Nekünk sem kell szlogen

Ilyen lesz idén a Bánkitó

Július 19-21-éig kerül megrendezésre a már-már ikonikussá vált Bánkitó fesztivál. Aki csak benézne, hogy milyen is ez az egész, annak ajánlom a 0. napot, ami mindenki számára ingyenes. A fesztivál „második neve” a ekerj a tóra, hiszen minden évben megpróbálják arra ösztönözni az idelátogatókat, hogy biciklivel érkezzenek.  Három nap chill, cukiság, vízpart, jó zene, jó kaja, és rengeteg egyéb program – mi tavaly menthetetlenül beleszerettünk a fesztiválba, nyilvánvaló volt, hogy most is ott leszünk.

1044133_528115853892940_1087778458_n

A zenei felhozatal idén is ütős: a legnagyobb durranás a Rotfront nevű, Berlinből kiinduló együttes lesz. A zenekar bevándorlókból áll, és magyar taggal is rendelkezik, sőt sokáig Gryllus Dorka volt az énekesnője. A társadalomkritikáktól sem mentes, ironikus humorú számaik garantálják a sikert. Zenéjükben ukrán és magyar népzenei hatások is érezhetők, igazi „balkánbulira” számítunk. A másik élvonalbeli zenekar, a Wattican Punk Ballet. Tagjai a világhírű Deti Picasso zenekarból kivált örmény testvérpár Gaya és Karen Arutyunyan. Energikus duójuk rendszeres szereplője a magyar koncerttermeknek. A teljesség igénye nélkül lesz még: Mary Popkids, Csaknekedkislány, Slam Poetry verseny, Kistehén, Nemjuci, hajnalban pedig DJ-k szórakoztatják a fáradhatatlan fesztiválozót. Részletes program itt.

Térjünk át a civil programokra – a Bánkitó ebben kifejezetten az élvonalba tartozik, egyszerűen lehetetlen mindent megnézni, ami érdekli az embert, annyi program van. Ha már bringásfesztivál: idén is lesz szocbringa, tehát aki elteker a fesztiválra, megnézetheti és javíttathatja ingyen a biciklijét, lesz kerékpáros szaktanácsadás, sőt Kerékpáros Lovagi Torna. Filmklub, színház, felolvasókör, vallási programok, idén is itt lesz a HaHa Szabadegyeteme, a Dor Hadas közösség, az Amnesty International és még sokan mások.

Egyszóval Bánkon senki nem fog unatkozni, ha mégis békés pihenésre vágynál inkább az előző esti buli után, a tóparti stégek tökéletesek erre. Egyedül abban reménykedem, hogy idén jobb idő lesz, mint tavaly, és nem kell 10 fokban vacognunk éjszaka. Gyertek minél többen, együtt hátha elűzzük a rossz időt!

Written by:

1990, Budapesten él. Az ELTE PPK Pszichológia alapszakos hallgatója.