Egy hiánylény monomániái

Kissé hosszúra nyúlt nyári szünet után október utolsó hétfőjén jelentkezett újra a József Attila Kör Kötet előttiek című sorozata, melyben a saját kötettel még nem rendelkező tagok kapnak bemutatkozási lehetőséget. Legutóbbi alkalommal Németh Bálinté és verseié volt a főszerep, beszélgetőtársként pedig Ijjas Tamás csatlakozott hozzá.

Bár az est a címét a készülő kötet jelenlegi munkacíméről (Kiküszöbölés) kapta, Ijjas Tamást először mégis Az elbeszélés könnyűsége című vers érdekelte, méghozzá Németh Bálint lírájának epikus vonásai miatt. Németh úgy fogalmazott, hogy az estre készülve újraolvasta az Iskola a határon első fejezetét, és rájött, sokkal több a közös Ottlikban és benne, mint korábbról emlékezett rá. Például ilyen a mániákus pontosítási szándék. Azzal kapcsolatban pedig, hogy miként lehetne a szakmaiság felől (Németh Bálint matematikát tanít a Corvinuson) kapcsolódási pontokat találni, úgy reagált, hogy a világmodellezés módja például lehet közös pont az elméleti közgazdaságtanban és a költészetben.

némethbálint02

Mivel a beszélgetés témái az est során végig szorosan a készülő kötet köré rendeződtek, az érdeklődők megtudhatták, hogy bár régóta ír verseket, Németh Bálint sokáig mégsem gondolkozott kötetben. A félszáz kiválasztott vers közül éppen ezért akad olyan, ami „nem mai gyerek már”, a legkorábbi 2008-as születésű. Németh elmondta, szeretné tovább szűkíteni az anyagot, még vagy tíz verset kivenni. Beszélt arról is, hogy alapvetően a homogén dolgokat szereti, a készülő kötet az ő ízléséhez képest kissé heterogénre sikeredett.

Németh Bálint verseinek egyik központi motívuma a hiány.  Saját értelmezése szerint, mivel “hülye leszek tőle”, zavarja, és megpróbálja addig pofozni, amíg meg nem szűnik. Az izgatja, hogy a hiány tulajdonképpen arról szól, megpróbálunk kiüríteni valamit, ami önmagában is üres.  Ijjas Tamás ezt úgy fogalmazta meg a később felolvasott Kiküszöbölés című vers kapcsán, őt azt fogta meg ebben a szövegben, hogy milyen érzés olyasvalaki bűvkörében létezni, aki nem létezik.

némethbálint01

Úgy tűnt, nem véletlen, hogy a Kiküszöbölés a leendő kötet címadó verse, hiszen nagyon sok minden sűrűsödött köré a beszélgetés során. Mivel egyik tervezett ciklus címe Permutáció, valamint ebben a versben is végeredményben a „mert meghalt” félmondat előtti gondolatok variálódnak sorról sorra (s amely végül is a szerző szándéka szerint a tautológiáig jut: „Meghalt, mert meghalt.”), Németh beszélt arról, hogy sok dolog van, amibe belekezd, s ha nem tudja átrágni magát rajta, belevág még egyszer. Ez jelenik meg például ebben a versben is. Említette ezenkívül azt is, hogy nem szeretné sokszor felolvasni ezt a versét, ám nem azért, mert túl személyes lenne. Egyrészt  mivel hosszú, másrészt éppen azt nem szeretné, amit Ijjas pozitívumként említett, hogy talán ehhez tud kötődni leginkább az olvasó. Felmerült egyébként az a  kérdés is, Németh milyen olvasót képzel el a kötetéhez, amire azzal a válasszal szolgált, hogy ezen nem szokott gondolkozni, sajnos, ő egy ilyen önző típus.

Hiányon és halálon túl, Ijjas Tamás próbálta arrafelé terelni a beszélgetést,hogyan is áll Németh Bálint az élettel. A megkérdezett erről inkább abból az aspektusból beszélt, hogy érdekes lesz majd, mostani témái után miről fog írni. De hát végül is, ott vannak a virágok, a fák, az autóbusz-menetrendek , viccelte aztán el. Természetesen a humor,a szóviccek, a szójátékok is szóba kerültek az est során, elsősorban Németh Bálint Kései illetve A hangyák élete című versei kapcsán.

Az est végére a közönség számára is nyilvánvalóvá válhatott, jól körülhatárolható tematikája ellenére is mennyire heterogén Németh Bálint készülő kötete. S attól, hogy a szerző elégedetlenkedik, mi, a leendő olvasók azért még örülhetünk ennek.

JAK Kötet előttiek: Németh Bálint. 2013. október 28. RoHAM Bár

Written by:

Kritikus, újságíró, szerkesztő, irodalomtörténész, blogger.