9. BuSho

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a BuSho nemzetközi rövidfilmfesztivált a Vörösmarty Moziban. A szerény anyagi körülmények ellenére Gábeli Tamás fesztiváligazgató és csapata figyelemreméltó anyagot állított össze. A több mint 70 országból érkező, majd 1000 nevezés közül végül 78 lett része a nemzetközi zsűri által bírált versenyprogramnak.

busho-logo-2013

E mellett a hagyományokhoz híven idén is több tucat filmet vetítenek információs kategóriában. Néhányat ezek közül – ha a fáradó fesztiválozónak marad ereje – érdemes megtekinteni. A többségében 5 filmből álló, egyórás blokkok szinte mindegyikébe került hazai alkotás. Számukat tekintve dominánsak emellett a német partnerkapcsolatnak köszönhető vizsgafilmek is.

A fesztivál legnagyobb erényei között sorolhatók fel a kiegyensúlyozottság és a sokszínűség. A hasonló témájú darabokat jó érzékkel választották külön. Az animációs filmek éppen a legjobbkor frissítik szemünket. Műfajukat tekintve a munkák java része fikciós, kisebb hányada a kísérleti filmek közé sorolható. Persze a két műfajt itt sem lehet éles határvonallal elválasztani. Sok rendező foglalkozik a magányosság és a kiszolgáltatottság problémájával; társadalmi feszültségek bemutatására viszont alig néhányan vállalkoznak (lásd: Don’t let the door hit you on your way out, rendezte: Yannis Tsakiridis)

A rövidfilmek alulfinanszírozottsága sajnos most is meglátszik. Többször előfordul, hogy a jó forgatókönyvet nem tudja hibátlan technika kiegészíteni (Heavy Wind). Máskor a technikailag remek jelenetek sora csonka történetet eredményez (It’s Consuming me). Meglepő, hogy a második nap végéig csak egyetlen alkotás képviseli a TRASH kategóriát. A Nostalgic Z minden kezdő zombivadász számára kötelező oktatóanyag. Legnagyobb meglepetésként Odegnál Róbert A hívó című munkáját emelném ki. Vállalható látványvilágú cyberpunk filmet alkotni feszes forgatókönyvvel, elismerésre méltó.

A versenykategória alkotásai még két napig tekinthetőek meg. A díjátadóra szombaton este 19 órakor kerül sor a Vörösmarty nagytermében. Ezt követően a Trafik bárban búcsúzik a fesztivál az „Ez a divat” zenekar koncertjével.

Written by:

1990, Budapest. Az ELTE Tátk alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgatója.