Szép volt, jó volt, köszönjük SZIN!

SZIN 4. nap

Nagy sikerrel zárult az idei Szegedi Ifjúsági Napok, ami méltón zárja be a magyar könnyűzenei fesztiválok sorozatát. A legtöbb napijegy a szombati napon fogyott el, bizonyára ezért kedveskedtek a szervezők a változatos zenei palettával az érdeklődők számára.  A fellépők között megcsillogtatta tudását többek között az Intim Torna Illegál, a Fish! és a Supernem is.

Ivan & the Parazol koncert után az Óriás nevű zenekar lépett fel a Jate Klub Stage-en. A négy fiatalból álló banda remekül tette, hogy felhagyott a heti egyszeri örömzenélésből, és komolyabb vizekre evezett. A keményebb ütemek és ritmusok mellett helyet kaptak érzelmekkel teli dalok is, amik hallatán a fiatalok kedveseiket átölelve ringatóztak.

DSC_0957

Az Intim Torna Illegál nevű formáció alkalomhoz illően jelent meg a nagyszínpadon. A zenekar tagjai nem csak tarka ruhadarabjaikkal dobták fel a hangulatot, hanem még a hangszereket is színes húrokba öltöztették. Külön meg kell jegyezni, hogy a banda szeret kommunikálni a közönséggel, aminek a nézősereg kimondottan örül, kivéve azok a szülők, akik a kisgyerekekkel jöttek körülnézni a fesztiválra, ugyanis az énekes szereti trágár szavakkal fűszerezni az előadást. Váljék becsületére remekül átköti egy-egy gitárszólóval a dalokat. A könnyen megjegyezhető, de színvonalas dalszövegeket mindenki együtt énekli a zenekarral, ami egy igazán remek atmoszférát teremt az egész színpad környékén.

DSC_0934

A bemelegítő torna, kisebb szünet, és pár korsó frissítő után kezdődhet egy bő háromórás eszeveszett bulizás. Fél tízkor a hardpop műfajt képviselő FISH! együttes kezdte az estét. A jól ismert slágerek között néhány régebbi dal is helyet kapott amiket a közönség kívülről-betéve tudott. A már szinte védjegyének számító közönségirányítását Kovács Krisztián ismét eljátszotta, egyszerre guggolt és ugrott fel az egész Jate aréna. Ilyen nagy közönségtől hamar bemelegszik a sátor, de ez senkit sem zavar, hisz az izzadt testek tömege a hangulatot csak fokozni tudja.

Miután már nem kaptunk levegőt, érdemesnek bizonyult a Medence Színpad felé mozdulni, ugyanis Milkovics Mátyás irányítása alatt álló NEO zenekar koncertezett. A frontember nevével napjainkban az mr2 Petőfi rádió Kultúrfitnesz nevű műsorában találkozhatunk, ahol a zenék elektronikus dallamát boncolja, vizsgálja, és bemutatja milyen hangszer, vagy számítógépes program kell a hang lejátszásához. Ezen túl a Kontroll című magyar filmet zenésítette. Kompozícióját nem csak Magyarországon, hanem több külföldi filmfesztiválon is díjazták, többek között a híres cannes-i filmfesztiválon első helyet ért el. A medencébe süllyesztett koncert sikerét az is fokozta, hogy a hang remekül verődött vissza a falakról, így még különlegesebb hangzást élvezhetett a hallgatóközönség.

DSC_1028

Az est fénypontja a magyar rock fenegyerekei, a Papp Szabolcs vezényelte Supernem együttes. A hőmérséklet kezdett enyhülni a Jate sátorban, és a hangosítást is jól be tudták lőni, így a margitszigeti séták alkalmával íródott dalszövegeket remekül lehetett élvezni. A buli nem lett volna teljes Supernem-Szabi beszólásai és bolondozása nélkül, és így lett az este top koncert.

Az éjszaka még nem állt meg, hiszen a táncosabb lábúak a Portishead nevű konformáció ismert Dj Andy Smithre buliztak, majd Dj Gedzora egészen hajnali ötig.

Sajnálatomra többen vonakodtak attól, hogy megjelenjenek a Szegedi Ifjúsági Napokon, mert a line-up nem hirdetett külföldi előadókat, bandákat. Ez a fesztivál élő példa arra, hogy Magyarországnak  igen is vannak csillagai, és nem kell nekünk külföldi vendég, hogy jó hangulatban teljen egy hét. Büszkének kell lennünk a magyar könnyűzenére, hiszen millió dollárok és világhírnév nélkül is szenzációs hangulatot és minőségi bulit tudnak nekünk csapni.
Köszönjük nekik!

Fotók: Bornemissza Péter

 

Written by: