Pedagógus-életpályamodell – újratöltve

(Vince Gilligan: Breaking Bad)

 

 Úgy látszik, a tanári pálya sehol sem fenékig tejfel. Pláne nem az ötödik ikszen túl. Egy kis rákkal megbolondítva… Ám amíg az átlag tanerő korrepetálásokkal próbálja kiegészíteni a kasszát, addig Walter White a  metamfetamingyártásban találja meg a család (anyagi) biztonságát… és saját szakmai egzisztenciáját.

Maga a sorozat már328257 2008 óta képernyőn van, ám a hazai internetes berkekben csak most futott be igazán. Az évadzáró epizód októberben debütált, nézettségi és népszerűségi rekordokat döntögetve. A hatalmas siker ellenére a sorozat mégsincs a végtelenségig nyújtva. Öt évadon keresztül figyelhetjük a jellemek (vissza)fejlődését. A rendező, Vince Gilligan pokolian jól ért a személyiségek formázásához és újraalkotásához.  Walter White – nevével ellentétben –   a szürke, amerikai kispolgárok tökéletes reklámarca lehetne. Az életében lévő egyetlen kiugrási lehetőségét elbaltázta, valójában minden döntését más hozta meg helyette. A szakmai karrierje a nullával egyenlő, és amellett, hogy életében egy szál cigit sem szívott el, tüdőrákkal diagnosztizálják az ötvenedik születésnapján. Két dologban azonban igazán jó: hideg fejjel cselekedni és 97%-os tisztaságú metamfetamint főzni. Mindezt pedig úgy, hogy a sógora DEA-ügynök.

Az eleinte szánnivaló és nevetséges Walt később badass apukává fejlődik, majd a sok frusztrációnak és a lappangó megalomániájának felszínre törésével kegyetlen és egyszerre tragikus metamorfózison megy keresztül (vajon Freud erről mit mondana?). A hidegvérű gyilkosoktól végre megkapja azt a szakmai elismerést, ami mindig is dédelgetett vágya volt. Minél nagyobb sikerre és hírnévre tesz szert a drog világában, annál nehezebb ,,visszatérnie” Walter hétköznapi szerepéhez. Egy szép napon pedig már visszafordíthatatlanná válik a folyamat: rádöbben, hogy  Walter többé nem létezik. Csak Heisenberg.

bb5

Feleségével, Skyler White-tal is hasonló a helyzet. Az őt játszó Anna Gunn nem véletlenül nyerte el idén az Emmyt. A nézők keze két teljes évadon keresztül viszket a túlzottan is karizmatikus drámakirálynőtől. Ám, ahogy szépen lassan ő is részesévé válik az alvilági életnek, egyre jobban  átérezzük magatehetetlenségét. Miután lelepleződik előtte férje igazi énje, anyaoroszlánként próbálja védeni a gyerekeit attól az embertől, aki elviekben mindent a családja biztonságáért tesz. Elviekben.

Walt ,,partnere”, Jesse, aki az első évadban még egy piti kis drogfüggő és sufnimethséf, az ötödik évadra mind erkölcsileg, mind érzelmileg felnő a feladathoz. Walterhez fűződő kapcsolata meglehetősen bonyolult és ambivalens, kölcsönös függőség alakul ki közöttük. Jesse egyre inkább betölti a Walt családjában keletkezett űrt, egyfajta apa-fiú kapcsolat az övék. Ugyanakkor mester-tanítvány konfliktus is fennáll: Jesse egyre ügyesebb a metamfetamingyártásban. De nemcsak a főbb karakterek zseniálisak, hanem a mellékszereplők is: Hank, aki szexista vicceivel próbálja elterelni magáról a figyelmet, Soul Godman, az ügyeletes bohócot játszó teleshopos ügyvéd, valamint az exzsaru Mike, aki szembesíti Waltot mérhetetlen kapzsiságával.

acce6ff050841827bacadf98cb51f843

A sorozat nem a megszokott oldaláról mutatja be a kábítószer világát: nem a függő, hanem a gyártó szemszögéből látunk mindent. A gyártó nem áldozat, hanem az áldozatok létrehozója. Behívnak egy kis ingyen cuccra, hogy lássuk, valójában mivel is jár a dollármilliók megkeresése. Ebben a szigorúan hierarchikus világban a felkapaszkodás útja szó szerint vérrel és verítékkel jár. A kezdeti humoros kis etűdök élet-halál harcokba csapnak át.  Ha üzletről van szó, minden háttérbe szorul: a család, az érzelmek, az elvek. Szó nélkül mészárolnak le tizenéves gyerekeket, mindez pedig csak járulékos veszteségnek számít. A rendőrség árnyalakokat üldöz, és a pénz mindig nagyobb mozgatórugó lesz, mint az erkölcs.

A szubjektív kameraállásoknak köszönhetően szinte az arcunkba fröccsen a vér, a torkunkat forró sivatagi levegő kaparja. A nézők a történet részesévé válnak,  ,,statisztálnak” az egyes jelenetekhez.  Így válnak igazán mozgalmassá az 50 perces epizódok.

Breaking Bad trailer/tribute

A néhol lassú sztori és a fülledt új-mexikói levegő ellenére az ötödik évad végére mindenki garantáltan tövig rágja a körmeit. Walt zsenialitása és sebészi precizitása dexteri magaslatokba röpíti a nézőt, egyszerre szurkolunk neki és gyűlöljük.  Tiszteljük, de azért egyszer úgy istenesen szemen köpnénk mind a két énjét. A sztori pedig túl ismerős:  tudjuk, mi lesz azokkal, akik istent próbálnak játszani…

 

Written by: