Kép a képben #8 – Pszeudo-metszetek

[portfolio_slideshow id=10989]

Kondor Tamás – Pszeudo-metszetek

Magyarországon, Sárváron születtem 1984-ben. Gyermekkorom óta érdekelnek a művészetek, különösképpen a képzőművészet, grafikai önkifejezés. 2008-ban végeztem Szombathelyen rajz-magyar tanári szakon. Az utóbbi években – főként számítógépes grafikákon keresztül – az alkalmazott grafika területén dolgoztam, de emellett képregények és animációs filmek készítésével is foglalkozom. Fontosak számomra a hagyományos grafikai technikák, kiemelten a kézi rajz, mint autentikus önkifejezési forma.

Jelen sorozatom a Pszeudo-metszetek nevet kapta, ugyanis az egyes képek alapjául szolgáló tusrajzokat számítógépes utómunka segítségével formáltam látszólagos metszet nyomatokká. Tematikáját tekintve a különböző mitológiai lények, apokrif szörnyek, okkult jelképek ihlető ereje emelhető ki; számos kép valamely középkori, létező metszet alapján készült, de rendszerint grafikailag némiképp továbbgondolva.

Normal Gergely – Apokalipszis kalendárium

Rajz-vizuális kommunikáció tanárként diplomáztam, jelenleg Budapesten élek és dolgozom. Absztrakt-expresszionista stílusú képeket festek, szokástól eltérő módon nem csak vászonra, hanem faajtókra, bútorelemekre is. Ezeket az alapokat gyakran roncsolom, mély textúrákat hozok létre, melyeket ipari zománcfestékekkel dolgozok tovább.

A sorozat mottója a középkorból ered: „Memento mori!”, azaz „Gondolj a halálra!”. A rajzok a klasszikus, mitikus, középkori motívumvilágból, és a sötét, bizarr hangulatú ’90-es évek tv-s sci-fi hangulatából tevődnek össze. A 12 tollrajzból álló sorozatom nagyrészt az amerikai SPRag Magazinnak és az SP Records extrém zenei, harsh-noise-ambient stílusú cd-inek és kazettáinak borítóiként is funkcionál. A borús hangulatú expresszionista képek valamilyen világ végét jelzik, de ez a világ nem a konkrét valóságunk, inkább a gyerekkori fantázia, régi horrorfilmek, ’90-es évek gótikus metálzenék összekeveredése és képként való kivetülése.

Written by:

Fotográfus, 1986-ban született, Budapesten él. Honlapja: http://andraspolgarphotos.com/