelebbi rokonságának egy része is hivatásos zenész, s hogy belőle nem az lett, annak is köszönhető, hogy már kiskorában is jobban érdekelte az olvasás, mint a fegyelmezett gyakorlás. A jazz persze nagy szerelme, nagy „kattanása” gyerekkora óta. Első könyvében (Allegro Barbaro, 2006) megpróbálta annak esztétikáját irodalmi nyelvre lefordítani, az ő személyes szempontjából sikeres volt a kísérlet; hogy irodalmi szempontokból is, az már nem ennyire egyértelmű szerinte. Falvai egyébként játszadozik a gondolattal, hogy újra hasonló kísérletbe fog. Ezenkívül Bajtaival közösen régóta terveznek egy jazz témájú éjszakai rádióműsort. Molnár Illés zenekritikusként is tevékenykedik egy ideje, elsősorban a jazz, a világzene és a minőségi alternatív pop érdekli.

Az estre Bajtai András régebbi szövegeivel készült, többek között a 2006-ban megjelent Az átlátszó városból olvasott fel, illetve a három évvel későbbi Telep-antológiából is. Ezt a kötetet azért is tartotta fontosnak elővenni, mivel az egykori freeblog.hu oldalon található blogok végleg elérhetetlenné váltak, köztük nem egy költői-írói csoportosulás termése is, így megnőtt a nyomtatásban megjelent válogatás eszmei értéke. A kötetből felolvasott versek (A szoba, A szatyrokért jöttünk) egyébként megtalálhatók Bajtai szintén 2009-ben megjelent Betűember című könyvében is.

kalicka2

Falvai Mátyás készülő regényéből hozott két részletet. Először a szórakozóhelyek világát ismerhettük meg a pultos szemszögéből, majd a hivatali „zombik”, vagyis az alkalmazottak világát ugyanazon fiatal férfi narrációjában. A közönség pedig értőn kacagott a szellemes részleteken. Molnár Illés kérdésére válaszolva Falvai kissé nyakatekert módon, de végül elmesélte: a regény világa mintegy unokatestvéri viszonyban van saját életével. Egyrészt szeretné is, hogy az utalások révén sejteni lehessen, melyik is az a bizonyos hivatal, ugyanakkor mégse szeretné, ha teljesen egyértelmű lenne.

Falvai Mátyás egyik kérdése révén került szóba Molnár Illés újkeletű rajongása Valentin Silvestrov orosz zeneszerző iránt. S ha már így alakult, később fel is olvasta két versét, melynek címeit (Barcarolle, Bagatelle) a zongorista azonos című alkotásaitól kölcsönözte. Falvai egyébként arról érdeklődött, mennyiben van hatással az alkotói folyamat alatt hallgatott zene beszélgetőtársai szövegére, valamint hogy szeretnék-e ezeket az élményeket úgy beleszőni a műveikbe, hogy azok olvasója is átérezhesse, megérezhesse ezt a hatást.  Molnár és Bajtai is érdemesnek tartotta megemlíteni a jazz áradása és a saját szabadverseik közti fontos kapcsolatot, ugyanakkor egy-két verscímen kívül, mely utal valamiféle zenei hatásra, nem nagyon kísérleteztek olyasmivel, amit Falvai kérdésében pedzegetett.

kalicka3

Szinte kihagyhatatlan egy felolvasóesten – még ha rendhagyónak is tűnik a program –, hogy a készülő kötetekről, közelebbi s távolabbi tervekről beszéljenek a résztvevők. Az elmondottakból úgy tűnt, Bajtai áll a legközelebb ahhoz, hogy friss kötete kerüljön a könyvesboltok polcaira, Falvai a már kész novellafüzérével kiadót keres épp, miközben regényét írja, Molnár pedig az év végéig szeretné befejezni és kiadónál tudni most készülő második kötetét.

A program végül – méltón a Kalicka Review-estjeinek közvetlenségéhez – szinte észrevétlenül csúszott át a közönség tagjait is magába olvasztó baráti beszélgetésekbe.

 Kalicka Review Vol. 6: Bajtai András, Falvai Mátyás, Molnár Illés. Kalicka Bistro, 2014. január 27.

Written by:

Kritikus, újságíró, szerkesztő, irodalomtörténész, blogger.