Mindenkinek egy Igort!

Freak Fusion Cabaret a Trafóban

Burleszk, varieté, tűzidomárok, gázálarcos hastáncosok, Óperentzia. No meg Igor. Ez mind a Freak Fusion Cabaret színes társulata, akik január 23-án és 24-én visszatértek a Trafóba, hogy újra elvigyenek egy mindenkit magával ragadó világba.

A freakek már jó ideje szörnyeskednek együtt. Az együttes először 2010-ben állt össze a Zsonglőr Negyed renoválásáért és fejlesztéséért szervezett jótékonysági eseményen. A Tűzraktér megszűnése után az R33-ben folytatták a munkát, s azóta már a világ számos városában megfordultak.

Ezek a srácok nem kispályások. Látszik minden mozdulatukon, hogy régóta ezzel foglalkoznak, benne van minden tudásuk és a tengernyi lelkesedésük. Vásárok, workshopok és rengeteg gyakorlás eredménye, hogy könnyedén és hidegvérrel adják elő a legösszetettebb trükköket is, de nem baj, ha elgurul egy karika vagy valami nem sikerül tökéletesen, hisz az est célja a nevettetés.


A groteszk helyzetkomikum és a vásári szórakozás sava-borsa jelenik meg előttünk. Az előadás során a cirkusz köznapi kellékei – bohóc, karikák, parádézó kutyák, akrobatamutatványok – áthelyeződnek a világ egy mindig sejtett, eddig mégis ismeretlen, sötét bugyrába. Itt navigál bennünket a társulat porondmestere a műsorszámok közötti színes kommentárjaival és a szereplők bemutatásával. Majd jönnek sorra mutatványosok: tűznyelők, függönytáncosok, akrobaták. Bőven kárpótolnak az oroszlánok, elefántok, tevék hiányáért a világhírű „viszketőművészek”: miközben bolháikat próbálják levadászni, mutatják be hajlékonyságukat – mint emberi gordiuszi csomók, mindenfelé kezek és lábak, csak azt nem tudjuk, melyik kié. Persze a szám végére megvan a bolha, s a végtagok is a helyükre kerülnek. A legfelkavaróbb mégis egy tizenkét éves kislány, aki kora ellenére felnőtteket megszégyenítő macskaügyességgel mutatja be a tissue, azaz függönyakrobatika művészetét.

A produkció varázsa a különböző művészetek és azok háttérzenéjének harmóniájában rejlik: a Kabuki színházra emlékeztető diabolózó karakter performansza alatt japán zene szól; a közönség köreiben nagy sikert arató „famous fakir familyből” származó fake fakir előadását szitárzene kíséri; de a sötét bohócok karikás mutatványa alatt hallhatunk varietémotívumokkal kevert electrót is.

Ha mindez nem lenne elég, ott van nekünk Igor, az esetlen, púpos, kissé ostoba figura, aki egyszerre Sancho Panza és Addamsék Lurche. Ő folyamatosan segíti a porondmestert, cipeli a kellékeket, vigyázza a jónépet, rengeteg helyzetkomikummal. Állandó figyelemre méltó, roppant eredeti karakter. Mindenkinek egy Igort!


Nem egy maníros, mesterkélt cirkuszi műsort láthatunk, hanem egy könnyed, mégis lenyűgöző show-t. Minden pillanatban leköti az ember figyelmét a rengeteg merész ötlet, a levegőben magabiztosan mozgó szereplők, a színes karakterek; egyik ámulatból a másikba esünk, az Óperentzia zenei montázsai pedig igazán összhangban vannak az előadásokkal. A Freak Fusion Cabaret a régi és a kortárs művészetnek valami teljesen egyedi elegye – mind kreativitásuk, mind technikájuk elsőrangú. Látványos elemekben gazdag produkció, frenetikus poénokkal nyakon öntve.

Képek: Freak Fusion Cabaret – Facebook

Written by: