Az önironikus materialista

A kinti hideg ellenére meleg, szívélyes üdvözlések és izgatott légkör fogadja a betévedőket a H13-ban. Néhány ember sört szorongat a kezében, míg mások a székekre tett „könyvjelzőket” olvasgatják. Hogy mire kíváncsi mindenki? Arra, hogy ki is az a Sziránó. Nyerges Gábor Ádám, az Apokrif folyóirat alapító főszerkesztője, a Helyi érzéstelenítés, a Számvetésforgó és Petrence Sándor álnéven a Fagyott pacsirta verseskötetek szerzője most Sziránó című első kisregényét mutatja be.

Kíváncsiságunk fokozásaként meglepően indul az este. A kezdeti duruzsolás azonnal abbamarad, amint a lámpákat lekapcsolva, a kivetítőn Stoller Mátyás tűnik fel furcsa jelmezben, nyakában csillagokkal, miközben az űrből érkezve közli: „lehoztam neked a csillagokat”. A videó rövid, a hatása annál inkább megragad.

nyerges1

Ezután Fráter Zoltán ismerteti az est menetét, majd a közönség elé invitálja Solymos Tamás színészt, aki a könyvből részleteket olvasva nevetteti meg a hallgatókat. Egy osztályfőnöki óra közepébe csöppenünk, amelynek témája a fiúk éretlensége.

„Mindez természetesen azért van, mert tudományosan bizonyított tény, hogy a fiúk mentális, fizikai érési folyamata egy-két éves lemaradásban van a lányokéval szemben, nagyjából a nagy kamaszkorig, de gyakran tovább is – így gondolhatta a Vivien is.”

Fráter Zoltán a könyvet és annak főszereplőit mutatja be: Sziránót és a narrátort. Az ő olvasatában Sziránó egy nyavalygó, élhetetlen nyápic lúzer, aki borzasztónak él meg mindent, egyetlen fegyvere és ereje pedig a beszéd.

nyerges_ötösalá

Ezek után a szerző, Nyerges Gábor Ádám olvas fel saját művéből, zavart mosollyal előre jelzi, hogy rövid részleteket hozott, mert nem jó felolvasó. Megismerjük  Krokett, akarom mondani,  Béla történetét. (Megjegyzem, a felolvasás remek.) A bemutató első részét az Ötösalá zenekar zárja, kellemes, fülbemászó dalokat adnak elő. A szünetben kisebb sor alakul ki, sokan szeretnének egy-egy példánnyal gazdagodni, amelyet még gyorsan dedikáltatnak az íróval.

A szünet után a bemutató második fele ismét egy videóval veszi kezdetét, felhangzik Kryštof cyRano című dala, a Google vicces, de abszolút nem pontos fordításával feliratozva, amely a szerzőt idézve lírai remekmű is lehetne. A dal után Solymos Tamás megint felolvas egy részletet a kisregényből, itt a gyerekek sokszínű gondolatait ismerhetjük meg játék közben.

nyerges_kiemelt

Ezt követi Reichert Gábor és Nyerges Gábor Ádám beszélgetése a műről, többek között a volt osztálytársak reakcióiról, a láthatatlan, ködben élő emberekről, előzményekről, magáról Sziránóról és a lírai én egójáról.

A rendkívül jó hangulatban telt este zárásaként újra az Ötösalá dalai hangzanak fel. Majd folytatódik a dedikálás, hisz még mindig vannak olyanok, akik aláírt példánnyal szeretnének hazamenni.

Fotó: Gyarmati Balázs

Nyerges Gábor Ádám  Sziránó című könyvének bemutatója. H13, 2013. november 27.

Written by:

ELTE BTK magyar szakos hallgató