Hűvösvölgyi állatkert

AmG klipforgatás

 

Péntek este meglátogattuk az Ann my Guard hűvösvölgyi klipforgatását. Sok maszkkal, sok sörrel, áltánccal és valódi hangulattal töltöttük a hétvégénket, most pedig elmeséljük, hogyan készül a művészet. Amúgy nagyjából úgy, ahogy képzelnénk.

A Kalefon — nem hívjuk Moszkva térnek, mert ki emlékszik már, hogy az hol van — egy hatalmas piros bőrönd körül találkozunk hőseinkkel. Lassan befut gitáros, statiszta, Varjúherceg, és két rekesz sör is, egy szerencsétlen biciklit pedig végül is mégis egy korláthoz láncolva kell hagyni, mert nem cipeli senki a hűvösvölgyi végállomásig. Ahol már nem megy tovább a villamos, ott iszunk és várunk.

A rendezők kocsival érkeznek. Bepakolunk, felmászunk, ameddig tart az út, kipakolunk, és beverekedjük magunkat a felszereléssel az erdőbe. Egy meglepően filmszerű tisztáson táborozunk le, és tényleg minden van, ami kellhet egy videóba — magas fal az egyik oldalt, szakadék a másikon, a kettő között pedig két hatalmas tűzrakóhely körül rönkök, tönkök és semmi más olyan, ami rímelne. De nincs még se sötét, se dobos, úgyhogy iszunk és várunk.

IMG_2365-2

Amíg iszunk és várunk, addig a zenekar kiteríti a debreceni gyerekszínháztól kölcsönvett állatmaszkokat. Punkos kakas, göndör oroszlán, csillagokháborús maci, váltig kecskének mondott boci közül válogathat a mezei statiszta, akinek pedig nem jut egész arcos álarc, az festéket is kap a pofájára. A zenekar közben feketében, szarkalábasra festett szemmel, az énekesnő térdig vágott esküvőiben, a hősszerelmese pedig, a Varjúherceg keménykalapban és csőrösen.

IMG_2374-2

Aztán lesz dobos, van sötét, és amíg mi ittunk és vártunk, a rendezők felállították a reflektorokat, úgyhogy munkálni kell. Húszan úgy összetömörödünk, hogy nagyközelből kétszáznak látsszon, és két refrén erejéig úgy teszünk, mintha élveznénk. Aztán másik szögből megint két refrénig. Aztán mire elkezdenénk ténylegesen élvezni a félperces bulik folyamatos sorozatát, cigiszünet jön, úgyhogy iszunk és várunk.

Ugyanazt a rutint eljátsszuk még néhányszor, és a Varjúherceg két óra múlva már majdnem megtette azt az öt lépést, amit meg kell tennie. Az énekesnő közben átöltözött, és az ő is letudta az ő öt lépését, úgyhogy a szám továbbhaladhat a következő fél percre. Hiába forgatás közben szól a zene, a buli cigiszünetről cigiszünetre folyik. Iszunk és várunk, aztán tömeget játszunk mind a kevesen, újra és újra, mert a legfontosabb a forgatásban az, hogy minél több használható anyag legyen.

IMG_2274-2

És aztán elfogy a zene, és ugyan várni már nincs mire, de iszunk még egy kicsit. És akkor letudjuk az interjút, és nekivágunk az emésztő sötétségnek, és mobilfénynél csak megtaláljuk harmadszorra a helyes ösvényt. És valahogy kivergődünk az éjszakai járatig, valahogy hazajutunk a város túlvégébe, és valahogy minden várakozás és áltánc ellenére magától értetődő, hogy élveztük az estét. Azt pedig nagyon reméljük, hogy a végeredmény is ezt tükrözi majd.

FÉLonline.hu: Hogyan jött össze ez a klip?

Ann my Guard: Azt kell tudni, hogy megnyertük a Ki mit zúz nevű tehetségkutatót, amit a 1 Like Rock, a Music Channel kedd esti programja szervezett, és épp ezért nyertük azt a klipet, amit most éppen itt forgatunk le a Hűvösvölgyben egy erdő közepén. Az a koncepció, hogy kis erdei állatok és rockbuli van. Elhívtuk statisztának a barátainkat, szerencsére elég sokan el is jöttek, aztán majd a 1 Like Rocknak a stábja összerakja, amit forgattunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit hoznak ki ebből a ma éjszakából. Biztosan jó lesz.

IMG_2370-2

FÉL: És milyen világba születik ez a klip?

AmG: Annyit kell tudni a klipről, hogy a most megjelenő első, tizenhárom számos nagylemezről lesz, régóta vártunk már erre. A klippel együtt jön majd ki a nagylemez. Az albumon szerepelnek már az előző kislemezeinken megjelent számok, illetve nagyon sok új dalt is hallhat majd a közönség. Az előző kislemezeinken megjelent számokat teljesen áthangszerelve kell elképzelni, teljesen máshogy fognak megszólalni. Régi számok új köntösben. Mindannyian várjuk a végeredményt. Remélhetőleg szeptember végén már meghallgatható, de ez csak a külföldi kiadónktól függ.

FÉL: És miért ennek a számnak akartatok klipet forgatni?

AmG: Azért  a Crush Honey-val akartunk kijönni, mert azt gondoljuk, hogy ez egy olyan szám, ami nem csak a rockzene rajongóit, hanem a pop-rock és a metálzene kedvelőit is megragadja majd, és szélesebb körökben is népszerű lehet.

IMG_2438-2

FÉL: Úgy tudjuk, hogy egy norvég kiadóé az a szerencse, hogy megjelentet titeket.

AmG: Szerintünk ez a zene, amit mi játszunk – mondjuk, hogy dallamos pop-rock vagy metál -, inkább a skandináv és német részeken, ezekben az országokban népszerű. Erre a fajta zenei stílusra, amit képviselünk, ott van inkább igény, és éppen ezért tekintünk Skandinávia illetve Németország felé.

Magyarországon jelenleg nincs nagy hallgatósága annak a stílusú zenének, amit az Ann my Guard képvisel. Ezért igyekszünk nemcsak a hazai, hanem a külföldi közönséget is megcélozni a hamarosan megjelenő albumunkkal.

Fotók: Polgár András

Written by:

Pécs, 1990. Túlsokadéves bölcsészhallgató, bérlaikus és szófetisiszta.