Katlan ’13

Július 30-án indul idén a magyar fesztiválszezonnak, vagy a Dél-Dunántúlnak, de legalábbis a Villányi borvidék három falujának a legizgalmasabb fesztiválja, az Ördögkatlan. A színház, a világzene, és a bor rajongóinak nincs mentség a távolmaradásra, ahogy senki más olyannak sem, aki néha többnek gondolná a fesztiválélményt a koncertről koncertre való részeg magavonszolásnál. Számában és fajtájában is ijesztően sok program várja a katlanozókat idén is, de a bőség zavarára panaszkodni is csak azért lehet, mert nincsen másra.

ördögkatlan

Hogy mennyire egyedi a koncepció vagy a megvalósítás, sokan mondogatják, legutóbb Kolonits Klára. Szerinte nincs máshol olyan, hogy a népi művészet és a progresszív vonal közötti széles spektrumot így végigjárja egy fesztivál. Van az a feltevés, mint Törőcsik Marié, hogy a katlanozók különleges közössége emeli ki ezt a pár napot az év összes többije, és nem kevésbé a másik fesztiválokon töltöttek közül, hogy aki ide jár, az “nem normális,” és hogy a normális ezek szerint nem kívánatos. Mi meg inkább az ő nevükkel és véleményükkel dobálózunk, mintsem hogy magunkért beszéljünk, mert ránk úgysem hallgat senki. Legyen elég az, hogy nem vagyunk egyedül a Katlanért való rajongásunkban.

Lesz Nagy József Woyzeck-je, de festménye, fényképe, és élőszava is; Jiři Menzel filmjei a kisharsányi templomban, ő maga a nagyharsányi Narancsligetben várja a tisztelt közönséget; a Pintér Béla Társulat idén a Parasztoperával képviselteti magát, a Mucsi-Scherer-Szikszai-féle Mulatság pedig a Katlanon éli meg a 300. előadását. Jelenése lesz a szokásos könnyűzenei kínálatnak a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y, Péterfy Bori, és a Punnany Massif lelkes részvételével, és Erdős, Háy, Grecsó, Beck, és továbbiak megint együtt szórakoznak a Rájátszás újabb előadása keretében. A kiállítások között megnézhetőek lesznek Maár Gyula képei, a Rocklitera második kötetének teljes anyaga, és a házfestés is folytatódik a nagyharsányi faluközpontban.

A teljes program viszont sokkal érdekesebb bármilyen bekezdésnyi felsorolásnál. Böngészni szabad, a heti bérletet pedig érdemes még most beszerezni. Aki több információra vágyik, mint amit az utolsó bekezdésünkig eljutva kapott (megértjük), megtalál mindent a fesztivál honlapján. És mivel mi úgysem tudjuk, hogyan végezzük a dolgunkat, a hozzászólásokban várjuk a javaslatokat, hogy mire menjünk el.

Written by:

Pécs, 1990. Túlsokadéves bölcsészhallgató, bérlaikus és szófetisiszta.