„Jobban ugrálok, mint tíz éve”

Campus Fesztivál 2013. második nap

Hogy a zenei programok mellett az irodalom is jelen van a Campus Fesztiválon, kiderülhetett az eddigi tudósításokból. A második napon ezek mellé társult a nyelvészet is: frászkarikával, fesztiválszlenges kérdőívvel, anyanyelvi kvízzel. Persze koncerteken is voltunk. Beszámoló a Campus Fesztivál második napjáról.

A pénteki fesztiválnapot az Európai Nyelvek Utcájában kezdtük. A Magyar Nyelvi Sátor beharangozójában többek között audiovizuális nyelvjárásélmény, illetve méz-, lekvár- és pálinkakóstoltatás fesztiválnyelvész módra szerepelt, így efelé vettük az irányt. Kiderült, a kóstolásért meg is kell dolgozni, alig ültem le, máris két kérdőív került elém: egy anyanyelvi és egy fesztiválszlenges kvíz. A kérdések megválaszolása után jutalmam egy frászkarika volt, melyről megtudtam, hogy ezt a perecfélét régen a beteg gyerek fejére húzták rá, hogy kiűzze belőle a frászt. Szerintem fesztiválkörülményekre adaptálva másnaposság ellen is hatékony lehet, de ez a hipotézis kísérleti alanyok híján még nem igazolódott. Ezután benéztünk még az Olasz Sátorhoz, ahol pizzával, keksszel csalogatták az olasz nyelv és kultúra iránt érdeklődőket.

DSC_0153

A Kulter Sátornál Csobánka Zsuzsával beszélgetett Herczeg Ákos a Majdnem Auschwitzról, Csobánka új regényéről. Sok szó esett a mindenkori olvasóról, aki szeretné magát biztonságban érezni egy történetben – ahogy a szerző fogalmazott, ő kilöki a szakadék szélére az olvasót, de az a célja, hogy a befogadó töltsön el időt a szöveggel. A moderátor megjegyzésére, hogy nem muszáj mindig pontosan tudni, mi történik éppen a regényben, viszont azt felelte az író, hogy ez semmiképp sem átlagos olvasói magatartás. Szívesen hallgattuk volna még tovább a beszélgetést, de közben a nagyszínpadon elkezdődött a Brains koncert, elindultunk oda.

DSC_0005

A 17.30-as kezdés ellenére nagyon sokan buliztak a Brains koncertjén. Columbo azt mondta, először kicsit ők is megijedtek a korai időponttól, de a fesztiválozókat és a hangulatot látva kezdenek megnyugodni: „Sosem okoztok nekünk csalódást” – dicsérte a közönséget, majd úgy vezette föl a következő, Positive People című számot, hogy ennek az egész országban itt, a fesztiválon van most a legnagyobb létjogosultsága. A Nem csak te vagynál pedig megjelentek a színpadon a Punnany Massif tagjai is, hogy egy kis előzetest mutassanak, mire számíthatnak azok, akik a Brains után is a nagyszínpadnál maradnak. A Blazinget Columbo már törölközővel a nyaka körül kezdte, de ez nem vette el senki kedvét a tombolástól.

DSC_0085

Ezután visszamentünk a Kulter Sátorhoz kicsit kifújni magunkat, hiszen ott éppen a LÉK- (Lehetek Én Is Költő) tagok felolvasása zajlott LÉKörvény – Irodalmi Chill Out címmel. A rövid szusszanás után, mivel a szervezők azt mondták, Lovasi András késik, még visszamentünk a nagyszínpadhoz, hogy elkapjuk a fennállásának tizedik évét ünneplő Punnany Massif koncertjének legvégét. Az előzőleg koncertező Brains láthatóan jól megalapozta a hangulatot, az Élvezdet nemcsak mi, de a körülöttünk állók is teli torokból énekelték.

DSC_0125

Vissza a Kulter Sátorhoz, hiszen közben megérkezett Lovasi András, akivel Papp Sándor beszélgetett. A Kossuth-díjas zenész mesélt a 90-es évek kereskedelmi rádiós popzenéjéről, a televíziós tehetségkutatók által generált sztárokról, az MR2 Petőfi Rádióról, amely összemosta a mainstream és az underground zene határait, és természetesen a Lovasi által „artisztikusabb”-ként, „öntörvényűbb”-ként aposztrofált Kispál és a Borzról és az ehhez képest „plebejusabb” Kiscsillagról is.

DSC_0209

Mit tegyen a tudósító, ha a nagyszínpadon a Tankcsapda, míg a Telekom Teraszon a Belga koncertezik? Belehallgat mindkettőbe. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mindkét helyen nagyon sokan, nagyon jó hangulatban buliztak, a Belga már ráadásként előadott Egy-két-há című számát a közönség majdnem hangosabban kiabálta, mint a fiúk.

DSC_0397

A Telekom Teraszon aztán a Kiscsillag váltotta a Belgát. Akik ott voltak a Lovasival való beszélgetésen, azok meghallgathatták, hogyan működnek a gyakorlatban a banda zenéjéről előadott elméleti alapvetések, de akik nem ilyen összehasonlító szándékkal érkeztek, azok is jót bulizhattak a sok ismert számra.
A címadó idézetet már késő éjjel sikerült elcsípni, és szerintem jól visszaadja a pénteki nap hangulatát.

 

A fotókat készítette: Uri Dénes Mihály.

 

 

 

 

 

Written by:

1988-ban született Debrecenben. A Debreceni Egyetem magyar diszciplináris mesterszakos hallgatója, a Hatvani István Szakkollégium, a DETEP és az Alföld Stúdió tagja.