Nyitott ajtók mögött

Szeptember utolsó előtti hétvégéje a kortárs képzőművészeteké volt, hiszen idén harmadszorra rendezték meg a Nyitott Műtermek Délutánját. Ezen a napon a festők, szobrászok nyitották meg műtermeiket a közönség előtt: személyes, alkotói terükben találkozhattunk velük. Ebben a rendhagyó szituációban minden kérdés szabad: mi hogyan, milyen technikával, milyen gondolat, elképzelés hatására és mikor készült.

IMG_0630

Kontra Ágnes festő műtermébe lépve harmónia fogadott. Festményein egy-egy gondolata realizálódik, és ezek a gondolatok keltenek visszhangot a szemlélőben. Láthatjuk a ködbe vesző Himalája csúcsait, amelyek előtt elúsznak a felhők, szinte érezhető lassú mozgásuk. Vagy egy nyíló virág felett időzhetünk el, amely nem csupán emberi, földi nézőpontból látható. Új dimenziók nyílnak meg: a növény lüktet és növekszik az ég felé, és/vagy a lélek hagyta el a testet, és tekint le fentről? A festményeken a színek egymásba mosódnak, nincsenek konkrét határok, teret engednek a befogadó számára, hogy a képeken keresztül saját elképzeléseit alkossa meg. Egy kiegyensúlyozott életút állomásai ezek a festmények,  belső utazásra hívják a szemlélőt.

A geometria és a dinamika világában találhatta magát az, aki Wolsky András műtermébe látogatott el. A színek és a geometrikus formák játéka elegyedik festményein, a destruktív és a rendszert teremtő erők váltakoznak az alakzatok között a színek által.

IMG_0607

Az A/D Képműhelyben Kovács György fotóival,valamint Kovács Zsóka és Osgyányi Sára festményeivel találkozhattunk. Az A/D elnevezés az analóg és digitális technikára utal, amellyel a művészek dolgoznak. Nem pusztán műteremben, hanem igazi otthonos, családias légkörben találja magát az ember, mikor belép a három művész lakásába. Kovács György fotóinak egy része vászonra illesztve éppen aznap kerültek a falra. Kiállított képei a budapesti hangulatot tükrözik, olyan hétköznapi pillanatokat örökít meg a gépével, amelyeknek mi is részesei vagyunk, csak sokszor nem tudatosul bennünk a mindennapi szépség. Mindezt a hatást pedig úgy éri el, hogy a modern technológiát ötvözi a régivel, a szovjet analóg fényképezőgépek is ugyanúgy használatban vannak nála, mint egy mostani csúcstechnológiás gép.
Kovács Zsóka festményein a színek hangsúlyosak, átjárja őket a fény.  A természetet vagy egy forgalmas utcát ugyanazok a földöntúli színek fűtik, ezzel még jobban kiemelve az ábrázolt táj vagy város szépségét.

IMG_0593

Osgyányi Sára festményein szintén sokszor a Város, azaz Budapest köszön vissza, ám derűsebb formában. A felfedező szemével látjuk most a főváros mozgalmas tereit, utcáit. A színek itt is dominálnak, ráirányítják tekintetünket a lényegesre, az egyszerű, de nagyszerű helyzetekre. A jól megszokott és ismert utak egészen másként tűnnek fel előttünk Osgyányi Sára képei után.A Brody Studios látszólag csak egy régi pesti bérház a Vörösmarty utcában, ám odabent a pezsgő művészeti élet otthona. A Brody House csapata a butik hotel sikerén felbuzdulva nyitotta meg a Brody Studiost, amely klubként és műteremként is szolgál a tagok számára. Jelenleg öt művész bérel műtermet a Brody Studios falain belül: Aubrey Ramage-Lay (USA) festőművész, Fukui Yusuke (J) festőművész, Miss Margrin – Fenyvesi Zsófi képzőművész, és Yan Yeresko (BLO) festőművész.A Brody Studios otthont teremtett a művészeknek és művészeteknek, céljuk, hogy Budapest is felkerüljön a kortárs művészetek világtérképére.

A Brody Studiosban alkotó nemzetközi kortárs művészek közül Yan Yeresko műtermében egy időutazásban lehetett részünk: festményein igyekszik visszanyúlni a múltba. A régi és a kortárs festészet között próbál hidat teremteni és emellett fontosnak tartja, hogy a hagyományos ábrázolási stílus továbbéljen.

IMG_0550

A Nyitott Műtermek Délutánja megismerhetővé, közelivé teszi a kortárs képzőművészetet. A szervezők arra törekszenek, hogy ne csupán évente, hanem félévente ismétlődjön az esemény, valamint a budapesti helyszínek mellett a későbbiekben vidéki műtermekbe is betekintést nyerhessenek az érdeklődők. Ha nem csupán a kiállítások keretein belül szeretnénk kapcsolatba kerülni a hazai kortárs képzőművészettel, és szívesen elbeszélgetnénk a művésszel saját közegében a kedvenc festményünkről, akkor ez a program kötelező.

A Nyitott Műtermek Délutánja 2013. szeptember 22-én került megrendezésre.

A fotókat Polgár András készítette.

 

Written by: