És akkor most irodalom!

25. JAK-tábor I. nap

Büntivel kezdődött a 25. JAK-tábor augusztus 27-én, a szigligeti Esterházy kastélyban. A büntetés végrehajtó Gaborják Ádám volt, akinek a megnyitószövegét, a büntetést, azért kellett végül este hétkor, vacsora után felolvasnia, mert a tisztelt tagság és a vendégek, mint minden évben, a megnyitó idején a szemközti cukrászdában fröccsöztek.

Este hétkor aztán megtudtuk a JAK második éve regnáló elnöke miért választotta a jubileumi táborban nosztalgia helyett a jelen problémáit, vagyis miért döntött a “kultúrpolitika és művészeti autonómia” tematika mellett. Mint elmondta: a József Attila Kör 25 éves története során többé vált puszta irodalmi érdekérvényesítő társaságnál, szerinte az 1988-ban alapított egyesület a civil összefogás és az értelmes vitán alapuló művészeti-politikai közbeszéd letéteményese is. Ezért fontos, hogy ezen a jeles alkalmon, az elmúlt évek kultúrpolitikai diskurzusán belül az egyesület és a tábor újra megtalálja helyét, újra meghatározóvá váljon.

gabo

A megnyitóbeszédet a Hímzőkör Házibuli című előadása követte. Performanszuk egy 20 perces videóinstallációból és a négy tagnő, Szabó Imola Julianna, Sós Dóra, Baki Júlia és Tóth Kinga felolvasásból állt. A szövegek egymásra reflektáltak, kiegészítették, folytatták egymást, így az előadás során egy egész történet és egyedi nyelvvel, poétikával bíró karterek rajzolódtak ki, míg a megkomponált képsorok, és a szellemidézést idéző gyertyafényes-asztalkopogtatós beülés, a szuggesztív (libabőr) hatást erősítették. A jól átgondolt produkciót beszélgetés követte Czinki Ferenc moderálásával.

hk

A lányoktól megtudtuk, nevüket egyszerre találták ki. Megegyeztek abban, hogy a Hímzőkör elnevezésnél jobban semmi nem foglalja össze a női erő egységét. Elmondták: nagyon kevés alkalmuk van személyesen is találkozni, mégis szoros kapcsolatban állnak, és ez a szövegeiken is meglátszik. A műhely tagjai nemcsak szövegeikkel hatnak egymásra, hiszen mindnyájuk más művészeti ágban (festészet, fotó, film, zene) is tevékenykedik, ezek együttese pedig az esteken, szeánszokon is megmutatkozik. Az összművészeti nyitottságuk teszi lehetővé, hogy minden estjük különböző és hosszútávon érdekes maradjon.

megnyit

Tóth Kiga és párja, a festő Normal Gergely, valamint a betegség miatt sajnos távol maradt Szávai Attila író, vagyis a Tárna Csoport kiállításmegnyitójával folytatódott a JAK-tábor első napja. A megnyitón Kinga és Gergely közös formációjának hangokból, zajokból, effektekből, ordításból álló koncertjét hallgathattuk meg. Az előadás után elmondták: sosem akartak “normális” zenét csinálni, úgy gondolják mind a ketten ebben – és persze a Tárna Csoportban – találják meg magukat.

besz

Az első napot az észt re:verse zárta. Csuhai István beszélgetett az észt-magyar fordítói workshop észt résztvevőivel. Jürgen Rooste, Carolina Pihelgas és Kaur Riismaa a közeljövőben Áfra János, Tolvaj Zoltán, Szőcs Pertra verseit fogják anyanyelvükre fordítani. Unalmas beszélgetés helyett színes, magukat komolyan venni képtelen egyéniségeket, észt és angol költeményeket kaptunk. Kiderült: az a költői generáció, melyet a három szerző képvisel („azért kezdünk el írni, mert azok a faszfejek nem tudtak rendesen” – nyilatkozott Jürgen) teljesen mást gondol a költészetről és a felolvasóestekről, mint elődeik, vagy akár mint mi, a versfelolvasásokon többnyire nagyon szomorú-komoly magyarok. Ők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a felolvasóestek előadásjellegére, arra, hogy valami történjen a színpadon. Jelen beszélgetést Jürgen és Kaur szórakoztató bekiabálásai, verselőadásai tarkították, mintegy kisiklatva Csuhai már-már túl komolynak tűnő kérdéseit.

A hivatalos program ez után véget ért. A büfé a kiírással ellentétben nem éjfélkor, hanem 23:55-kor zárt be, legnagyobb bánatunkra.

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.