„Menjünk, ez a kedvenc számom!”

Campus Fesztivál 2013. első nap

Megnyitották a nagyközönség előtt a nulladik napon még lezárt területeket; immár nemcsak a camping területén áll sátorerdő, hiszen rengeteg civil szervezet is kitelepült a fesztiválra, az óriáskerék még hajnalban is működik: a Campus Fesztivál első napján jártunk.

A csütörtök délutánt a KULTer.hu Irodalmi Sátornál szerettük volna indítani, csakhogy a sátor egy dombon, szó szerint a fesztivál fölött kapott helyet, és nem volt egyszerű megtalálni, de azért egy negyedórás bolyongás után sikerült. Első programként – Napi Kulter a József Attila Körből – Székelyhidi Zsolttal beszélgetett Gesztelyi Hermina. Szóba került a Zsírsátán alteregó, vagyis a „kiabálós, nagyhangú én” megszületése egy badacsonyi szüreten, az Űrbe! kötet és ennek kapcsán egy újabb, Űrsátánnak nevezett én létrejötte, de hogy teljes legyen a kép, azt is megtudhattuk, hogy a következő alteregó talán az Űrvámp lesz. A Székelyhidi-szövegek műfaji besorolhatóságát is érintették a beszélgetésben: a szerző úgy fogalmazott, akkor is költészetet csinál, ha az prózának tűnik.

CSC_0042

Ezután sem mentünk messze a Kulter sátortól, hiszen a következő programjuk A sör esztétikája címet viselte, és mi lehetne ennél aktuálisabb téma egy fesztiválon? A Debreceni Egyetem Irodalmi Kör tagjai, akik mind „irodalombálnák” és „színészgalaxisok”,  a műsor keretében saját verseiket olvasták fel, hallottunk előadást a szóviccek irodalomban betöltött szerepéről, végül pedig a program címadóját, A sör esztétikája kortárs gregorián alkotást prezentálták nekünk a DEIK-esek.
Rövid szünet után ismét megjelent Székelyhidi Zsolt, de ezúttal selyempalástot viselt, és vámpírfogak lógtak ki a szájából. Mint kiderült, ez az outfit az SPN Krú „A kutyát simogatni tudni kell” – Harapós űrshow című performanszához tartozik, melyet Székelyhidi Berka Attilával közösen adott elő.

DSC_0369

Az első nagyszínpados élményünk a Csík Zenekar feat. Kovács Kati – fotósunk lelkesen mondta, amint meghallotta az Ősszel érik babám első taktusait: „Menjünk, ez a kedvenc számom”. A népzene sok fesztiválozóból hasonló érzelmeket váltott ki, közvetlenül a színpad előtt nagy körben ropták a körtáncolók, és egyre többen csatlakoztak, néhányan még a cipőjüket is levették.

DSC_0477

A nagyszínpadtól az OTP Lounge felé vettük az irányt, ahol Péterfy Borival találkozhattak a rajongók. Itt tánc nem volt, de kör igen: megérkezésünkkor már igen sokan ültek az énekesnő körül, aki figyelmesen válaszolgatott a kérdésekre – kár, hogy a szervezők annyira erőltették a közönségtalálkozó intimitását, hogy semmilyen hangosításról nem gondoskodtak, így a harmadik sorban ülve jóformán semmit sem hallottunk a dialógusokból. A babzsákfotel viszont kényelmes volt…

DSC_0512

A közönségtalálkozó után a Quimbyre voltunk kíváncsiak. Közben sötétség borult a fesztiválra, a nagyszínpad fényei pedig egyre több embert vonzottak maguk köré. Az egyik közönségkedvencet a másik után játszó Quimby frontembere, Kiss Tibi kicsit filozofálgatósra vette az átkötő szövegeket. A fesztiválozók lelkesedését például úgy kommentálta, hogy amit a zenekar játszik, semmi extra, csak rock and roll, ösztönből jön. Az Autó egy szerpentinen előtt pedig azt mondta, ideje már felébredni egy kicsit ebből az összkomfortos világból – lehet, hogy ő is olvasta a Zöld házirendet?

DSC_0538

Az első fesztiválnap fénypontját számomra a Péterfy Bori & Love Band koncertje jelentette. A zenészek hosszas beállása alatt egyre többen érkeztek a Telekom Teraszra, hogy aztán végigtombolják a Bori-őrületet a legfrissebb lemezről, illetve a korábbi nagy kedvencek közül válogatott dalokra. Nem sokkal a koncert vége előtt aztán meglepő dolog történt: Péterfy Bori felkonferált egy párt, majd a fiú a színpadon letérdelve megkérte a lány kezét a közönség óriási ovációja közepette. „Legközelebb a nászéjszakát is a színpadon tartjuk” – mondta az énekesnő, úgyhogy e tekintetben is kíváncsian várhatjuk a banda következő koncertjét…

DSC_0009

A nagyon jó hangulatú buli után még sokféle zenei program közül választhattak azok, akik hajnalig akartak maradni. A gyors és felületes, de talán így is reprezentatív közvélemény-kutatás alapján többen a Dub Székház felé vették az irányt, de a Telekom Teraszon fellépő Ludmillára is sokan kíváncsiak voltak. Holnap is lesz nap.

 

A fotókat Uri Dénes Mihály készítette.

 

 

Written by:

1988-ban született Debrecenben. A Debreceni Egyetem magyar diszciplináris mesterszakos hallgatója, a Hatvani István Szakkollégium, a DETEP és az Alföld Stúdió tagja.