Keretes Szerkezet: Middlemist Red

Vasárnap délután a MÜSZI-ben a KERET Sessions első vendégének, a Middlemist Red matinéján vendégeskedtünk. Alant olvasható minden, amit három számból megtudtunk.

DSC_2495

A Middlemist Red tagjai 2012 nyarán találkoztak a Kőbányai Zenei Stúdió táborában, és következő májusra már letudták az első koncertjüket. Novemberben jelent meg az első EP-jük, a némileg önbeteljesítő jóslatnak hangzó As If You Could Mess This Up címmel. Zeneileg leginkább az Ivan & the Parazolnak köszönhetően újra népszerű pszichedelikus rockhoz közelítenek, és talán nem is véletlen a hasonlóság: a saját kiadású EP felvételeit a Parazol billenytűsénél, Beke Istvánnál készítették.

DSC_2514

A mostani felvétel viszont a KERET közreműködésével készült: még az EP kapcsán készült interjú alatt merült fel annak a lehetősége, hogy a szerkesztőség egy sessiont forgasson a zenekarnak, mostanra pedig meg is valósult egy eseménysorozat premierjeként. A szervezők elmondása szerint havi szinten kerülne sor a MÜSZI-ben a KERET Sessions-re, és kimondott célja egy olyan űrt betölteni, amit az MR2 Akusztik kivételével jó pár magas színvonalú, de hamar kifulladt kezdeményezésnek nem sikerült.

DSC_2526

Nagyszabású tervekhez méltóan stílusos késéssel indult az első KERET Session, bár talán senki vasárnap délutánjában nem lehet hatalmas kárt okozni. Főleg, hogy egyórás csúszás után bő tíz perc alatt véget is ért az előadás. Azonban amilyen rövid volt maga a koncert, cserébe olyan kellemes meglepetés is.

Újszerűségre nem törekvő hangulatzenéről van leginkább szó, a szövegben is egymást váltják az olyan közhelyes fordulatok, mint „I went down to the riverside” vagy „your eyes are calling me home”. Élvezeti értékét viszont nem is ebben kell keresni, ahogy a hasonló ihletésű Jets-től, Vines-tól vagy a magyar párhuzamként már említett Parazoltól sem vár el senki sok eredetiséget. Ennek a stílusnak a legnagyobb erénye inkább az, ha meg tudja idézni és saját kontextusába tudja helyezni a zenei példaképei hangulatát, a Middlemist Red pedig erre hallhatóan jól érez rá.

DSC_2533

A Middlemist Red EP-je ezen az oldalon meghallgatható, a KERET Sessions első felvétele pedig itt megtekinthető

DSC_2528

Fotók: Pozsonyi Roland

Written by:

Pécs, 1990. Túlsokadéves bölcsészhallgató, bérlaikus és szófetisiszta.